Start aanleg ontbrekend gedeelte fietssnelweg F1

Gepubliceerd op maandag 23 januari 2023 15 u.
Maandag 23 januari staken het stadsbestuur van Vilvoorde en provincie Vlaams-Brabant samen de handen uit de mouwen en groeven ze mee voor de aanleg van fietssnelweg F1 op de voormalige terreinen van Forges de Clabecq.

De F1 verbindt Antwerpen via Mechelen en Vilvoorde met Brussel. Vanuit Zemst volg je het jaagpad langs de Zenne tot aan de Duchéstraat (Marius). Door de missing link moeten fietsers momenteel nog door enkele straten in het centrum alvorens ze kunnen aansluiten op de F1 die verder gaat naast het Zeekanaal Brussel-Schelde richting Brussel. Dat is binnenkort voorbij, vanaf de zomer fiets je vlot en veilig over 1,2 km nieuw fietspad tussen de Radiatorenstraat en Vlaanderenstraat. Aan de noordkant van de F1 legt de stad over de hele lengte een Finse piste aan.

Nu de missing link van de fietssnelweg wordt opgelost ontstaat er voor heel wat pendelaars een aantrekkelijk en veilig fietsalternatief om in de hoofdstad of in Mechelen te geraken. Daarnaast brengt het een positieve toekomst voor de zwaar vervuilde site van de Forges de Clabecq nabij. Stad Vilvoorde is in overleg met de Vlaamse Waterweg en PB Liner volop een RUP aan het voorbereiden. Dit plan zoekt een combinatie tussen een veilig groen buffergebied waarbij de Zenne wordt verlegd ten noorden van de nieuwe fietsroute. Hierdoor wordt een toekomstgerichte nieuwe economische ontwikkeling mogelijk. Het feit dat er parallel met de fietsroute ook een nieuw Fins looppad wordt aangelegd maakt dit gebied extra aantrekkelijk voor de recreatieve sporters” aldus burgemeester Hans Bonte.

Het is wat mij betreft hoog tijd dat we deze missing link aanpakken. Voor de stad gaat het vooral over een veilige schoolroute. De bestaande fietsroute, als je het al zo kunt noemen, door de wijk kan je niet veilig krijgen voor fietsers. Dit wordt een verademing als het klaar is.” vult schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en natuur Barbara de Bakker verder aan.

Om fietsers vlot te laten aansluiten met de F1 komen er 4 verbindingen; 1 met parking Zenne, 2 in de Slachthuisstraat en 1 met de parking in de Achterham. Goed voor 400 meter extra fietspad.

In deze drukke en dichtbebouwde regio zijn veilige en vlotte fietsverbindingen cruciaal om een alternatief te bieden voor de auto. We zijn dan ook zeer tevreden dat deze missing link op de fietssnelweg Brussel-Antwerpen weggewerkt wordt.” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit van de provincie Vlaams-Brabant. “De werken zullen zorgen voor een belangrijke update van de fietssnelweg. De fietser zal in Vilvoorde veel vlotter zijn weg kunnen vinden en heel wat kruispunten en scherpe bochten kunnen vermijden.”

De aanleg van het ontbrekende deel F1, dat ruim 1 200 000 euro kost, wordt betaald door provincie Vlaams-Brabant. Stad Vilvoorde bekostigt de Finse piste en voorziet hier 140 000 euro voor. Het einde is voorzien voor juli 2023.