Collectieve wijkrenovatie in Vilvoorde zorgt voor snellere en goedkopere renovaties

Gepubliceerd op vrijdag 27 januari 2023 11.30 u.
Hele wijken die samen hun woningen renoveren. Dat was de ambitieuze opzet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers toen hij eind vorig jaar naar de Vlaamse regering trok met zijn idee over ‘wijkrenovaties’.

Vandaag bezocht hij samen met burgemeester Hans Bonte een collectief renovatieproject in Vilvoorde. Somers: “Een collectieve aanpak van renovaties zorgt dat het sneller, goedkoper én efficiënter kan. Ik maak 16 miljoen euro vrij om gemeenten in ’23 en ’24 te stimuleren dit soort trajecten samen met hun inwoners op te zetten.”

De energiecrisis slaat hard toe. De nood om te renoveren is groter dan ooit. Niet alleen voor het klimaat, maar ook om financieel boven water te blijven. Renoveren is voor veel mensen echter te duur, te veel ‘gedoe’ en of het duurt te lang door de grote vraag. Daarnaast ontstond er een nieuwe vorm van kwetsbaarheid in Vlaanderen: energie-armoede. Om aan deze sociale problematiek tegemoet te komen trekt Somers 16 miljoen euro extra uit voor de komende twee jaar om werk te maken van collectieve renovaties, samen met lokale besturen. Lokale besturen krijgen met andere woorden middelen om samen met hele woonwijken renovatietrajecten te doorlopen. Hierdoor zijn mensen extra ontzorgd, gaat het sneller én is het goedkoper. De inspanning past binnen Somers zijn Lokaal Energie en KlimaatPact (LEKP).

“Met de versterking van het Lokaal Energie en KlimaatPact zet Vlaanderen extra in op energie-armoede. Met de nieuwe middelen zullen we er beter in slagen diverse wijken te bereiken met een inclusieve aanpak. Het project hier in Vilvoorde toont dat de samenwerking met lokale besturen succesvol zal zijn”. aldus Somers.

Studeren terwijl het binnenregent

“Dankzij een doorgedreven samenwerking met de stad en het energiehuis 3Wplus konden we 20 gezinnen in de buurt begeleiden met de renovatie van hun woning in slechte staat. Gezinnen waar het binnen regende in de slaapkamer van de kinderen. De persoonlijke benadering hielp om mensen gebruik te laten maken van de Vlaamse renovatiepremies”. SAAMO vzw, SAAMO organiseert buurt- en opbouwwerk in Vlaanderen en Brussel.

Reeds 50 collectieve renovaties in Vilvoorde, ook moeilijkere doelgroepen

Bij de renovatieprojecten van het energiepunt probeert Vilvoorde zijn inwoners zoveel mogelijk te ontzorgen. Ze doen dit via de expertise van de renovatiebegeleiders van 3Wplus. Door dit wijkgericht aan te pakken en in samenwerking met het sociaal huis en de wijkwerking van SAAMO, zien ze dat ze ook moeilijkere doelgroepen kunnen bereiken. Dit door een persoonlijk aanspreekpunt te hebben in de buurt.

“Dankzij het Lokaal Energie en KlimaatPact hebben we weer een tandje hoger kunnen schakelen in al onze succesvolle projecten want we weten dat we iedereen nodig zullen hebben om onze doelstellingen te halen. Op deze manier helpen we niet alleen onze klimaatambities waarmaken maar helpen we ook onze burgers om in Vilvoorde te kunnen wonen in betere en energiezuinige woningen” aldus Tine Paredis, schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering. “Ondertussen hebben we al 500 adviezen kunnen geven, gaande van premie aanvragen tot adviezen over energie en renovatie en hebben we al een 50-tal effectieve renovaties kunnen opstarten en afronden.”

Energiehuis 3Wplus beaamt

“We hebben al een 50-tal woningen onder handen genomen via wijkrenovatieprojecten in Vilvoorde. De bewoners worden daarbij gratis ondersteund van A tot Z. De woningen hebben naast een slechte energiescore vaak ook andere problemen. Via dit project worden enerzijds de woonkwaliteit, veiligheid en gezondheid verbeterd, anderzijds daalt ook het energieverbruik. We kiezen daarbij vanuit 3Wplus samen met de bewoners voor robuuste en toekomstgerichte oplossingen.” stelt 3Wplus, het Energiehuis voor Halle-Vilvoorde.

Digitale wijkrenovatietool

Daarnaast kondigt Vlaams minister Somers vandaag ook aan dat Vlaanderen werk maakt van een digitale wijkrenovatietool om het renovatietempo verder op te drijven. Somers nam dit initiatief samen met minister Demir, minister-president Jambon en minister Brouns. Met deze tool zullen lokale besturen en energiehuizen aan de slag kunnen om het woningpatrimonium digitaal te scannen en versnelde renovatietrajecten voor te stellen aan de burger. Somers: “Vlaanderen drijft het renovatietempo verder op.”