6 avonden Kritisch Denken

Gepubliceerd op dinsdag 31 januari 2023 14 u.
Onze samenleving staat de laatste jaren meer en meer onder druk. Maatschappelijke debatten worden op het scherpst van de snee gevoerd, iedereen verkondigt zijn eigen morele gelijk, populisme en extremisme steken de kop op en ‘de ander’ heeft het altijd gedaan.

In die omstandigheden is het niet altijd even makkelijk om tot een vreedzame samenleving te komen. Nochtans willen we meer dan waarschijnlijk allemaal hetzelfde: op een fijne, harmonieuze manier kunnen samenleven met wederzijds begrip en respect.

Met stad Vilvoorde vragen wij ons af hoe we deze negatieve tendens kunnen tegengaan. Aan de hand van lezingen, debatten en filmvoorstellingen nodigen we iedereen uit om kritisch en genuanceerd te denken en proberen we een antwoord te vinden op de vraag hoe we kunnen verbinden in plaats van mekaar met de vinger te wijzen”, aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

In het bijzonder in een stad die (te) snel en grondig verandert en meer en meer culturen herbergt is het belangrijk om stil te staan bij andere meningen en visies en te werken aan datgene wat ons verbindt”, aldus burgemeester Hans Bonte.

3 lezingen/debatten + 3 films

Net als bij de vorige editie in 2020 biedt ‘Kritisch Denken’ in het voorjaar 3 lezingen/debatten en 3 films aan. Het overkoepelende thema van de lezingen/debatten is ‘polarisatie’. De lezingen/debatten zijn gratis, maar online inschrijven is wel verplicht. Inschrijven kan via: www.vilvoorde.be/kritischdenken. Wie zich inschrijft voor een gratis lezing/debat, kan ook een gratis ticket reserveren voor een film naar keuze.

  • Lezing/debat 1 - dinsdag 7 februari om 19.30 uur, feestzaal stadhuis: lezing ‘Wij versus Zij: polarisatie als verrijking of bedreiging’. Door Christophe Busch (directeur Hannah Arendt Instituut).

  • Lezing/debat 2 - woensdag 15 februari om 19.30 uur, cc Het Bolwerk: debat ‘Hoe samenleven in een gepolariseerde maatschappij?’ met o.a. Tanné Bogaerts (auteur van ‘Kind van extreemrechts’) en Amir Bachrouri (voorzitter Vlaamse Jeugdraad, columnist). Inleiding en gespreksleiding door Hind Fraihi (journaliste, auteur van o.a. ‘Undercover in Klein-Marokko’).

  • Lezing/debat 3 - dinsdag 28 februari om 19.30 uur, cc Het Bolwerk: debat ‘Is onze democratische samenleving aan het wankelen?’ met Dyab Abou Jahjah (o.a. auteur van 'Verlichting onder Vuur') en Fouad Gandoul (politicoloog en columnist). Gespreksleiding door Willem Van Mullem (journalist VRT – Terzake).

  • Film 1 - zaterdag 4 maart (19.30 uur): QUO VADIS, AIDA?

  • Film 2 - maandag 20 maart (20.30 uur): BOY FROM HEAVEN

  • Film 3 - zondag 26 maart (15 uur): REBEL

Alle films worden vertoond in cc Het Bolwerk. Meer informatie vind je op www.vilvoorde.be/kritischdenken.