Vilvoorde viert opnieuw volop carnaval

Gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2023 16 u.
Drie jaar geleden hadden we het geluk nog carnaval te vieren voor COVID-19 en de bijhorende maatregelen alle activiteiten lieten stilleggen. In 2021 kregen alle kinderen via hun school een masker om te versieren. De klassen met de mooiste maskers werden beloond met een pakket verkleedkledij.

Vorig jaar was er kermis maar ging de stoet niet door. De Vilvoordse carnavalsgroepen bezochten de woonzorgcentra en engageerden zich om workshops minidisco en carnavalsatelier te organiseren voor de Vilvoordse scholen. 54 klassen namen hier aan deel. Daarnaast was er een fotowedstrijd die gewonnen werd door een kleuterklas van Tangram en een lagere schoolklas van De Lampion. Zij nemen dit jaar deel aan de carnavalsstoet met kostuums en een wagen geschonken door stad Vilvoorde.

Dit jaar vieren we carnaval van zaterdag 18 februari tot en met zondag 26 februari met een kermis én carnavalsstoet.

"De carnavalsstoet is een wezenlijk onderdeel van onze culturele traditie en het ligt ons nauw aan het hart. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het ons duidelijk geworden hoezeer we dit soort feestelijke evenementen missen. Vette Dinsdag is in Vilvoorde daarom uitgegroeid tot meer dan alleen een traditie, het is een moment waarop jong en oud samenkomen om te genieten en te vieren. Het is een bewijs van de kracht van de gemeenschap en de veerkracht van onze samenleving." aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

De kermis staat op de Rooseveltlaan (Franklin) tussen de Nowélei (Jean Baptiste) en Guldenschaapstraat. De kermis is beide weekends open van 14 uur tot middernacht. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 16 tot 23 uur en woensdag van 14 tot 23 uur. Dan organiseren de foorkramers een familiedag met tal van kortingen.

We zijn bijzonder tevreden om dit jaar opnieuw een volwaardige carnavalsweek te kunnen organiseren. De kermisattracties zullen ook ditmaal hun beste beentje voorzetten om een glimlach op de gezichten van de Vilvoordenaars te toveren. We hopen van harte dat iedereen afzakt naar het centrum op Vette Dinsdag om de carnavalisten te komen toejuichen. Opwarmen kan voor en na de stoet vanzelfsprekend in 1 van de vele mooie horecazaken in het centrum.” voegt schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois toe.

Op Vette Dinsdag (21 februari) om 19.33 uur trekt de carnavalsstoet door het centrum. Naast de Vilvoordse groepen nemen carnavalsgroepen uit heel Vlaanderen deel aan de stoet. Het parcours zal er als volgt uitzien: Mechelsesteenweg tot aan Gezellestraat (Guido) (opstelzone) – Rooseveltlaan (Franklin) – Bolwerkstraat – Leuvensestraat – Nowélei (Jean Baptiste) – Rooseveltlaan (Franklin). De stoet wordt ontbonden ter hoogte van de school Virgo+. Daar zal ook het podium staan waar de carnavalsgroepen zich presenteren voor de jury. Onmiddellijk na de stoet vindt hier de paardenkoppenworp plaats.