Wederzijds respect

Gepubliceerd op woensdag 15 maart 2023 15 u.
Een goede relatie tussen de burger en de veiligheidsberoepen (politie, brandweer, maar bijvoorbeeld ook voetbalstewards) draagt bij tot een aangename en veilige samenleving.

FOD Binnenlandse Zaken en de Federale Politie hebben de campagne ‘Wederzijds Respect’ ontwikkeld om die goede relatie te bevorderen. De rode draad van de campagne is verbindend werken. “Wie elkaar (beter) kent, respecteert elkaar meer”, aldus burgemeester Hans Bonte.

Omdat er nog veel onduidelijkheid is over wat de veiligheidsberoepen doen en mogen, gaan we met deze campagne aan de slag rond beeldvorming, met dit jaar een focus op politie.

Dienst Veiligheid en Preventie van stad Vilvoorde gaat, samen met medewerkers van PZ VIMA, aan de slag met de leerlingen van het 1ste middelbaar in de Vilvoordse scholen. De brochure ‘Veiligheidsberoepen’ die ontwikkeld werd voor de campagne wordt uitgedeeld in de klassen. Aan de hand van klasgesprekken, waarbij de verbindingsofficier van PZ VIMA in gesprek gaat met jongeren op school, wordt de werking van de politie tastbaarder gemaakt: wat doet een politieagent nu eigenlijk? Voor wat kan ik bij een politieagent terecht? Maar evengoed: waar moet ik een klacht indienen als ik onheus behandeld ben?

“Het doel is om jongeren op jonge leeftijd te laten kennismaken met het beroep van politieagent. Zo willen we de afstand tussen jongeren en politie verkleinen. Het maakt de jongeren ook duidelijk dat er bij de politie veel jobmogelijkheden zijn. Zo kan je niet alleen aan de slag als politieagent, maar ook bijvoorbeeld als IT’er, technische hulp of slachtofferbegeleider”, verduidelijkt burgemeester Hans Bonte.