Week van de Lentekriebels

Gepubliceerd op woensdag 15 maart 2023 15.30 u.
De lokale politie van politiezone Vilvoorde-Machelen, stad Vilvoorde en gemeente Machelen slaan de handen in elkaar voor de ‘Week van de Lentekriebels’: een nationale projectweek van 20 tot en met 24 maart rond weerbaarheid, relaties en seksualiteit.

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Dit heeft ook invloed op de manier waarop we onze seksualiteit beleven. Een positief verhaal, maar wel één waar risico’s aan verbonden zijn: denk maar aan zonder toestemming naaktbeelden nemen en/of verspreiden. “Problemen inzake cyberpesten, stalking via sociale media, sexting,…nemen hand over hand toe. Vooral jongeren ervaren deze problemen die tot grote mentale drama’s kunnen leiden. We moeten onze jongeren proberen te wapenen tegen deze vormen van criminaliteit. Vandaar dat we vanuit PZ VIMA en de stad hier de nodige aandacht aan proberen te geven”, aldus burgemeester Hans Bonte.

Stad Vilvoorde, gemeente Machelen en de preventiecel van de lokale politiezone Vilvoorde-Machelen ondersteunen de scholen op hun grondgebied dan ook graag met het nodige materiaal om in te zetten op veilige online relaties en seksualiteit, gaande van checklists, lesmateriaal tot escapegames die allemaal gebruikt kunnen worden om het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas. Al het materiaal is gebundeld in een handige toolbox die gevonden kan worden op de websites van zowel Vilvoorde als Machelen. Deze toolbox bevat een lijst met websites die gebruikt kunnen worden door zowel ouders als leerkrachten.

Heb je vragen?

Contacteer dienst Veiligheid en Preventie van stad Vilvoorde (veiligheid.preventie@vilvoorde.be), dienst Veiligheid, Preventie en Lokale economie van gemeente Machelen (preventie@machelen.be) of de preventiecel van de lokale politie (pz.vima.preventie@police.belgium.eu).