29 april tot 7 mei: Troostkermis in Vilvoorde

Gepubliceerd op vrijdag 7 april 2023 15 u.
De Jaarmarkt, dat zijn landbouwprijskampen, gezellige marktkraampjes, optredens en natuurlijk de sfeervolle Troostkermis. De festiviteiten vinden plaats van zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei.

Kermis

Op de Rooseveltlaan (Franklin), de Tyndaleparking én de Grote Markt vind je schietkramen, paardenmolens, lunaparken, rupsen, smoutebollenkramen,… Het college van burgemeester en schepenen openen de kermis officieel op zaterdag 29 april om 15 uur met straatanimatie. Op woensdagmiddag 3 mei trakteren heel wat foorkramers de kinderen op een extra korting.

 • Waar en wanneer? Op de Grote Markt, Tyndaleparking en Rooseveltlaan (Franklin) vanaf zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei.

In de weekends is de kermis open van 14 uur tot middernacht. Tijdens de Jaarmarkt opent de kermis om 10 uur. Woensdag 3 mei opent ze om 14 uur. Op de overige weekdagen is ze open van 16 tot 23 uur.

Lichtshow

De stad en de foorkramers die aan de Troostkermis deelnemen trakteren de kermisbezoekers op zaterdag 6 mei op een licht- en vuurwerkshow. De stad blijft verder inzetten op het diervriendelijke karakter van de show, waarbij al te luide knallen vermeden worden en de show qua geluid opgebouwd wordt zodat een plots schrikeffect bij dieren maximaal vermeden wordt.

 • Waar en wanneer? Zaterdag 6 mei om 22 uur in W. Tyndalepark.

“Ook dit jaar beloven de Jaarmarkt en de Troostkermis een groot succes te worden. Op maandag 1 mei zullen de straten van het centrum gezellig vol staan met (jaar-)marktkramers die op hun eigen onnavolgbare wijze hun waren zullen aanprijzen. De kermis zal - gezien de laatste werkzaamheden aan de Rooseveltlaan - opnieuw verspreid staan over 3 pleinen in het centrum: de Rooseveltlaan, de Grote Markt en de Tyndaeleparking. Met attracties voor jong en oud zullen ze gedurende een ganse week zorgen voor amusement en sfeer.” aldus schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois.

159e editie Vilvoordse Jaarmarkt

In het centrum van Vilvoorde vieren we op maandag 1 mei de 159ste editie van de landbouwprijskamp met honderden dieren en talrijke prijskampen. De wedstrijden starten om 9.30 uur en duren ongeveer tot 14 uur. De prijskampen voor dieren vinden dit jaar plaats op 2 grote centrale locaties: de Rooseveltlaan (Franklin) en W. Tyndalepark. Het pluimvee, duiven en konijnen vind je terug in de basisschool Kaleido in de Campionlei (Ferdinand).

De marktkramers staan in de Leuvensestraat, Campionlei (Ferdinand), Nowélei (Jean Baptiste), Rooseveltlaan (Franklin) tussen Nowélei (Jean Baptiste) en begin Mechelsesteenweg en Toekomststraat.

Onze Jaarmarkt is meer dan een traditie – het is een viering van gemeenschap en verbondenheid, waarbij de geuren, kleuren en smaken van onze stad samenkomen in een levendige en bruisende omgeving. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de talrijke feestelijkheden die er die dag zullen doorgaan in onze stad. De Jaarmarkt van Vilvoorde is trouwens dit jaar dubbel feest, want het valt op 1 mei, de internationale dag van de arbeid.” knipoogt schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Met het Jaarmarktcomité, dat traditiegetrouw is samengesteld uit experten, specialisten en kwekers van rundvee, warmbloedpaarden, Brabantse trekpaarden, ezels, pony’s, maar ook eenhoevige dieren, hoenders en ander pluimvee, zijn wij blij dat de Jaarmarkt er ook dit jaar weer zal staan in volle glorie. Vorig jaar was er al een eerste, zeer succesvolle post-corona-editie, maar dit jaar valt de Jaarmarkt op 1 Mei, Dag van de Arbeid en feestdag voor iedereen. Trots zullen de landbouwers, kwekers en fokkers, hun dieren, vrucht van vele jaren arbeid, laten keuren en voorstellen aan het publiek in een vernieuwd stadscentrum!” vult voorzitter van de gemeenteraad en Jaarmarktcomité Johan Serkeyn aan.

 • Waar en wanneer? Maandag 1 mei vanaf 9.30 uur.
 • Rooseveltlaan (Franklin): prijskampen voor Belgisch trekpaard, warmbloedpaard, aangespannen en bereden prijskamp, aangevuld met een stand van de hoefsmederijschool van Anderlecht, Shire paarden en oude landbouwtractoren en -materiaal.
 • W. Tyndalepark: rundvee, shetlanders, ezels, blonde d’Aquitaine en Vlaamse hobbyfokkers geiten en schapen.
 • Basisschool Kaleido Campionlei (Ferdinand): pluimvee, duiven en konijnen.

Optredens

Naar jaarlijkse gewoonte zal in de Vissersstraat ook het concert van restaurant De Kuiper plaatsvinden vanaf 15 uur. Meer info op www.facebook.com/restaurant.de.kuiper

Horst Arts & Music organiseert een Open Air met resident DJ’s. Door de werkzaamheden aan het Heldenplein verhuizen ze dit jaar eenmalig naar het plein aan het administratief centrum Mattenkot. Het event loopt van 16 tot 24 uur.

Kunst in de Troost

Het klooster en de tuin van Onze-Lieve-Vrouw van Troost (ingang: Trooststraat, Vilvoorde) maakt zich klaar voor de 23ste editie van Kunst in de Troost, de jaarlijkse lentetentoonstelling waarvan de opbrengst bestemd is voor de restauratie van de basiliek en conventsgebouwen.

Kunstenaars tonen hun werk in de tuinen en de binnenruimtes. Zoals altijd is diversiteit welkom in de Troost. Onder hen grafici, beeldhouwers, keramisten, glaskunstenaars, en “mixed media”-kunstenaars.

Openingstijden:

 • - zaterdag 22 april (vernissage) van 14 tot 18 uur;
 • - zondag 23 april van 14 tot 18 uur;
 • - zaterdag 29 en zondag 30 april van 14 tot 18 uur;
 • - maandag 1 mei (Jaarmarkt) van 11 tot 18 uur.

Meer informatie? www.facebook.com/kunstindetroost of www.kunstindetroost.be

Markten

Naar aanleiding van de Troostkermis vinden de zaterdagmarkten van 29 april en 6 mei en de woensdagmarkt van 3 mei uitzonderlijk plaats op de Mechelsesteenweg.

Mobiliteit

Bezoekers aan de Jaarmarkt van Vilvoorde kunnen opnieuw met de bus voordelig reizen aan een tarief van 1 euro heen en terug. Alle lijnbussen die Vilvoorde aandoen, kunnen genieten van dit voordeeltarief. Deze bussen stoppen aan het station van Vilvoorde. Wie voor de bus kiest, komt die dag midden in het feestgebeuren van de Jaarmarkt terecht, zonder de stress om een parkeerplaats te vinden.

Om van dit tarief te genieten moet je:

 • - Een sms sturen met de tekst VILVOORDE naar het nummer 4884.
 • - Het antwoordbericht geldt als vervoersbewijs met een geldige heen- en terugrit op 1 mei 2023.

Het ticket kan enkel op 1 mei 2023 zelf aangekocht worden. Per verzonden SMS wordt er boven op de ritprijs een operatorkost van 0,15 euro aan de reiziger aangerekend door de telecomoperator. Per gsm kan maximum 1 heen- en terugticket aangevraagd worden voor maximum 5 personen per aanvraag.

Daarnaast plaatsen we een onbewaakte fietsparking op de Tyndaleparking.

Alle info is ook terug te vinden op: www.vilvoorde.be/jaarmarkt