Bouwsafari brengt bouwers van de toekomst samen in Vilvoorde

Gepubliceerd op vrijdag 28 april 2023 10 u.
Op donderdag 27 april 2023 organiseerden stad Vilvoorde, gemeente Machelen, gemeente Grimbergen, VDAB en Constructiv een bouwsafari voor iedereen met interesse om in de bouwsector te werken.

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen zoals de klimaatverandering, de energiecrisis en de vernieuwing van onze infrastructuur. De bouwsector zal hierin een essentiële rol spelen.

Op donderdag 27 april 2023 organiseerden stad Vilvoorde, gemeente Machelen, gemeente Grimbergen, VDAB en Constructiv een bouwsafari voor iedereen met interesse om in de bouwsector te werken. Om 8 uur verzamelden de deelnemers in de cafetaria van het stedelijk zwembad ’t Zeepaardje in Vilvoorde. Na een versterkend ontbijt vertrokken de deelnemers met een bus op safari langs enkele werven en bouwondernemingen in Vilvoorde, Machelen en Grimbergen. Op deze manier willen we de deelnemers warm maken voor een job in de sector en hen kennis laten maken met potentiële werkgevers. Via de bouwsafari kan elke deelnemer zelf ontdekken welk onderdeel van de bouwsector hen het meest interesseert.

Ook minister Jo Brouns kwam een kijkje nemen op één van de vijf werven. Vlaams minister van Werk Jo Brouns: “De bouwsector en VDAB slaan vandaag de handen in elkaar met lokale besturen om op een laagdrempelige en informele manier werkzoekenden met de brede waaier aan beroepen binnen deze mooie sector in contact te brengen. Er zijn immers heel wat knelpuntberoepen in de sector, die moeilijk ingevuld raken. Ik twijfel er niet aan dat acties zoals deze een positief effect hebben op de sector en meer mensen warm maakt voor deze knelpuntberoepen.”

“Om het hoofd te bieden aan de vele heropbouw- en renovatie-ambities zijn naar schatting zo’n 20 000 nieuwe werkkrachten nodig en wel onmiddellijk, maar de instroom naar de sector is te beperkt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vandaag amper 1 Belg op 10 een job in de bouwsector zou overwegen. Hoewel de sector heel wat voordelen aanbiedt, toont hetzelfde onderzoek aan dat de Belg nog te veel clichés en misvattingen aan de sector verbindt. Om deze misvattingen de wereld uit te helpen zetten we met onze campagne ‘De Bouw Kijkt Verder’ in op de troeven van werken in de bouwsector”, aldus Constructiv.


“Deze bouwsafari bouwt verder op de bouwdag die we op 28 maart 2023 samen met
Constructiv en de stad organiseerden op onze site in Vilvoorde”
, aldus VDAB. “Daar inspireerden we talloze werkzoekenden om te werken in de bouwsector door hen de veelzijdigheid van de sector te laten zien. Alle bouwopleidingen die VDAB aanbiedt kwamen aan bod: van cv-sanitair en metser tot residentieel elektrotechnisch installateur en kraanbestuurder. Daarnaast konden aanwezigen deelnemen aan diverse workshops en doe-activiteiten.” 

“De bouwsafari geeft werkzoekenden met interesse in de bouwsector een kans om eens een kijkje te nemen in de werven. Een potentiële werknemer leert een mogelijke werkgever kennen en omgekeerd. Samen met VDAB en Constructiv willen we de sector ondersteunen door deze bouwsafari mee te organiseren”, voegt schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen van stad Vilvoorde Fatima Lamarti toe.