Het grote fietsexamen

Gepubliceerd op dinsdag 16 mei 2023 17 u.
Stad Vilvoorde organiseert op maandag 22 mei, dinsdag 23 mei, donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei 2023 in samenwerking met de politiezone VIMA en 14 basisscholen ‘Het Grote Fietsexamen’ voor 481 leerlingen van het zesde leerjaar.

De leerlingen fietsen tijdens Het Grote Fietsexamen zelfstandig een uitgestippeld parcours. In het parcours komen verschillende fietsvaardigheden aan bod: langs een hindernis fietsen, voorrang verlenen, een kruispunt oversteken, rechts of links afslaan, …

De leerlingen krijgen ook instructies over hoe ze kunnen omgaan met de dodehoek van een vrachtwagen, zodat zij leren wat een chauffeur wel én niet kan zien. Zo worden ze voorbereid om volgend schooljaar zelfstandig naar een secundaire school te fietsen.

De deelnemende scholen zijn: stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs OASE, stedelijke basisscholen De Puzzel, Kinderkoppen, ’t Groentje, De Kastanjelaar, De Doening, De Groene Planeet en basisscholen Heilig-Hart, Kaleido, Klim-op, Sint-Jozef, De Zwierezwaai, De Lampion en De Biekorf.

Jo De Ro, schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn: “Om de veiligheid van de leerlingen te waarborgen werden vooraf alle fietsen van de leerlingen gecontroleerd door Fietspunt Vilvoorde. Op het parcours zijn ook toezichters (politie, gemeenschapswachten en vrijwilligers) aanwezig, zodat alle leerlingen veilig het parcours kunnen afleggen. De toezichters zorgen ervoor dat leerlingen de goede kant op fietsen en beoordelen verschillende fietsvaardigheden die in het verkeer worden verwacht. Zeker met de werken in de binnenstad is de aanwezigheid van de nodige toezichters heel belangrijk. De leerlingen krijgen daardoor persoonlijke en gerichte feedback.