Dag van de Digibanken op zaterdag 3 juni

Gepubliceerd op maandag 22 mei 2023 9.30 u.
Een job vinden, jouw belastingen invullen of gewoonweg de bus nemen. Steeds meer verloopt digitaal. De digitalisering in onze samenleving gaat immers razendsnel. Omdat niet iedereen aan dat tempo kan volgen, dreigen mensen uitgesloten te worden.

“De samenleving wordt aan een snel tempo alsmaar digitaler. Bankieren, winkelen, werk zoeken, premies aanvragen, je kind inschrijven voor een hobby, … alles gebeurt online. Dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Via het project Digibanken willen we iedereen meekrijgen met de digitale golf om zo de digitale kloof te dichten”, aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen van Vilvoorde, Fatima Lamarti.

Daarom hebben Vilvoorde en Machelen-Diegem samen verschillende Digibanken opgestart, in samenwerking met Zorg Vilvoorde, Huis van het Kind, CAW en Ligo. In een Digibank kan iedereen met digitale vragen langskomen. Een vrijwillige Digihelper helpt hen op weg. Het project Digibanken wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid en gefinancierd door de Europese Unie. Via het project Digibanken wil de Vlaamse Regering de digitalisering in Vlaanderen een forse duw in de rug geven. Het overzicht van alle Digibanken in de regio vind je op www.vilvoorde.be/digibanken en www.machelen.be/digibanken. Alle Digibanken over heel Vlaanderen vind je op digibanken.vlaanderen.be.

Op zaterdag 3 juni, tijdens de Dag van de Digibanken, plaatsen we de Digibanken van Vilvoorde en Machelen in de schijnwerpers. Van 10 tot 15 uur kan iedereen langskomen in bibliotheek Vilvoorde (Grote Markt 9) of van 10 tot 12.30 uur in bibliotheek Machelen (Vilvoordelaan 43). Laat je wegwijs maken in de wereld van fake nieuws, phishing, en kom te weten welk mediadier er in jou schuilt!

Elke bezoeker krijgt een kleine attentie en een persoonlijk mediapaspoort! Vilvoorde en Machelen-Diegem organiseren de Dag van de Digibanken in samenwerking met Ligo.

“We moeten allemaal terugvallen op vrienden en familie voor sommige digitale vragen. Maar onze omgeving weet niet altijd het antwoord. Daarom hebben we Digibanken opgericht waar mensen wél met hun vragen heen kunnen”, aldus schepen openbare werken, onderhoud gebouwen, milieu, integratie, Vlaamse aangelegenheden, dierenwelzijn en kinderopvang van Machelen, Magda Geeroms.

“Digitalisering is de motor waarmee we alles sneller en eenvoudiger maken, ook onze eigen dienstverlening verloopt meer en meer digitaal. Het is belangrijk iedereen mee aan boord te krijgen. Met het e-inclusie project – waarvan Digibanken deel van uitmaakt – willen we ervoor zorgen dat iedereen mee is met de digitale transformatie van morgen”, aldus schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering van Vilvoorde, Tine Paredis.