Zomers Vilvoorde: een zomer propvol activiteiten voor jong en oud

Gepubliceerd op maandag 10 juli 2023 11 u.
De zomermaanden staan weer garant voor heel wat activiteiten in Vilvoorde. Onder de parasol Zomers Vilvoorde bundelen we alle zomeractiviteiten voor en door de stad.

“Zomers Vilvoorde biedt ook dit jaar een dynamisch en veelzijdig programma vol culturele hoogtepunten, muzikale pareltjes en gezellige evenementen voor alle leeftijden. Zo hebben we dit jaar de Luifelconcerten die doorgaan op de Grote Markt waar je je kan verwachten aan gezellige concertjes, verteltheater en interactieve muzikale workshops. Ook onze populaire EXPO1800 is weer van de partij, net zoals de parkconcerten in het Duchépark en heel wat zomerse avondwandelingen die je onze stad doen ontdekken. Ontdek Vilvoorde op zijn best en beleef een zomer vol plezier, ontdekkingen en onvergetelijke momenten. Stem af op Vilvoorde want deze zomer is Vilvoorde dé plek waar het allemaal gebeurt!”  aldus een enthousiaste schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Op vrijdag 23 juni is de avondshopping met braderij de traditionele opener van de zomer. De winkels openen extra lang de deuren, de horeca zet haar terrassen buiten en straatanimatie geeft het hele gebeuren een vrolijk tintje.

Grootste nieuwigheid binnen Zomers Vilvoorde dit jaar zijn op iedere donderdagavond in juli en augustus de luifelconcerten op de Grote Markt. Verwacht je aan intieme concerten maar ook verteltheater en interactieve muzikale workshops. Allemaal gemaakt vanuit de caravan van Cabane Gitane, met de uitstraling van een intiem huisconcert. Tijdens de XL-edities wordt het luifelconcert afgesloten door dj’s met zwoele beats en funky hiphop. De volledige programmatie vind je op www.vilvoorde.be/luifelconcerten.

Met Apérotime op vrijdag 30 juni zet je de zomer passend in op de Grote Markt. Verwacht je aan muziek waarop je niet kan stilstaan, heerlijke foodtrucks, lekkere drankjes en enorme fijne ambiance.

Zaterdag 1 juli is het aan de kinderen om de zomer in te springen. En dat kan letterlijk tijdens Springfeest, waarbij tal van springkastelen de Grote Markt inpalmen. Voor een vleugje Montmartre aan de Zenne moet je iedere eerste zondag van juli en augustus onder de luifel zijn bij de Boulevart kunstmarkten.

Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois: “We kijken uit naar een drukke en boeiende zomer in onze stad. Een brede waaier aan activiteiten en evenementen zorgen voor ieder wat wils. Een vakantiegevoel in eigen stad hebben zal in de zomer van 2023 alvast geen enkel probleem zijn!”

“Met dit uitgebreid zomerse aanbod hopen we zowel bezoekers van buiten de stad aan te trekken alsook in te zetten op onze eigen inwoners die de toerist in eigen stad kunnen uithangen.” vult schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering Tine Paredis aan.

Kunst en muziek

Met foto-challenge EXPO1800 geven we iedereen de kans om zich fotograaf te wanen. Deze zomer zijn de thema’s Twilight zone en Markante gebouwen. Houd je fototoestel in de aanslag en wie weet tonen we jouw foto in de tentoonstellingen in Hanssenspark, park Hazeweide of Maurits Duchéhpark. De winnende foto’s krijgen een permanente plek op de Vilvoordse fotomuur aan KTA De Brug in de Vaartstraat. Alle info om deel te nemen vind je op www.vilvoorde.be/expo1800.

De Horst Expo Where the wild things are neemt nog tot 31 juli Asiat Park in. De expo belicht de onderbuik van ons stedelijk weefsel, waar de energie trilt en een stad tot leven wordt gewekt. De expo is gratis toegankelijk en iedere zaterdag en zondag zijn er gratis rondleidingen om 14 uur.

De tentoonstelling Tuchthuis AR maakt het Tuchthuis toegankelijk aan de hand van augmented reality en kunst. Augmented reality voegt via je telefoon of tablet een laag toe aan de realiteit. Zonder een voet binnen te zetten in het gebouw maak je kennis met de architectuur en intrigerende verhalen van het Tuchthuis.

Maar ook deze vaste waarden zijn terug!

  • De Parkies zomerconcerten brengen 7 woensdagen vanaf 19 uur tal van artiesten naar het Maurits Duchépark. Met gratis optredens van onder meer Guy Swinnen, Karen Damen en Maksim is sfeer gegarandeerd.

  • Met Vlaanderen Zingt vieren we op zaterdag 1 juli de Vlaamse feestdag met meezingers. Ditmaal is Hoppinpunt Kassei uitgekozen als locatie. Om 19 uur opent het coverband de avond en vanaf 20 uur start het meezingfeest. Op het programma staan nieuw en oudere liedjes in het Nederlands, Engels en Frans.

  • Samen met lokale verenigingen en stadsgidsen bieden we iedere donderdagavond om 19 uur de Zomerse Avondwandelingen aan. Ontdek vanaf begin juli tot half september de stad, haar wijken of natuur tijdens een begeleide wandeling, fiets-, rolschaats-, of huifkartocht.

Culinair

Heb jij zin in een lekkere tapas-, brunch- of gebaksmand voor twee of vier personen? Bestel je Visit Vilvoorde picknickmand, haal deze op bij de deelnemend horecazaak en picknick in het Hanssenspark, op de Steenkaai, de Zenne of op Asiat Park al genietend van verrassend groen Vilvoorde.

Ontdek van 8 tot 10 september de warme en kleurrijke wereld van Azië op het Amazing Asia Festival in park Drie Fonteinen. Proef de Aziatische (eet)cultuur en geniet van live muziek en dansvoorstellingen. Zin gekregen om op reis te gaan? Krijg er reistips over de beste plekken in Azië.

Op de wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt aan de Rooseveltlaan waan je je even in Zuid-Frankrijk. Lekker brood, verse groenten en fruit, vis, vlees, snoep tot bloemen en kledij,… dat en meer vind je elke woensdag- en zaterdagochtend in Vilvoorde.

Autovrije Zondag op zondag 17 september sluit Zomers Vilvoorde af. Met Jeugddag, Plein Publicq straattheaterfestival en mobiliteitsmarkt verspreid over het Bolwerkpein, de vernieuwde Roosevelt en de Grote Markt is dit waardige afsluiter!

Een gedetailleerd overzicht van alle activiteiten en het gevarieerde aanbod vind je terug op www.zomersvilvoorde.be of via #ZomersVilvoorde. Houd de website, de Facebookpagina van de stad en de Instagrampagina VisitVilvoorde goed in de gaten, want het aanbod wordt continu aangevuld en er vallen de hele zomer lang mooie prijzen te winnen.