Vilvoordse maatregelen tegen warme dagen

Gepubliceerd op maandag 10 juli 2023 10.55 u.
Het is weer een warme zomer. Voor kwetsbare groepen zijn de warme zomerdagen vaak hinderlijk. Warmte brengt immers heel wat risico’s met zich mee. Naast het feit dat hoge temperaturen gezondheidseffecten veroorzaken, leidt het ook tot een toename in het sterftecijfer.

Via de campagne Warme Dagen roept de Vlaamse Overheid lokale besturen op om extra waakzaam te zijn.

Stad Vilvoorde richt zich tijdens de warme dagen specifiek op ouderen en mensen in een kwetsbare sociaaleconomische situatie, aangezien zij beiden risicogroepen zijn tijdens zeer warm weer. De acties zijn divers: sensibiliseren aan de hand van flyers, drinkflessen uitdelen of gratis kraantjeswater aanbieden.

Zo stuurde het Sociaal Huis een brief naar alle alleenwonende Vilvoordenaars ouder dan 65 jaar om te sensibiliseren over de gezondheidsrisco’s en welke voorzorg er genomen kan worden tegen de hitte. We willen dan ook graag een oproep doen om extra attent te zijn op het welzijn van ouderen tijdens de hittegolven: ga bijvoorbeeld regelmatig eens langs of neem contact met ons op, zodat een gemeenschapswacht kan langskomen. 

Heb je bij stijgende temperaturen hulp nodig? Wil je dat een gemeenschapswacht even komt kijken of alles in orde is? Neem contact op met het Sociaal Huis (Kursaalstraat 40) via 02 257 98 29 of inschrijvingen.sociaalhuis@vilvoorde.be.

Heb je nood aan drinkwater tijdens de waarschuwingsfase? Een waarschuwingsfase begint wanneer het totale verschil tussen de voorspelde maximumtemperatuur en 25°C voor de komende vijf dagen gelijk is aan of hoger dan 17°C. In de dienstencentra Far-West (Duchéhof (Maurits) 104A), Kassei (Vlierkenstraat 83A) en De Meer (Harensesteenweg 72) kan je deze zomer tijdens de hittegolven elke weekdag van 9 tot 17 uur gratis een glas drinkwater nemen. Daklozen kunnen zich ook gratis douchen op dezelfde locaties, iedere weekdag van 9 tot 17 uur.

Een zonneslag krijg je door rechtstreekse hitte op een onbedekt hoofd, wat kan leiden tot ernstige hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook koorts, slaperigheid en bewustzijnsverlies kunnen voorkomen. Heb je een zonneslag? Bel 112.

Meer informatie over de campagne en welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen tijdens de hitte, vind je op www.warmedagen.be.