Ontdek de geschiedenis van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop en het historisch kerkhof

Gepubliceerd op woensdag 19 juli 2023 14 u.
Stad Vilvoorde organiseert van 24 juli tot en met 28 juli gegidste wandelingen langs de archeologische vondsten op het Heldenplein in samenwerking met de Heemkundige Kring Hertog Hendrik I vzw en het bureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie (BAAC).

De wandeling start telkens om 14 uur aan de zijingang van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop.

Tijdens de gidsbeurt krijg je een rondleiding in de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop, kom je meer te weten over de historische stadskern, de toekomstplannen van het Heldenplein en kan je een kijkje nemen naar de archeologische opgravingen. De activiteit is gratis maar inschrijven is aangeraden gezien de beperkte plaatsen. Inschrijven kan op https://reservaties.vilvoorde.be/Vrijetijdsaanbod.aspx

Gedurende de rioleringswerken in juni op het Heldenplein stootten arbeiders op menselijke resten. Zoals de wet het voorschrijft werd dit gemeld bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Eerst kwam de politie kijken of het niet om recente resten ging. Daarna werd een archeologisch bedrijf ingeschakeld om de botten verder te onderzoeken. Al snel bleken de menselijke resten afkomstig te zijn van het historisch kerkhof van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop.

Tot op heden zijn er meer dan 150 graven gevonden. De graven dateren ergens tussen de 14e en 19e eeuw en bovendien werden restanten van een kerkhofmuur aangetroffen. Op het historisch kerkhof zijn zowel mannen, vrouwen als kinderen van alle leeftijden aangetroffen. Het kerkhof was bedoeld voor de modale burger. Geestelijken en belangrijke mensen van hun tijd kregen een graf in de kerk toebedeeld.