Border Buda zoekt kunstenaars

Gepubliceerd op vrijdag 4 augustus 2023 9 u.
Border Buda is een nieuw cultureel project in de openbare ruimte die zich uitstrekt over Brussel, Vilvoorde en Machelen. Voor Border Buda zijn we op zoek naar vijf kunstenaars/collectieven die een artistiek veldonderzoek willen uitvoeren in het gebied.

Border Buda is een nieuw cultureel project dat focust op het gebied Buda, een industrieterrein dat zich uitstrekt over Vilvoorde, Machelen en Brussel. Het is een industriële grijze zone, met een rijke geschiedenis en een groot potentieel. Helaas is het gebied een blinde vlek voor veel bewoners van de drie aangrenzende gemeenten. Tegelijkertijd hebben die gemeenten nood aan ruimte voor recreatie en talentontwikkeling. Het project wil samen met een aantal kunstenaars een eerste stap zetten om dit gebied te verkennen met als doel de blik van de inwoners van Vilvoorde, Machelen en Brussel terug op Buda te richten en er opnieuw een ontmoetingsplek van maken.

Gezocht

Border Buda zoekt vijf kunstenaars/collectieven die een artistiek veldonderzoek willen uitvoeren in het gebied. Het is belangrijk dat er een dialoog ontstaat tussen het artistieke project en wat er leeft in Buda (bewoners, erfgoed, geschiedenis, architectuur, bedrijven, de toekomst …), waarbij de kunstenaar actief op zoek gaat naar connecties met de site. Daarnaast stimuleert het project de verbinding en ontmoeting tussen de vijf praktijken tijdens werk- en leersessies, gesprekken, lezingen, workshops en atelierbezoeken.

Centraal staan de vervoersassen die de identiteit van Buda vormen: het spoor, het viaduct van Vilvoorde, de steenweg, het water (Zenne en Zeekanaal Brussel-Schelde) en de toekomstige fietssnelwegen. Deze transportassen, hun verschillende snelheden en de grenzen die de wijk kruisen (tussen de verschillende gemeenten, maar ook gewesten) vormen de parameters waaraan het project wordt opgehangen.

Verloop project 2023-2024:

Kunstenaars worden uitgenodigd om vanaf september tot januari (of langer) een periode in het gebied te verblijven, samen met de andere residenten en de curatoren. Dat kan via een kort verblijf op locatie, maar ook door de vervoersassen te ontdekken door naar het gebied te reizen. Er zal werkplek voorhanden zijn bij de lokale partners Firma, Buda Bxl en GC De Linde. 

September: gebied verkennen;

Oktober - december: onderzoek, workshops, atelierbezoeken;

Januari: begeleiding via mentorgesprekken;

Februari - april: realiseren van het kunstwerk.

De opening van het parcours met de nieuwe kunstwerken is gepland in april 2024. Het volledige project loopt drie jaar met een projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten van de Vlaamse Overheid, en het wordt ondersteund door de gemeenten Vilvoorde, Brussel en Machelen. In de eerste fase wordt per project een budget van 4 000 euro voorzien, dit omvat een honorarium van 2 000 euro en een productiebudget van 2 000 euro.

Kunstenaars hebben tot 17 september tijd om zich kandidaat te stellen.

Meer info over het project, de locatie en kandidaatstelling is te vinden op: https://www.borderbuda.org/