Nieuwe stedelijke basisschool De Groene Planeet feestelijk geopend

Gepubliceerd op vrijdag 1 september 2023 18 u.
Op 1 september werd de nieuwe stedelijke basisschool De Groene Planeet in Houtem feestelijk geopend.

Met de start van het nieuwe schooljaar kunnen de leerlingen en leerkrachten nu genieten van een fonkelnieuwe school, die ontworpen werd met nadrukkelijke aandacht voor duurzaamheid, openheid en een stimulerende leef- en leeromgeving. In de nieuwe school zullen ongeveer 225 leerlingen les krijgen.

Op vrijdag 25 maart 2022 werd de eerste spadesteek gezet voor de nieuwe schoolgebouwen. Deze werden gebouwd op de locatie van de voormalige sporthal in Houtem, de ‘sportballon’. In het nieuwe ontwerp worden kleuter- en lagere school verbonden via een polyvalente eetzaal en overdekte speelplaats. De buitenruimte bestaat uit 4 speelzones: de speelplaats van de lagere school, de speelplaats van de kleuterschool, de overdekte speelplaats en een speelweide met speelheuvels. In de speelweide zal ook een buitenklas met zittreden te vinden zijn, net als speeltoestellen, een speelbos en een klim- en klauterparcours. De speelweide zal rond november volledig afgewerkt zijn. De kleuters hebben bovendien hun eigen patio’s waarop ze veilig en vrij in openlucht kunnen spelen en leren. In de hele school gaan spelen en leren hand in hand.

De school kreeg daarnaast ook twee nieuwe fietsenbergingen en een nieuwe parking voor de leerkrachten.

Gezamenlijk met de nieuwe gebouwen voor de stedelijke basisschool werd ook een nieuwe sporthal gebouwd, die de naam ‘Den Ballon’ kreeg. De kinderen van de twee buurtscholen kunnen deze sporthal bereiken via een eigen ingang. De stad trok in totaal 8 400 000 euro uit voor beide projecten.

Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro: “Vanaf het begin van mijn mandaat als schepen was het duidelijk dat de infrastructuur van de stedelijke basisschool in Houtem niet voldeed aan wat we nodig hebben om goed onderwijs te kunnen geven. Samen met de stadsdiensten, onze koepel OVSG en de directie zijn we aan de slag gegaan. Waar we bij de start van het traject nog enkel een nieuwe school wilden bouwen, is in goede samenwerking met de vorige en huidige schepen van sport ook de sportinfrastructuur voor de school en voor Houtem volledig vernieuwd. Voor een groeiende en verjongende stad zijn renovaties en uitbreidingen van de schoolinfrastructuur broodnodig, en daarom maakt het stadbestuur hier ook een prioriteit van. Ik ben zeer blij dat de leerlingen het nieuwe schooljaar kunnen aanvatten in deze gloednieuwe schoolgebouwen, net als hun leerkrachten en het andere personeel. Al het harde werk heeft geresulteerd in een school waar Houtem en heel Vilvoorde trots op mogen zijn. Deze nieuwe school biedt alvast zowel binnen als buiten een heel uitnodigende leef- en leeromgeving voor de leerlingen, met een ontwerp op maat van de nieuwste leermethoden, een mooie groene buitenruimte en zelfs een buitenklasje.”