Open Monumentendag op 10 september staat met Urban Buda Safari in teken van industrieel erfgoed

Gepubliceerd op woensdag 6 september 2023 13.30 u.
De Urban Buda Safari is een multidimensionale wandeling door Buda's industrieel verleden met een combinatie van fabriekritmes, persoonlijke getuigenissen en poëtische klanken.

Op enkele stops brengen de dichters van wacht slam poetry, deze poëzie zorgt ervoor dat je je eigen emoties en gedachten verkent terwijl je de reis door het industriële erfgoed van Buda voortzet.

Tijdens deze tour verken je niet alleen de geschiedenis van het industriële erfgoed, maar ook de persoonlijke verhalen en getuigenissen van voormalige medewerkers van de fabrieken in Buda ontdekken.

Buda maakt deel uit van één van de belangrijkste industriële zones in de rand rond Brussel. Het gebied ligt onder het viaduct van Vilvoorde en is ongeveer 200 hectare groot. In het interbellum kent Vilvoorde een grote industriële bloei, vooral vanaf 1920. De stad transformeert snel tot een moderne industriestad en wordt eind jaren 1930 de meest geïndustrialiseerde regio van Vlaams-Brabant. De ontwikkeling tot succesvolle industriezone is in belangrijke mate te danken aan de ligging langs het kanaal. De aan- en afvoer van hout, bouwmaterialen of steenkool kon gemakkelijk langs het kanaal verlopen.

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati: "Open Monumentendag op 10 september wordt een reis door het industriële verleden van Buda met de Urban Buda Safari, waar fabriekritmes, persoonlijke getuigenissen en poëtische klanken samenkomen. Deze wandeling onthult niet alleen de geschiedenis van ons industrieel erfgoed, maar ook de persoonlijke verhalen en ervaringen van voormalige fabrieksmedewerkers. Buda, een essentieel deel van de industriële zone rond Brussel, bloeide op dankzij het kanaal en wordt nu het decor voor deze bijzondere ontdekkingsreis. Schrijf je in voor de Urban Buda Safari en duik met ons in het industriële verleden van onze stad."

"Deze editie van OMD krijgt een extra dimensie door het project Border Buda. Het verheugt mij dat het programma mee tot stand kwam tijdens het overleg tussen de gemeente Machelen, stad Brussel en Vilvoorde, de drie besturen waarover Buda zich uitstrekt. Het is een goede zaak dat deze drie besturen de handen in elkaar slaan om deze eerder desolate maar boeiende zone zowel cultureel als artistiek op te laden. De huidige editie van Open Monumentendag kan dan ook bekeken wordt als een voorafname op deze samenwerking waarvan in het voorjaar van 2024 de eerste acties verwacht worden", aldus een enthousiaste burgemeester Hans Bonte.

Inschrijven voor de Urban Buda Safari is verplicht. Er start een tour telkens om 13, 14, 15 en 16 uur met als vertrekpunt het station van Buda. Daarna wordt er halt gehouden aan Buda Bxl, de Budabrug, Fobrux, Vranckx, het viaduct, Broekplein en de Renaultfabriek.

Zin in een extra uitdaging? Fiets optioneel nog het Industrieel Straatmuseum. Een fietstocht van 14 kilometer verbindt 12 machines langs het industriële verleden. Je ontdekt kunst, natuur, stad en industrie van Far-West over Kassei tot aan de Budabrug en weer terug.

Inschrijven en alle informatie kan je vinden onder www.vilvoorde.be/open-monumentendag.

Open Monumentendag maakt deel uit van de European Heritage Days. In de loop van de maand september kan je in 50 verschillende landen en regio's over heel Europa, monumenten en erfgoed ontdekken. De deelnemende landen spreken ook jaarlijks een gezamenlijk Europees thema af, in 2023 is dit ‘met hart en ziel’. Het thema verwijst naar de combinatie van onroerend erfgoed (hart) en het immaterieel erfgoed (ziel). Onroerend erfgoed zijn onder andere gebouwen en kerken en immaterieel erfgoed zijn verhalen, gebruiken en tradities.