Autovrije zondag te land, ter zee en in de lucht

Gepubliceerd op donderdag 7 september 2023 17.30 u.
Op zondag 17 september genieten straten tussen 10 en 18 uur van een dagje autorust en krijgen fietsers, wandelaars, sporters en spelende kinderen vrij spel.

Met een mobiliteitsmarkt, een jeugddag voor zowel kleuters als kinderen, Plein Publiq en het bruisende Asiat Park zijn er redenen genoeg om die dag rond te wandelen en te fietsen in de autovrije wijken Faubourg, Far-West en een deel van het Centrum.

Start je bezoek op de Grote Markt waar de Jeugddag voor kleuters (3-6 jaar) plaatsvindt. Bezoek ook de bibliotheek! Onder de luifel geeft de bib gratis boeken weg. Aan deze weggeefstand, kan je ook kleine spullen binnen brengen die nog bruikbaar zijn en die je gratis een tweede ronde wil geven.

Stap verder via de Guldenschaapstraat te land door het blotevoetenpad. Vanaf de Hellingstraat wandel je ter zee over water, met een waterbassin en een bootjesbrug. Zowel voor kleuters, kinderen, tieners en volwassenen.

Op het stukje Rooseveltlaan (Franklin) tussen de Guldenschaapstraat en de Nowélei (Jean Baptiste) hang je in de lucht op een hoogtouwenparcours tussen de bomen. Dit parcours is een onderdeel van de Jeugddag (6-14 jaar). Het plein wordt omgetoverd tot een speelparadijs waar de jeugd zich gratis uitleeft op stoere attracties, kleurrijke springkastelen, knotsgekke animatiespelen en verrassende workshops.

Neem vervolgens al schommelend de weg verder via de schommelstructuren op het kruispunt van de Nowélei (Jean Baptiste) met de Rooseveltlaan (Franklin) naar de Mobiliteitsmarkt.

Bezoek de verschillende standen die mobiliteit en duurzaamheid in de kijker zetten.

Laat je fiets labelen, onderhouden of pimpen. Leer over de dodehoek. Maak kennis met de regels rond de elektrische step via de e-stepsimulator en kleine quiz, test fietsjes van de Fietsbieb of jump met je fiets op de pumptrack, schansen en ramps. In het algemeen willen we ook inzetten op respect op de baan voor tweewielers via een postercampagne.

Dan maak je een sprong naar de Bolwerkstraat, waar de verschillende culturele partners zoals de stedelijke academie voor muziek, woord en dans en de stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels hun talenten tonen. Op het Bolwerkplein vind je Plein Publiq. Plein Publiq dat is circus, straattheater en animatie voor jong en oud. Je bent er welkom voor verrassende acrobatische acts, indrukwekkende performances, ludieke workshops, ateliers, …

In Asiat Park ontdek je wat het park jou te bieden heeft! Met onder meer een klimzaal, speeltuin, brouwerij, fietsatelier, escape room en buurtbar vind je er zeker je ding.

Met de fietstaxi pendel je vlot tussen de verschillende locaties zodat je niks hoeft te missen.

Schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en natuur Barbara de Bakker kijkt ernaar uit: “Het hoofddoel van de autovrije zondag blijft natuurlijk het zorgeloos kunnen wandelen, fietsen door de Vilvoordse straten met allerlei boeiende activiteiten. Voor het tweede jaar op rij besteden we ook aandacht aan de nieuwe vormen van mobiliteit, zo komt er opnieuw een e-stepsimulator. We kiezen er ook voor om een sensibiliseringscampagne te lanceren voor meer respect op straat. Er zijn veel types weggebruikers, veel meer dan vroeger, en als we niet hoffelijk met elkaar omgaan, dan ontstaan er conflicten en gebeuren ongevallen. Ik hoop dat we met deze campagne daar meer bewustzijn rond creëren.”

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati vat het samen: “De Autovrije Zondag in Vilvoorde belooft een mooie dag te worden, met een uitgebreid aanbod aan activiteiten zorgvuldig samengesteld voor een breed publiek, zowel jong als oud. Tijdens deze gelegenheid ondergaan onze straten een transformatie tot levendige ontmoetingsplaatsen waar duurzaamheid, mobiliteit en creativiteit centraal staan. We nodigen eenieder van harte uit om deel te nemen aan de verschillende activiteiten. Deze dag biedt een voortreffelijke gelegenheid om samen te komen en te genieten van wat Vilvoorde te bieden heeft."

Het volledige programma, taxifietsen reserveren of je inschrijven voor de wandelingen vind je terug op www.vilvoorde.be/autovrijezondag.