Nieuwe publieke groene doorsteek tussen Leuvensestraat en Toekomststraat geopend

Gepubliceerd op maandag 11 september 2023 18 u.
Het centrum van de stad is een extra publieke groene ruimte rijker. De tuin aan het gebouw van CVO Semper in de Toekomststraat wordt permanent open gesteld voor het publiek.

De tuin loopt helemaal door tot aan het Ortshuis in de Leuvensestraat, zodat op die manier een doorsteek voor voetgangers ontstaat tussen de Toekomststraat en de Leuvensestraat.

De tuin is eigendom van CVO Semper, de instelling voor volwassenonderwijs. Een van hun campussen bevindt zich in de Toekomststraat en heeft een grote tuin. Met dank aan de bereidwilligheid van CVO Semper wordt deze tuin nu opengesteld als groene ruimte in het centrum. De stad neemt het beheer van het gebied op zich en zal instaan voor het onderhoud. Er werd een pad in kasseien aangelegd dat van aan de Toekomststraat door de tuin kronkelt en uitkomt aan de achterzijde van het Ortshuis, waarlangs de Leuvensestraat te bereiken is. De stad heeft onlangs het Ortshuis waardoor de opportuniteit ontstond om samen met CVO Semper het hekwerk tussen beide percelen weg te halen en op die manier een zachte verbinding tussen de twee straten te creëren.

De stad heeft de tuin opnieuw ingezaaid, inclusief bloemenweide die vanaf volgend voorjaar te bewonderen zal zijn. Er werden fietsstallingen, enkele zitbanken en een picknickbank geplaatst. Op die manier wordt het gebied niet alleen een groene verbinding, maar ook een verblijfs- en rustplek midden in het centrum. Iedereen is vrij om een gebruik van te maken.

Met de aanleg van deze groene verbinding wordt een vlottere en veilige doorgang gecreëerd voor de zwakke weggebruiker, en de bezoekers van de school en het stadscentrum. Maar bovenal komt er in het hart van de stad een groene oase. De COVID-crisis heeft nog maar eens het grote belang aangetoond van publiek toegankelijke parken en pleintjes. Zeker in de dichtbevolkte stadskern is deze groene plek meer dan welkom”, benadrukt een blije burgemeester Hans Bonte.

Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois vult aan: "Met deze nieuwe doorsteek tussen de Toekomstsstraat en de Leuvensestraat voegen we een extra rustplek toe in het hart van onze stad. Bezoekers zullen trouwens bij het doorsteken meteen ook de startende ondernemers in het START.huis kunnen ontdekken en gebruik maken van het START.café om eventuele dorst te lessen en honger te stillen. Zo een rustige groene plek is een absolute meerwaarde in en voor ons handelscentrum."

Ook directeur van CVO Semper Ria Cauchie is tevreden: “Stad Vilvoorde werkt erg nauw samen met CVO Semper. Deze samenwerking wordt nu voor iedereen zichtbaar in de nieuwe gemeenschappelijke tuin, een tuin die CVO Semper ook verbindt met het START.huis voor beginnende ondernemers. Verbinding is in deze jarenlange samenwerking dan ook het sleutelwoord en zowel de stad als CVO Semper hopen dat hun tuin hiervoor symbool zal staan. Iedereen is er welkom, net zoals iedereen welkom is om bij te leren bij CVO Semper, hét centrum voor volwassenenonderwijs in Vilvoorde, de Noordrand en Brussel. Nederlands voor anderstaligen, tweedekansonderwijs voor wie geen diploma secundair onderwijs heeft, beroepsopleidingen voor wie als zorgkundige, kinderbegeleider, administratief medewerker onthaal of verkoper een nieuwe start willen maken, verschillende talen en opleidingen ICT. Voor elk wat wils met lessen in de klas of online. Ons volledig aanbod vind je op www.cvosemper.be.”

CVO Semper en de stad hebben een initiële overeenkomst van 20 jaar afgesloten om de tuin publiek toegankelijk te houden. De overeenkomst kan na die periode verlengd worden.