In samenwerking met Fluvius worden de afspraken rond de energieloze nachten nu verder verfijnd. Vanaf 9 oktober zal de openbare verlichting pas doven om middernacht in plaats van om 23 uur. Daarnaast zal de straatverlichting voortaan ook in de nacht van zondag op maandag branden.
Deze aanpassing komt er na feedback van inwoners dat ze achter het principe van het doven in het midden van de nacht staan, maar dat doven om 23 uur te vroeg is.
De openbare straatverlichting zal nu 20 uur per week gedoofd worden in plaats van 30 uur. 75% van de tijd zal de straatverlichting branden, 25% van de tijd worden de lichten gedoofd. De straatverlichting zal branden van zonsondergang tot middernacht en van 5 uur tot zonsopgang, van maandag tot en met donderdag. Vrijdag, zaterdag en zondag blijven de lichten dus aan.
Geen impact op de criminaliteit
Uit een bevraging bij de 23 verschillende politiezones van provincie Vlaams-Brabant blijkt dat het doven van de straatverlichting geen impact had op de criminaliteit. Uit dezelfde bevraging blijkt ook dat er geen stijging is van het aantal verkeersongevallen. De resultaten liggen in lijn van eerdere bevindingen in provincies West-Vlaanderen en Limburg.
Waarom 20 uur per week lichten doven?
Het doven van straatverlichting is goed voor het klimaat, voor de natuur en voor de budgetten. Vóór de overschakeling naar ledlampen bedroeg de uitstoot van straatverlichting in Vlaanderen nog 98 000 ton CO2/jaar. Dat wordt teruggebracht tot 54 000 ton CO2/jaar (-45%) wanneer Vlaanderen tegen eind 2028 volledig is overgestapt op ledverlichting. Door de straatverlichting te doven volgens de nieuwe afspraken, wordt de uitstoot nog verder teruggedrongen met 13 500 ton CO2/jaar, zelfs na de overschakeling op leds.
De steden en gemeenten zetten hiermee een belangrijke gezamenlijke stap om de energiefacturen onder controle te houden in tijden waarin de energieprijzen sterk fluctueren.
Schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering Tine Paredis: Tijdens de energiecrisis vorig jaar besliste de stad om een deel van de openbare verlichting te doven om energie te besparen en zo de energiefactuur te drukken. Als stad proberen we steeds op alle vlakken in te zetten op duurzaamheid, het doven van de openbare verlichting zorgt niet alleen voor het besparen van kostbare energie maar ook de lichtvervuiling kunnen we op die manier aanzienlijk verminderen. In december zal de maatregel een jaar in voege zijn en volgt er een grondige evaluatie waarin ook de impact op de beleving van de Vilvoordenaar tijdens dit jaar wordt meegenomen. Vervolgens zullen we samen met de andere Sibelgas-gemeenten een gezamenlijke langetermijnvisie ontwikkelen en bekijken of we het gedeeltelijk doven van de openbare verlichting kunnen verderzetten als duurzame maatregel.