Allereerste dag van de kleuter in Vilvoorde op 3 oktober

Gepubliceerd op woensdag 27 september 2023 11.30 u.
Kom meer te weten over het opvoeden van kleuters op 3 oktober 2023 in cc Het Bolwerk (Bolwerkstraat 17)! De dag van de kleuter is een boeiende en inspirerende dag voor zowel onderwijspersoneel, als ouders.

In de voormiddag organiseert de stad een samenspel voor onderwijspersoneel over uitdagend gedrag bij kleuters en in de namiddag voorziet de stad een vrije infomarkt met infostands en infosessies.

Voor leerkrachten, onderwijspersoneel en onderwijspartners van het basisonderwijs in Vilvoorde gaat deze dag door van 9 tot 15 uur. Van 9 tot 12 uur zijn onderwijspersoneel en onderwijspartners welkom in Auditorium A voor een samenspel over hoe om te gaan met het uitdagend gedrag bij kleuters. Daarna volgt een korte lunch tot 13 uur.

(Groot)ouders of begeleiders van peuters en kleuters zijn, samen met het onderwijspersoneel en -partners, welkom tussen 13 en 15 uur tijdens de infosessies en vrije infomarkt. Elke stand behandelt een ander onderwerp over kleuteronderwijs en de ontwikkeling van kleuters. Van 13.10 tot 13.45 uur leer je meer over het belang van kleuteronderwijs in de polyvalente zaal. Van 14 tot 14.30 uur ontdek je wat een taalbadklas is in Auditorium A. Tijdens de workshop van 14 tot 14.30 uur leer je meer over de motorische ontwikkeling van kleuters. Van 14 tot 15 uur ontsluieren we de drempels van een partnerschap tussen school en ouders in polyvalente zaal met gelijktijdig van 14.30 tot 15.15 uur een workshop over zindelijkheid en taal. Doorlopend kan je ook terecht bij een infostand van Ligo en een stand over de vrijetijdsactiviteiten van en in stad Vilvoorde.

Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro: “Kleuteronderwijs is dé hoeksteen van ons onderwijs. Het belang van kleuteronderwijs is de laatste jaren steeds vaker wetenschappelijk aangetoond. Hoe jonger kinderen voltijds naar school gaan én hoe kwalitatiever we ons kleuteronderwijs maken, hoe meer kinderen daarvan profiteren voor de rest van hun onderwijsloopbaan en dus van hun leven. Sociale vaardigheden, taalrijkdom, zelfvertrouwen, … , onze leerkrachten in het kleuteronderwijs leggen een belangrijke basis voor onze kinderen. Stad Vilvoorde wil hen daar uitdrukkelijk voor danken, maar meer nog, we grijpen ook de kans om een heuse dag van de kleuter te organiseren. Met inhoudelijke aandacht voor taal, het omgaan met individuele uitdagingen van het jonge kind, een goede band opbouwen tussen school en ouders van kleuters, de motorische ontwikkelingen van kleuters en zo veel meer. Hiermee willen we de mensen uit het kleuteronderwijs inspireren, informeren en helpen bij de grote uitdagingen waar ze voor staan, maar ook willen we nogmaals onderstrepen hoe belangrijk kleuteronderwijs anno 2023 is.”

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti: “Kleine kinderen worden snel groot. In Vilvoorde willen we kleuters en peuters grote kansen geven. Daarom gaan we tijdens deze allereerste dag van de kleuter samen aan de slag met de belangrijkste mensen in de ontwikkeling van de kinderen: de ouders. Ouders met kleine en grote vragen kunnen samen met professionals in dialoog gaan tijdens deze infomarkt en infosessies.”

Meer informatie en inschrijvingen via gelijke.kansen@vilvoorde.be of 02 255 79 32. Je kan enkel nog inschrijven voor de namiddag, de voormiddag is wegens groot succes al volzet.