Maak Vilvoorde weer gezond, gooi je peuk niet op de grond!

Gepubliceerd op dinsdag 3 oktober 2023 10 u.
Het lijkt wel een plaag: de sigarettenpeuken op straat. Vilvoorde peukenvrij maken is onze missie maar ook de verantwoordelijkheid van elke Vilvoordenaar. Daarom gingen de Vilvoprikkers aan de slag op dinsdag 26 september en woensdag 27 september om heel wat peuken op te rapen.

Vilvoprikkers zijn inwoners van Vilvoorde die op vrijwillige basis hun buurt proper willen houden. De stad voorziet al het materiaal dat ze nodig hebben, zoals handschoenen, prikstokken en speciale vuilniszakken.

Van 2 tot en met 8 oktober is het namelijk de Week van de Handhaving die dit jaar focust op sigarettenpeuken. Sigarettenpeuken zijn het meest aangetroffen zwerfvuil en daarnaast ook schadelijk voor de omgeving en milieu. Het duurt wel tot 15 jaar voor een peuk in de natuur afgebroken is en zelfs dan is het nog schadelijk. Eén peuk kan zelfs tot 500 liter grondwater vervuilen. Tijdens deze Week van de Handhaving zien stadsdiensten, lokale politie en gemeenschapswachten, samen met afvalintercommunales Incovo en Interza, extra toe op het weggooien van peuken op de openbare weg door wandelaars, fietsers en automobilisten.

In totaal hebben de Vilvoprikkers, na telkens 1 uur rapen op dinsdag en woensdag, emmers van in totaal 20 liter aan sigarettenpeuken gevuld. Dat kan minder Vilvoorde!

De emmers met sigarettenpeuken worden tijdens de Week van de Handhaving tentoongesteld in het administratief centrum Mattenkot. Na de actie zal Bar Bâtard in Asiat Park de emmers aan de bar zetten zodat elke Vilvoordenaar alvast kan hunkeren naar een peukenvrij en proper Vilvoorde!

"Het waren de Vilvoprikkers zelf die het stadsbestuur attent maakten op het groot aantal peuken op de openbare weg. Niettegenstaande een peuk maar een klein object is, waren de emmertjes al heel snel vol. Op dat moment merk je pas voor wat een vervuiling een dergelijke kleine peuk zorgt. Om deze reden werd er dit jaar gekozen om tijdens de Week van de Handhaving in te zetten op de strijd tegen peuken. Vermijd dus een boete, maak Vilvoorde gezond en gooit je peuk niet op de grond", aldus Katrien Vaes, schepen voor openbare werken en burgerzaken.

Ben je geïnteresseerd om Vilvoprikker te worden? Neem contact op met dienst Veiligheid en Preventie via veiligheid.preventie@vilvoorde.be of vul het digitaal formulier in op www.vilvoorde.be/proper-vilvoorde.