Al 5 jaar zet Vilvoorde zich in voor het project ‘KOALA’ en dat vieren we!

Gepubliceerd op donderdag 30 november 2023 14 u.
Het KOALA-project bestaat 5 jaar en dat vieren we! Het project loopt in 18 steden en gemeenten in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In het KOALA-project werken basisvoorzieningen samen binnen een Huis van het Kind aan een laagdrempelig aanbod van ontmoeting, themagerichte groepsactiviteiten, taalstimulering en kinderopvang. Zo krijgen kwetsbare gezinnen een kans om maatschappelijk te participeren.

Op donderdag 30 november werden gezinnen, partners en lokale pers uitgenodigd om het opgroeiproject (ofwel KOALA) in Vilvoorde in de verf te zetten. Eerst werden de uitgenodigden verwelkomd in het Huis van het Kind (Olmstraat 29) en vervolgens volgden enkele toespraken en een broodjeslunch in de ontmoetingsruimte van cc Het Bolwerk.

KOALA staat voor Kind- en OuderActiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding. KOALA is een unieke publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse Overheid en het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes (beheerd door de Koning Boudewijnstichting). Het project ging van start in 2018 en duurt 10 jaar. Stad Vilvoorde is 1 van de 18 gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel Hoofdstedelijk Gewest die startte met het project. In Vilvoorde spreken we liever van peuterspeelpunten. Tijdens een peuterspeelpunt zijn kinderen tot 3 jaar en hun ouders welkom om samen te komen spelen, elkaar te ontmoeten, een kopje koffie te drinken en hun verhaal te doen bij elkaar.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti: “Het is nu al 5 jaar dat de Stad Vilvoorde zich inzet op het vergroten van de participatie van maatschappelijke kwetsbare gezinnen aan onze samenleving. In de eerste plaats door kinderopvang toegankelijk te maken, de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren en ontmoetingsactiviteiten te organiseren voor ouders en kinderen.”

Vilvoorde stond mee aan de wieg van het project. Vanaf 2019 werden de eerste peuterspeelpunten opgericht, met in 2020 de oprichting van het Huis van het Kind. Het Huis van het Kind is een samenwerking tussen alle diensten en organisaties die zich bezig houden met kinderen en jongeren (0-24 jaar), hun ouders en/of grootouders. Het project wordt gedragen door 2 medewerkers en ondersteund door vele verschillende partners en organisaties.

Het KOALA-project loopt nog tot 2028. We dromen om een ruimere locatie op te richten waar we het aanbod voor gezinnen in Vilvoorde nog meer kunnen versterken. KOALA is halfweg, maar er is nog werk!