Vilvoorde viert Carnaval

Gepubliceerd op woensdag 24 januari 2024 10 u.
Van zaterdag 10 tot en met zondag 18 februari wordt carnaval, met carnavalsstoet en kermis, opnieuw een groot feest in Vilvoorde.

Op Vette Dinsdag 13 februari 2024 om 19.33 uur trekt de carnavalsstoet door de stad. Naast de Vilvoordse groepen nemen ook groepen uit heel Vlaanderen deel aan de stoet. Dit jaar zijn er heel wat nieuwe carnavalsgroepen met mooie thema’s die deelnemen. Een echte blikvanger is de omvangrijke delegatie van de Koninklijke Steltenlopers Merchtem, die met hun stelten tot 4 meter hoog een wereldvermaarde folkloregroep zijn.

Van 17 tot 19 uur voorzien we een grimestand zodat alle kinderen geschminkt van de stoet kunnen genieten.

Het parcours gaat via Mechelsesteenweg (opstelzone) – Rooseveltlaan (Franklin) – Nowélei (Jean Baptiste) – Leuvensestraat - Campionlei (Ferdinand) – Rooseveltlaan (Franklin).

De stoet wordt ontbonden ter hoogte van de school Virgo+. Daar staat het podium waar de carnavalsgroepen zich presenteren voor de jury. Onmiddellijk na de stoet vindt de paardenkoppenworp plaats aan dit podium.

Schepen voor jeugd sport en cultuur Moad El Boudaati: “Ik ben verheugd dat de carnavalsperiode weer is aangebroken. Op Vette Dinsdag rijdt onze fameuze stoet uit om 19.33 uur. Deze zal zich een weg banen door het stadscentrum waar traditiegetrouw duizenden mensen staan te wachten. Dit jaar mogen we 23 carnavalsgroepen verwelkomen waarvan een heel aantal nieuwe. Ik ben opgetogen dat Vilvoorde voor de eerste keer in haar carnavalsgeschiedenis een carnavalshuwelijk zal vieren tussen Prinsen Ronny en Marleen. Nog een reden om zeker af te zakken naar de stoet!

De kermis staat op de Rooseveltlaan (Franklin) tussen de Nowélei (Jean Baptiste) en de Guldenschaapstraat. Op zaterdag en zondag is de kermis open van 14 tot 24 uur. Maandag, dinsdag en donderdag van 16 tot 23 uur. Woensdag van 14 tot 23 uur en vrijdag van 16 tot 24 uur.

Op woensdag 14 februari organiseren de foorkramers een familiedag met kortingstarieven op de kermis. De beertjesworp vindt die dag plaats om 16.30 uur aan de kermis. Wie een beertje vangt, krijgt een kaart om deel te nemen aan een aantal attracties.

“Carnaval en de bijhorende kermis zijn traditiegetrouw erg populaire evenementen in de stad. In een ver verleden was het de feestelijke start van de vastenperiode. Vandaag de dag kunnen we gelukkig gewoon volop genieten van de lekkernijen die de foorkramers voorzien én dit jaar ook van een lekker Valentijnsmenu in 1 van onze vele lokale restaurants. Om de avondstoet nog leuker te maken roepen we bij deze ook graag onze handelaars en horecauitbaters die met hun zaak langs het parcours liggen op, om hun zaak die avond later te verlichten en liefst helemaal in carnavalssfeer aan te kleden!” aldus schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois.