4 avonden Kritisch Denken

Gepubliceerd op maandag 29 januari 2024 10 u.
Onze samenleving staat de laatste jaren meer en meer onder druk en lijkt soms zelfs helemaal de trappers kwijt te geraken.

Maatschappelijke debatten worden op het scherpst van de snee gevoerd, iedereen verkondigt zijn eigen morele gelijk, populisme en extremisme steken de kop op en ‘de ander’ heeft het altijd gedaan.

In die omstandigheden is het niet altijd even makkelijk om tot een vreedzame, democratische samenleving te komen. Nochtans willen we meer dan waarschijnlijk allemaal hetzelfde: met wederzijds respect en begrip voor elkaar op een aangename, harmonieuze manier samenleven.

Met stad Vilvoorde nodigen we iedereen uit om kritisch en genuanceerd te denken aan de hand van lezingen, debatten en filmvoorstellingen en proberen we een antwoord te vinden op de vraag hoe we kunnen verbinden in plaats van mekaar met de vinger te wijzen”, aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

2 debatten + 2 films

In het kader van ‘Kritisch Denken’ organiseert stad Vilvoorde dit voorjaar 2 debatten en 2 films. De debatten zijn gratis, maar online inschrijven is wel vereist. Wie zich inschrijft voor een debat, kan ook een gratis ticket reserveren voor een film naar keuze.

  • Debat 1: “Israël/Palestina: een (on)oplosbaar conflict?” - dinsdag 6 februari (19.30 uur): Debat Met Khalid Benhaddou (imam, auteur, denker), Inge Vrancken (journalist VRT) en Brigitte Herremans (Midden-Oosten-expert)
    Gespreksleiding door Willem Van Mullem (journalist VRT – Terzake)

  • Debat 2: “Amir Bachrouri gaat in gesprek met Mark Elchardus over onze superdiverse samenleving.” - dinsdag 20 februari (19.30 uur): Debat met Amir Bachrouri (columnist, auteur) en Mark Elchardus (socioloog, auteur, columnist)
    Gespreksleiding door Willem Van Mullem (journalist VRT – Terzake)

  • Film 1: Four Daughters – maandag 12 februari (20.30 uur)

  • Film 2: Augure - maandag 18 maart (20.30 uur)

Alle debatten en films vinden plaats in cc Het Bolwerk. Meer informatie vind je op www.vilvoorde.be/kritischdenken.