Erfgoeddag: Thuis in de Vilvoordse cafés

Gepubliceerd op donderdag 4 april 2024 17 u.
Op zondag 21 april brengt de Heemkundige kring Hertog Hendrik I vzw een verrassende lezing in cc Het Bolwerk van 14 tot 16 uur over de levendige geschiedenis van de cafécultuur in Vilvoorde, aangezien cafés voor velen als een tweede thuis kunnen aanvoelen.

De lezing biedt een fascinerende inkijk in de evolutie van de cafés in Vilvoorde. Een doorgewinterde kenner van de lokale geschiedenis neemt de aanwezigen mee op een reis door de tijd waarbij de opkomst, bloei en veranderingen van de cafécultuur in de stad worden belicht. Van de traditionele volkscafés tot de meer eigentijdse etablissementen, elke locatie heeft zijn eigen verhaal te vertellen over de rol die het speelde én speelt in het dagelijkse leven van de Vilvoordenaars.

 "Vilvoorde heeft door de jaren heen een bruisende cafécultuur gekend, waarvan sommige iconische etablissementen nog steeds het hart van onze stad vormen. Deze levendige geschiedenis van ontmoetingen, verhalen en vriendschappen moet gekoesterd worden als een kostbaar erfgoed dat ons verbindt met onze roots en onze identiteit. We moeten deze unieke sfeer en karakter van onze Vilvoordse cafés omarmen en laten voortleven voor toekomstige generaties," aldus schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati. 

Zin om deze traditie met eigen ogen te bewonderen? Afspraak op 21 april! Alle info rond Erfgoeddag is te raadplegen op: www.vilvoorde.be/erfgoeddag. Inschrijven is niet verplicht maar wordt wel aangeraden en kan via de website.

Erfgoeddag is een jaarlijks cultureel evenement van de Vlaamse overheid op de eerste zondag na de paasvakantie en richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed (zoals verhalen, documenten, tradities en uitdrukkingen die van generatie op generatie worden overgeleverd). Het thema van 2024 is “Thuis”.

Erfgoeddag: "Thuis in de Vilvoordse cafés" belooft een inspirerende en verrijkende ervaring te worden, waarbij de deelnemers worden uitgenodigd om de unieke sfeer en geschiedenis van de cafés in Vilvoorde te omarmen en te waarderen.”