Expo Border Buda focust op kunst en erfgoed

Gepubliceerd op dinsdag 23 april 2024 16.15 u.
Op 26 april opent het culturele project Border Buda een tentoonstelling in de publieke ruimte van Buda. in het daaropvolgend weekend, focust Border Buda op kunst en de rijke geschiedenis van Buda via activiteiten rond erfgoed en begeleide wandelingen door het gebied.

Over Border Buda

Border Buda is een cultureel project dat focust op het gebied Buda, een industrieterrein dat zich uitstrekt over Machelen, Vilvoorde en Brussel. Buda kent veel leegstand, daverende vrachtwagens, ongeorganiseerde architectuur en woekerend onkruid. Het is een industriële grijze zone, met een rijke geschiedenis én een groot potentieel. Helaas is Buda een blinde vlek voor veel bewoners van de drie aangrenzende gemeenten. Het project wil samen met een aantal kunstenaars een eerste stap zetten om dit gebied te verkennen met als doel de blik terug op Buda te richten en er opnieuw een ontmoetingsplek van te maken.

Border Buda Expo

De eerste fase van het project focust op artistieke installaties in de publieke ruimte van Buda. De realisatie van dit artistieke parcours is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de curatoren Anna Laganovska en Koi Persyn en 13 kunstenaars. Deze groepstentoonstelling, bestaat uit tijdelijke en permanente installaties; kunstwerken die werden ontwikkeld op een site-sensitieve manier, geïnformeerd door het erfgoed, de geschiedenis, de ecologie en het socio-culturele karakter van Buda.

De zes tijdelijke kunstwerken, die op 26 april worden ingehuldigd, zijn gemaakt door Amel Omar, Elias Cafmeyer, Ignace Wouters, Marine Kaiser, Pieter Chanterie en Zinaïda Tchelidze. Deze groep kunstenaars werd samengesteld via een open call voor een langdurig onderzoek in de vorm van een residentietraject. Tweewekelijks bezochten ze Buda gedurende zeven maanden om samen het gebied te verkennen en experten ter plaatse te ontmoeten.

Vijf permanente kunstwerken, gemaakt door Evita Vasiljeva, Haseeb Ahmed, Ilke Gers, Jean Katambayi Mukendi en Katja Mater ontvouwen zich op verschillende tijdlijnen. Terwijl de inauguratie van Landmarks van Ilke Gers in oktober 2023 de publieke start van het project markeerde, worden de werken van Evita Vasiljeva, Haseeb Ahmed en Katja Mater samen met hun tijdelijke tegenhangers in april 2024 ingehuldigd, gevolgd door de kunstopdracht van Jean Katambayi Mukendi, die volgend jaar gerealiseerd zal worden ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Budabrug.

Veel mensen verkijken zich op de troeven van dit bijzonder boeiend schakelgebied tussen Brussel en Vilvoorde en tussen het Zeekanaal en de spoorweg. Door een groep kunstenaars zich onbevangen te laten inspireren door deze sociale zone proberen we inwoners en bezoekers de aantrekkelijkheid van het gebied te laten ontdekken” aldus burgemeester Hans Bonte.

Het resultaat is een mix van tijdelijke en permanente artistieke ingrepen die het wezen van Buda reflecteren, waarin ook Border Buda’s lokale partners, firma met Nel Maertens, en Buda Bxl met Nico Neefs & Colas Fiszman, een interventie verbonden met hun werking realiseren. Met het socioculturele traject Het Be(h)lang van Buda focust Border Buda op het fascinerende erfgoed en de geschiedenis van het gebied. Zij verzamelden, samen met erfgoedliefhebbers, heemkundekringen, musea en archieven uit Vilvoorde, Machelen, Neder-Over-Heembeek en Haren kennis over het ‘Buda van weleer’.

“Een grijze wijk kleur geven via kunst en het bewaren van erfgoed maar tegelijk ook een fijne, creatieve plek creëren voor onze jongeren, beter kan het niet worden! “ aldus Benny Blanckaert, Machelse schepen voor jeugd, sociale zaken, seniorenbeleid en zorg.

Deze verhalen vormden een belangrijke voedingsbodem voor het creatieproces van de kunstenaars. In het weekend van 27 en 28 april wordt dit onderzoek gedeeld via gesprekken, audiofragmenten en rondleidingen door Brukselbinnenstebuiten. Het Be(h)lang van Buda vindt plaats in en rond lokaal restaurant The Corner, Dobbelenbergstraat 104.

"Ontdek de ziel van Buda, een industriële grijze zone vol potentieel, via kunst en erfgoed. Border Buda opent de poorten naar het verleden en toekomst van dit gebied. Stap in onze wereld van tijdelijke en permanente installaties, verweven met verhalen en gesprekken, en laat je leiden door de rijke geschiedenis van Buda." aldus schepen voor stedenbouw en openbare ruimte, Nederlandstalige aangelegenheden en onderwijs Anaïs Maes van stad Brussel

Openingsevent

Border Buda organiseert een openingsevent voor de expo op 26 april bij firma (Schaarbeeklei 636), gevolgd door een opening night gecureerd door het Brusselse collectief Brikabrak bij Buda Bxl (Budasesteenweg 96). In het weekend van 27 en 28 april, zijn er doorlopend activiteiten rond Buda’s erfgoed, gegidste wandelingen en een blik op de toekomst van Buda bij lokaal restaurant The Corner (Dobbelenbergstraat 104). Op 28 april kan je bij firma brunch en kunst combineren. Het volledige project loopt drie jaar met een projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten van de Vlaamse Overheid, en het wordt ondersteund door Vilvoorde, Brussel en Machelen.

Praktisch

De Border Buda expo is te bezoeken van 26 april tot 26 mei, maar een aantal van de kunstwerken zal langer blijven staan. Op de route van de tentoonstelling vind je ook audiofragmenten terug die reflecteren over het erfgoed van Buda.

Startpunt van de expo is firma, Schaarbeeklei 636, waar je ook het programma kan ophalen. Het parcours wandelen neemt 1,5 uur in beslag.

Op zondag 5, 12 en 26 mei kan je een rondleiding door de expo volgen. Meer info, reserveringen en het programma met kaart op www.borderbuda.be.