Parken

Hanssenspark

Het 6,2 ha grote Hanssenspark is de grootste groene long in Vilvoorde. Het ligt vlakbij het station en wordt omsloten door de Parkstraat, de achtertuinen van de Stationlei en van de Koepoortstraat.

Met medewerking van de tuinbouwschool van Vilvoorde, werd het park in 1898 aangelegd volgens de toen heersende romantische Engelse landschapsstijl, met kronkelende paden, glooiende gazons, grote waterpartij en groepen hoogstambomen. De bijzonder fraaie gietijzeren hangbrug over de vijver getuigt van de bewondering van de toenmalige burgerij voor nieuwe technologieën.

park Drie Fonteinen

Sinds 1956 is de stad Vilvoorde eigenaar van het park Drie Fonteinen en het sportstadion Drie Fonteinen, samen 50 ha groot. Het volledige domein ligt tussen het Zeekanaal, de Ring 0, de Blaesenbergweg en de Koningslosteenweg. Het is de samenvoeging van drie voormalige kasteeldomeinen.

Het grootste deel van het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het domein bevat nog enkele historische gebouwen zoals een oranjerie (nu omgebouwd tot brasserie) met Franse tuin, het majestueuze koetshuis (in gebruik voor culturele activiteiten), een hoeve met stallingen, twee bouwvallige poortgebouwtjes, de Lendrikkapel.

Je vindt er ook vijvers, een dierenweide, een speeltuin. In sportstadion Drie Fonteinen vind je verschillende wat sportaccommodaties zoals tennisvelden, een atletiekpiste en voetbalvelden.

park Hazeweide

Het park Hazeweide ligt in de wijk Faubourg, werd aangelegd in 1976 en heeft een oppervlakte van ca 3,3 ha. Het park is opgedeeld in kleine compartimenten die de bezoekers uitnodigen om tot rust te komen. Achter elke bocht schuilt een ander element: klimtoestel, podium, …

Jonge gezinnen vinden er een speeltuin met een overdekte picknickplaats en een bescheiden dierenweide met geiten, schapen, konijnen en een ezel.

park Rolleveld

Het park Rolleveld ligt in de wijk Far-West tussen de spoorweg en de Mechelsesteenweg. Het is 7,6 ha groot en werd in 1985 aangelegd. Het vormt een bufferzone tussen het industriegebied en de woonzone. Een bestaand voetbalveld en enkele oude knotwilgen werden bij de aanleg in het park geïntegreerd. Voor Vilvoordse kinderen die geboren werden in 2003 zijn hier geboortebomen geplant.

William Tyndalepark

Het William Tyndalepark is een echt buurtpark. Het ligt in het centrum van de Stad. Het werd aangelegd in 1987 op het voormalige terrein van de kazerne Poliet en heeft een oppervlakte van ca 1,3 ha.

De speeltuin en het scate-terrein zijn de trekpleisters voor de omwonende jeugd. In de zomer is dit park een trefpunt voor de buurtbewoners.

Maurits Duchépark

Het Maurits Duchépark is een echt buurtpark. Het ligt in de wijk Far-West, werd heringericht in 1999 en heeft een oppervlakte van ca 2,3 ha.

In het park werd een buurtcentrum gebouwd. Hierdoor is dit parkje het middelpunt van het wijkgebeuren. Tijdens de zomermaanden organiseert stad Vilvoorde hier haar parkconcerten.

Milleniumpark

Het Milleniumpark is een echt buurtpark. Het ligt in de wijk Kassei, werd aangelegd in 2000 en heeft een oppervlakte van ca 1,51 ha. Jonge gezinnen vinden er een speeltuin en een grote grasvlakte om te picknicken.

Cargillpark

In het kader van stadsvernieuwingsproject Watersite richtte het agentschap Natuur en Bos in 2011 de zone 'gedempte Zenne' in als fiets- en wandelroute met speeltuigen. In 2015 werd deze groene omgedoopt tot Cargillpark. Dit park zorgt voor een groene verbinding tussen het stadscentrum en de zone 4 Fonteinen.