Prentenboek 'Kiki en Olaf' helpt anderstalige ouders met voorlezen in het Nederlands

Gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2019 9 u.
Op zaterdag 9 november stelt ‘Theater van A tot Z’ het voorleesboek ‘Kiki en Olaf’ voor in het stadhuis van Vilvoorde.

Op zaterdag 9 november stelt ‘Theater van A tot Z’ het voorleesboek ‘Kiki en Olaf’ voor in het stadhuis van Vilvoorde. Dat boek is gebaseerd op twee theaterproducties die actrice Sara Pieters voor kinderen maakte. Dankzij eenvoudige taal en extra voorleestips kunnen kinderen en ouders die Nederlands leren nu samen oefenen.

Sara Pieters maakte voor ‘Theater van A tot Z’ al twee theaterproducties voor kinderen: ‘SNIF!’ (2013) en ‘Kiki en de verdwenen letters’ (2015). Ze schreef telkens zelf de tekst én de liedjes. De voorstellingen hadden veel succes in scholen en bibliotheken, zowel bij Nederlandstalige kinderen als bij anderstalige kinderen die nog Nederlands aan het leren zijn. Sara speelde de voorstellingen niet alleen in België, maar ook in Nederland en in New York. ‘Kiki en de verdwenen letters’ speelde ze zelfs meer dan 300 keer. En nu heeft ze dus op basis van haar theaterproducties een prentenboek gemaakt, met illustraties van vormgever Jens Dawn.

Sara Pieters: “Het personage Kiki wil jonge kinderen enthousiast maken voor letters en boeken. Dat doet ze samen met haar beste vriend, Olaf de boekenwurm. Met dit boek wil ik net zoals met mijn theaterproducties taalprikkels geven aan jonge kinderen, zelfs als ze nog niet zo goed Nederlands kennen. Het boek stimuleert hun verbeelding en maakt hen nieuwsgierig naar de bibliotheek.”

Bij het boek ‘Kiki en Olaf’ zijn gratis liedjes en spelmaterialen verkrijgbaar. VRT-presentator Thomas Vanderveken sprak het verhaal in, zodat anderstalige ouders naar zijn stem kunnen luisteren, als voorbeeld. Om hen te helpen met voorlezen bevat het boek bovendien eenvoudige instructies.

Thomas Vanderveken: “Ik ben zelf een jonge vader, en ik vond het super om te kunnen meewerken aan een voorleesboek. Voorlezen is belangrijk, niet alleen vanwege de taalontwikkeling die je ondersteunt, maar ook vanwege de band die je creëert tussen ouder en kind. Dat dit boek anderstaligen helpt die Nederlands willen oefenen, vind ik een fijne meerwaarde.”

Op zaterdag 9 november om 11 uur zal Sara Pieters het boek ‘Kiki en Olaf’ voorstellen in het stadhuis van Vilvoorde. Na een korte intro door gedeputeerde Bart Nevens van de provincie Vlaams-Brabant en Eddy Frans, directeur van vzw ‘de Rand’, zal ze het boek interactief voorlezen én de liedjes zingen. Kinderen van 3 tot 7 en hun (groot)ouders zijn van harte welkom. Het evenement is gratis.

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati vindt dit een prachtig initiatief: “Dit boek is een extra middel om de taalstimulering te bevorderen. Als stad vinden we taalstimulering heel belangrijk en in onze bibliotheek hebben we al een mooi aanbod om dit te ondersteunen zoals onze voorleesuurtjes op zaterdag en de taalhoek. Dit boek is een mooie aanvulling en onze bibliotheek zal er zeker gebruik van maken. Hiermee investeren we in het Nederlands wat de samenhang in onze samenleving ten goede komt.

Het boek ‘Kiki en Olaf’ werd gerealiseerd met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, vzw ‘de Rand’, de Taalunie, VRT Taal, vzw Fast Forward en ‘Theater van A tot Z’.