Naar inhoud

Droogte

De provinciegouverneur roept op om spaarzaam om te gaan met water. De afgelopen weken viel er weinig neerslag en volgens de weersverwachtingen zal ook de komende periode droog blijven.

 

Op dit ogenblik geldt er nog geen beperking op het gebruik van drinkwater. De provincie Vlaams-Brabant roept iedereen wel op om zuinig om te springen met water.

 

Hieronder alvast enkele tips:

  • Een douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt al snel 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

  • Sproei de plantentuin zo weinig mogelijk. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.

  • Begiet bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.

  • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.

  • Was je auto met regenwater zolang dat beschikbaar is of sla gewoon een keertje over.

Contact

dienst secretarie
tel. 02 255 45 40

Meer info