Naar inhoud

Jumelages

Vilvoorde is vijf keer verzusterd. Vijf keer in vriendschap verbonden, of vijf keer gejumeleerd. Vier keer in Europa – Middelburg in Nederland, Maubeuge in Frankrijk, Ennepetal in Duitsland en Peñarroya-Pueblonuevo in Spanje – en een keer in Japan, meer bepaald Komatsu-City.

Wat houdt zo’n jumelage in?
Strikt gedefinieerd is een jumelage een officiële overeenkomst tussen een gemeente en een andere gemeente in het buitenland. De doelstelling van die overeenkomst is het aangaan of verbeteren van wederkerige contacten op diverse terreinen, zoals cultuur, sport, toerisme, economie enzovoort. De jumelage wordt formeel bezegeld met een oorkonde.
Een jumelage is een uiting van zowel de wil van de gemeente als de wil van de inwoners om deel te nemen aan de opbouw van Europa.
Elke jumelage staat voor de uitdaging om nieuwe vormen van samenwerking met verschillende partners te zoeken, het actieterrein te verruimen, projecten op lange termijn te ontwikkelen en aan plaatselijke verenigingen en organisaties kansen te geven nieuwe initiatieven binnen de jumelage uit te werken.


Een korte voorstelling van de zustersteden
De eerste jumelages werden aangegaan in 1965 met de steden Maubeuge in Frankrijk en Middelburg in Nederland.

Maubeuge telt 36 000 inwoners en bevindt zich in het hart van Europa, op amper een uurtje rijden vanuit Vilvoorde. Het gemeenschapsleven bruist er van activiteiten. Maubeuge is permanent bezig met de verbetering van het leefmilieu. Bovendien heeft de stad een zoo. In de verschillende hotels en op een camping kunnen dagelijks toeristen logeren. Maubeuge is een stad die de ondernemer aanspoort er zich te komen vestigen. Het universitair onderwijs maakt het mogelijk dat jongeren zich thuis voelen in het Europa van morgen. Zoals de inwoners het zelf kernachtig uitdrukken: ‘Maubeuge est déjà Européenne’.

Middelburg is ongeveer 1000 jaar oud. Toch is het een jonge en springlevende stad. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de binnenstad volledig verwoest door een Duits bombardement. Tientallen jaren waren nodig voor de opbouw. Nu vindt men er binnen de stadswallen onder andere een van de mooiste raadhuizen van Nederland. De stad is een mengeling van oude stad en moderne wijken, van hedendaagse activiteit en van laat-middeleeuwse sfeer.

Vilvoorde jumeleerde met Ennepetal in Duitsland in 1973. Ennepetal is géén oude stad. Ze ontstond in 1949 door de fusie van twee gemeenten. Deze twee in ontwikkeling zijnde gemeenten in een eng dal konden best samengaan om gemeenschappelijke problemen op te lossen. Tot op heden behouden de twee - nu in feite gehuchten in de stad - een zekere zelfstandigheid. De stad is er vandaag in geslaagd zich te ontwikkelen tot een bezienswaardige, middelgrote stad met een stijgende interesse voor vrijetijdsbesteding en komfort. Niet verwonderlijk dat de inwoners uit het industriële Ruhrgebied naar Ennepetal komen voor rust en ontspanning. Tweederde van de oppervlakte van Ennepetal bestaat uit bossen en akkers, dalen en heuvels en meren, die een prachtig natuurgebied vormen. De Kluterthöhle is een natuurlijke grot met zowat 300 gangen dat erkend wordt als kuuroord tegen huidziekten van allergische oorsprong, hooikoorts en astma. Het is inderdaad ‘schön in Ennepetal zu sein’.

Een jaar later ging Vilvoorde een jumelage aan met de stad Komatsu-City. De aanleiding voor deze verzustering was de vestiging van het bedrijf Komatsu Company in Vilvoorde. Ondanks de enorme afstand bezochten beide steden elkaar vier keer in de loop van de laatste 25 jaar. Het blijft een uitdaging! Komatsu-City telt ongeveer 105.000 inwoners en ligt 300 km van Tokyo. Komatsu-City is een landelijke agglomeratie met veel groen en rijstvelden en geen groot stedelijk centrum. Ze strekt zich uit van aan de Japanse zee met prachtige stranden tot aan een skigebied op ongeveer 1200 meter hoogte. Daartussen vormt zich een mooi heuvelland met warmwaterbronnen. De woonkernen vertonen geen hoogbouw. De traditionele Japanse huizenbouw met typische daken overheerst. Met een capaciteit van 2000 bedden vormt het toerisme een belangrijke activiteit. In Komatsu-City bevindt zich ook een internationale luchthaven. ‘Komatsu-City, closest to the world!’

De laatste jumelage dateert dan van 1997. Deze jumelage vormt een boeiend verhaal. In Vilvoorde wonen een 1500 Spanjaarden, meer dan 80 % van hen komt uit de streek van Peñarroya-Pueblonuevo, gelegen in Andalusië, op 80 km van Córdoba. De Spaanse gemeenschap wees dan ook terecht op de vele persoonlijke en familiale banden die er reeds bestonden tussen de twee steden. Peñarroya-Pueblonuevo is gelegen in een zonnig, golvend landschap. De maximumtemperatuur kan in juli 41° bedragen. De stad ontdekt haar ontstaan aan de ontdekking van steenkool in het midden van de 19e eeuw. Er ontstonden cokesfabrieken, steenbakkerijen en metaalwerkplaatsen. Peñarroya-Pueblonuevo werd een florerende stad met meer dan 30.000 inwoners. De sluiting van een aantal fabrieken bracht in de jaren ’50 een emigratie op gang. Vandaag blijft er niet veel meer over van het eens zo indrukwekkende industrieel complex. De stad telt nu nog ongeveer 14 000 inwoners en heeft een landelijke bevolking. ‘Viva Peñarroya-Pueblonuevo!’

Wie meer informatie wenst over deze jumelages, kan terecht bij de dienst Communicatie, Evenementen en PR.


Contact

dienst communicatie en PR
tel. 02 255 79 79