Naar inhoud

Parkeren

Een goede mobiliteit begint met een gestructureerd parkeerplan. Het parkeerplan in Vilvoorde zorgt ervoor dat je wagen parkeren makkelijk wordt en dat er steeds een plaatsje bij je in de buurt is. De bedoeling van het parkeerplan is de beschikbare plaatsen in het stadscentrum maximaal te laten gebruiken door zoveel mogelijk parkeerders. Kortom, gemakkelijk parkeren, zo dicht mogelijk bij je bestemming. Meteen verhoogt het parkeerplan de bereikbaarheid en de aantrekkingskracht van het centrum.

 

Het parkeerplan deelt het centrum van Vilvoorde in verschillende parkeerzones in. Kortparkeerders moeten een parkeerplaats kunnen vinden in de kern van de stad; langparkeerders moeten geleid worden naar de rand. Elke zone heeft haar eigen kleur en een aangepast tarief.

 

In de betalende zones dien je parkeergeld te betalen tussen 9 tot 19 uur, behalve op zon- en feestdagen. Wanneer je in de betalende zones je wagen voor je eigen inrit (oprit, garage) parkeert, hoef je niet te betalen op voorwaarde dat je nummerplaat duidelijk leesbaar op je inrit is aangebracht. Op die manier is duidelijk dat het om jouw wagen én jouw inrit gaat.

 

De controle


Opdat het parkeerplan optimaal zou werken, kijken de parkeerwachters er op toe dat iedereen optimaal kan parkeren in de stad. Indien ze géén geldig parkeerbewijs vinden, zullen zij als bewijs een foto nemen van je nummerplaat. Op basis van dit bewijs zullen niet-betaalde retributiebonnen langs juridische weg worden geïnd. Opgelet, de parkeerwachters controleren meermaals per dag.

Plaats je geen geldig parkeerbewijs (parkeerticket in betalende zone, parkeerschijf in blauwe zone) of ligt het niet leesbaar achter je voorruit of is de toegelaten parkeerduur verstreken, of heb je de parkeerbeurt niet geregistreerd via sms of app, dan kies je automatisch en afhankelijk van de duurtijd van het parkeren voor het tarief voor een halve dagtarief van 20 euro of dagtarief van 40 euro in de betalende zone of een retributie van 25 euro in de blauwe zone.

 

Betalend parkeren


Bij het betalend parkeren beschik je over deze mogelijkheden:

 

1. Je betaalt per parkeerbeurt

Je betaalt aan de parkeerautomaat en legt duidelijk leesbaar je ticket achter de voorruit van je voertuig. Je kan met muntstukken, bank- of creditkaart betalen. Op het plan vind je de betalende, gratis en blauwe parkeerzones terug.

Wil je langer dan toegelaten parkeren in een zone waar betalend parkeren geldt?

Dan kan je ervoor kiezen om een retributie te betalen. In dat geval kan je een hele dag parkeren waarbij je 20 euro moet betalen bij betalend parkeren en 25 euro in de blauwe zone. Dit bedrag moet je betalen binnen de 5 dagen, ofwel contant in de parkeershop, ofwel door een storting of overschrijving op het bankrekeningnummer dat je terugvindt op de retributiebon. Indien je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, kies je op de parkeerautomaten de mogelijkheid "tarief 1".

 

2. Betalen per sms

Je hebt de mogelijkheid om per sms te betalen. Per verstuurde en ontvangen sms betaal je dan een extra bijdrage van 0,15 euro (met een maximum van 0,60 euro).

Je volgt hiervoor de instructies op de automaat.

Opgelet: Voor abonnees van Proximus kan het sms-betalen onmiddellijk gebruikt worden, i.e. zonder voorafgaande registratie. Wens je  een maandelijkse factuur te ontvangen of je bent geen abonnee bij Proximus, dan dien je jezelf eerst te registreren via www.4411.be.

 

3. Betalen per app

Je kan ook per app je parkeerbetaling in orde brengen. Hiervoor betaal je een extra kost van 0,25 euro per transactie. Om via de app te parkeren, download je eerst gratis de 4411 app en registreer je jezelf.

 

4. Je betaalt vooraf: het parkeerabonnement of het werkdagabonnement

Je hebt de mogelijkheid een parkeerabonnement aan te kopen per kwartaal (95 euro) of per jaar (350 euro). De parkeerabonnementen zijn te verkrijgen in de parkeerwinkel. Met dit parkeerabonnement kan je parkeren in alle betalende zones binnen Vilvoorde.

Naast het gewone parkeerabonnement kan je ook een werkdagabonnement aankopen per jaar (50 euro per werkdag). Met het werkdagabonnement kan je van maandag tot en met zaterdag parkeren tussen 9 en 19 uur op de volgende parkings: Rooseveltlaan, Rondeweg, d’Aubrème en Tyndale. Bovendien kan je dit abonnement aankopen voor verschillende dagen en hoeven deze dagen elkaar niet op te volgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een werkdagabonnement aan te kopen voor woensdag en zaterdag. Hiervoor betaal je dan 100 euro per jaar.

 

5. De bewonerskaart

Het systeem van het residentieel of bewonersparkeren geldt enkel voor de inwoners van de straten die gelegen zijn in een zone betalend parkeren of in blauwe zone. Zij kunnen één of twee bewonerskaarten kopen om te parkeren in ‘hun’ zone. Bovendien kan je met een bewonerskaart ook parkeren op parking Roosevelt en Tyndale.

Een eerste bewonerskaart kost 20 euro en geeft die inwoners die voldoen aan bepaalde voorwaarden de mogelijkheid hun wagens gratis en voor onbeperkte duur te parkeren in welbepaalde straten. Een tweede bewonerskaart kost 100 euro – ook hiervoor gelden bepaalde voorwaarden.

De uitreiking van de bewonerskaarten is verbonden aan een aantal beperkende, wettelijk opgelegde voorwaarden. Hiervoor kan je steeds terecht in de Parkeerwinkel.

 

Hou alvast rekening met volgende regels:

  • Om een bewonerskaart te kunnen aanvragen, moet je gedomicilieerd zijn in een straat die behoort tot een zone betalend parkeren of in blauwe zone in Vilvoorde.
  • Beschik je over één wagen, maar niet over een garage, dan heb je recht op één bewonerskaart.
  • Beschik je over één wagen én over een garage waar je je wagen kan stallen, dan heb je geen recht op een bewonerskaart.
  • Beschik je over twee wagens en géén garage, dan heb je recht op twee bewonerskaarten.
  • Beschik je over twee wagens en één garage, dan heb je recht op één bewonerskaart.
  • Beschik je over twee wagens en twee garages, dan heb je geen recht op een bewonerskaart.

Je kan één bewonerskaart gebruiken voor maximaal 1 nummerplaat. De beperking betreffende het beschikken over een garage is enkel van toepassing indien de garage zich in een straal van 400 meter van de woning bevindt.

 

6. De zorgkaart

Alle personen met een medisch beroep erkend door het RIZIV of de Vlaamse Gemeenschap. Met deze zorgkaart, die maximaal 1 nummerplaat vermeldt, kan je een uur gratis parkeren voor de uitoefening van je beroep. Het begintijdstip wordt aangeduid via een geldige parkeerschijf die conform de regelgeving gebruikt wordt. Een zorgkaart kost 50 euro en is een jaar geldig. De zorgkaart kan afgehaald worden in de parkeerwinkel.

 

7. De speciale parkeerkaart voor personen met een handicap

De personen met een handicap - houders van een speciale parkeerkaart - kunnen hun wagen gratis en voor onbeperkte duur parkeren binnen de gehele zone betalend parkeren en in de blauwe zone. In de zone betalend parkeren en de blauwe zone zijn parkeerplaatsen exclusief voorbehouden voor personen met een handicap. Deze kaarten worden uitgereikt door de FOD Sociale Zekerheid, directie-generaal, personen met een handicap, dienst Attesten, Zwarte Lievevrouwstraat 3c, 1000 Brussel, tel. 02 509 81 11.

 

Het Vilvoords kwartier


Je kan in Vilvoorde gebruik maken van het ‘Vilvoords kwartier’. Indien je minder dan 15 minuten parkeert, hoef je niet te betalen op voorwaarde dat je de speciaal hiervoor ontworpen parkeerschijf duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je wagen legt. Indien je niet over een schijf beschikt, kan je dit gratis parkeren verkrijgen via de knop op de automaat: het zogenaamde “nulticket”.

 

Opgelet:

- Gebruik deze parkeerschijf uitsluitend voor kortparkeren. Als je het kwartier overschrijdt en je hebt niet betaald, krijg je automatisch het halve dagtarief aangerekend.
- Je mag deze parkeerschijf niet gebruiken in combinatie met een parkeerticket.

- De fysieke schijf wordt niet langer geproduceerd en is niet meer te verkrijgen in de parkeershop.

 

Parking onder de Grote Markt is volledig toegankelijk


Sinds 21 april 2018 is de ondergrondse parking onder de Grote Markt volledig operationeel. Er is ruimte voor 192 auto’s, verspreid over twee verdiepingen. De ingang is gelegen in de Marktstraat en via de Bergstraat kan iedereen de parking weer verlaten. De parking is bovendien 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open. Op de webpagina van parkeerbeheerder Apcoa vindt u alle informatie over de parkeertarieven en abonnementen.

 

Meer info


Parkeerwinkel
Ondergrondse Parking Grote Markt (-1)
1800 Vilvoorde
Tel.: 02 751 00 25
Fax: 02 751 00 35
E-mail: parkeershop.vilvoorde@apcoa.be

Website: www.apcoa.be/locaties/parking-in/vilvoorde/vilvoorde.html
Open op:

  • maandag van 13 tot 20 uur,
  • dinsdag van 11 tot 13 en van 14 tot 20 uur,
  • woensdag van 13 tot 20 uur,
  • donderdag van 13 tot 20 uur.

De Parkeerwinkel zorgt voor een handige folder én website. In de folder vind je ondermeer de verschillende parkeerzones.

 

Meer info