Schakelzorgcentrum Van Helmont Vilvoorde - update

Gepubliceerd op zaterdag 21 maart 2020 12.34 u.

Op vrijdag 17 april werd het Schakelzorgcentrum Van Helmont in Vilvoorde geactiveerd door de Vlaamse Regering en op maandag 20 april opende het SZC de deuren.

Het beddenhuis van SZC Van Helmont stelde bedden ter beschikking voor:

  • COVID-19-patiënten die te ziek waren om thuis te blijven omwille van hun thuissituatie, maar niet ziek genoeg om opgenomen te worden in het ziekenhuis.
  • COVID-19-patiënten die ontslagen werden uit een ziekenhuis, maar omwille van hun thuissituatie daar niet voldoende verder konden herstellen. 

Inwoners uit de gemeenten van de Eerstelijnszones BraViO, regio Grimbergen en Druivenstreek konden hier terecht.

In het weekend van 9 mei 2020 vertrok de laatste patiënt uit het SZC. Na overleg met het Agentschap Zorg & Gezondheid en met akkoord van de burgemeesters van de deelnemende gemeenten werd de werking van het beddenhuis van SZC Van Helmont stopgezet. De ziekenhuizen in de regio konden de patiëntenstroom dankzij de dalende cijfers goed te baas.

De ontmanteling van het beddenhuis werd ingezet, maar de vraag-aanbodcoördinatietaak van het Schakelzorgcentrum blijft verder lopen. Die taak bestaat eruit dat residentiële voorzieningen actief bevraagd worden over hun noden in deze coronacrisis en in contact gebracht worden met het aanbod aan helpende handen. De rol van vraag-aanbodcoördinatie wordt voor SZC Van Helmont opgenomen door het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Vlaams-Brabant (ERSV).

---

Update 20 april, 14 uur

14 maart 2020 riep Vlaanderen via een omzendbrief de Vlaamse gemeenten op om de nodige stappen te ondernemen tot het opstarten van schakelzorgcentra.
Alle partners uit de eerstelijnszones BraViO, regio Grimbergen en Druivenstreek stelden alles in het werk om een schakelzorgcentrum op te starten in het gebouw van het voormalig Van Helmont ziekenhuis in Vilvoorde. Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant, duidde stad Vilvoorde aan als “penhoudende” gemeente.

In een eerste fase werden de plannen voor het schakelzorgcentrum uitgerold voor de gemeenten die onder de ELZ’s BraViO en regio Grimbergen vallen. Op 26 maart werd de regio, op vraag van de gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte, uitgebreid met de ELZ Druivenstreek, een verdeling die op 30 maart bevestigd door een formele beslissing van de gouverneur. Hierdoor zal het Schakelzorgcentrum Van Helmont Vilvoorde ingeschakeld worden voor een gebied met ongeveer 330 000 inwoners (cijfers 2019).

Op vrijdag 17 april besliste de Vlaamse Regering dat het Schakelzorgcentrum Van Helmont geactiveerd moest worden. Maandag 20 april opent SZC Van Helmont officieel de deuren en ontvangt het de eerste twee patiënten die doorstromen vanuit AZ Jan Portaels.

Het Schakelzorgcentrum Van Helmont stelt bedden ter beschikking voor:

  • COVID-19-patiënten die te ziek zijn om thuis te blijven omwille van hun thuissituatie, maar niet ziek genoeg om opgenomen te worden in het ziekenhuis.
  • COVID-19-patiënten die ontslagen worden uit een ziekenhuis, maar omwille van hun thuissituatie daar niet voldoende verder kunnen herstellen.

Burgemeester Hans Bonte: “Het is met een dubbel gevoel dat we het Schakelzorgcentrum Van Helmont actief zien worden. Enerzijds hoopten we dat de bedden leeg zouden blijven. Anderzijds geeft het een goed gevoel dat we op deze manier de zorgsector kunnen ondersteunen door COVID-19 patiënten op te vangen. Het feit dat dit SZC er is kunnen komen door de samenwerking van 16 lokale besturen, de eerstelijnszones uit de regio en AZ Jan Portaels, maakt het des te mooier.”

---

Update 7 april, 19.50 uur

Satelliet Overijse geannuleerd

14 maart 2020 riep Vlaanderen via een omzendbrief de Vlaamse gemeenten op om de nodige stappen te ondernemen tot het opstarten van schakelzorgcentra. Stad Vilvoorde en partners stelden alles in het werk om een schakelzorgcentrum op te starten in het gebouw van het voormalig Van Helmont ziekenhuis in Vilvoorde.

In een eerste fase werden de plannen voor het schakelzorgcentrum uitgerold voor de gemeenten die onder de ELZ’s BraViO en Grimbergen vallen (excl. Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos). Op 26 maart werd de regio, op vraag van de gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte, uitgebreid met de ELZ Druivenstreek, een verdeling die op 30 maart bevestigd door een formele beslissing van de gouverneur. Hierdoor zal het Schakelzorgcentrum Van Helmont Vilvoorde ingeschakeld worden voor een gebied met ongeveer 298 230 inwoners (cijfers 2019). Gelet op de grootte van deze regio en op vraag van de gouverneur werd tot op heden alles op alles gezet om, in nauwe samenwerking met de stuurgroep rond burgemeester Inge Lenseclaes, in de gemeente Overijse een satelliet op te richten.

Door de nieuwste Vlaamse richtlijnen werd het samenbrengen van COVID-19 patiënten en niet-COVID-19 patiënten onder 1 dak onmogelijk. Er werd dan ook beslist om de satelliet in Overijse, omwille van de lagere capaciteit aan bedden, enkel in te schakelen voor niet-COVID-19 patiënten.

Van dit plan wordt nu echter afgezien. De nood aan extra COVID-19 bedden is groter dan die aan niet-COVID-19 bedden. Overijse en Vilvoorde bundelen nu de krachten voor het Schakelzorgcentrum Van Helmont. De totale capaciteit zal hier aangewend worden om COVID-19 patiënten op te vangen van zodra het signaal van UZ Brussel of AZ Jan Portaels komt dat zij hun grens bereikt hebben.

Het Schakelzorgcentrum Van Helmont zal op dat moment bedden ter beschikking stellen voor:

  • COVID-19-patiënten die te ziek zijn om thuis te blijven omwille van hun thuissituatie, maar niet ziek genoeg om opgenomen te worden in het ziekenhuis.
  • COVID-19-patiënten die ontslagen worden uit een ziekenhuis, maar omwille van hun thuissituatie daar niet voldoende verder kunnen herstellen. 

Het Schakelzorgcentrum Van Helmont Vilvoorde is een samenwerkingsverband van stad Vilvoorde, AZ Jan Portaels, Eerstelijnszones BraViO, regio Grimbergen en Druivenstreek, en de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Machelen-Diegem, Meise, Wemmel, Grimbergen-Strombeek, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Overijse, en Hoeilaart.