Schakelzorgcentrum Vilvoorde - update

Gepubliceerd op zaterdag 21 maart 2020 12.34 u.
Na het tijdelijk medisch centrum in cc Het Bolwerk wordt ook een schakelzorgcentrum in Vilvoorde voorbereid. Alle updates kan je hier volgen.

vacatures Schakelzorgcentrum Vilvoorde

Update 26 maart, 18 uur

De voorbije dagen werd hard verder gewerkt aan het schakelzorgcentrum in het voormalige Van Helmont-gebouw. Er werden twee gescheiden ingangen gecreëerd – 1 voor Covid-19 patiënten en 1 voor andere patiënten. Op het gelijkvloers zijn de ruimte voor de administratieve medewerkers, de kleedruimte en de eetruimte bijna volledig klaar. De eerste verdieping zal gebruikt worden voor de niet-Covi-19 patiënten, de andere drie voor de Covid-19 patiënten.

De verdieping voor niet-Covid-19 patiënten telt 17 patiëntenkamers, waarvan 1 tweepersoonskamer. De verdiepingen voor Covid-19 patiënten tellen 46 kamers, allen éénpersoonskamers. In totaal kan de capaciteit opengesteld worden tot 60 bedden. De ziekenhuisbedden werden de voorbije dagen aangeleverd via woonzorgcentra, scholen of universiteiten.

De solidariteit en het engagement zowel binnen als buiten de stad blijft indrukwekkend. Thuiszorgdiensten, verzorgenden, dokters, AZ Jan Portaels, gemeentebesturen,… iedereen werkt door om klaar te zijn in de hoop dat het SZC nooit moet worden gebruikt”, aldus burgemeester Hans Bonte.

Dankzij de vrijgevige hulp van Proximus en Microsoft zullen zowel wifi als vaste telefonie kosteloos operationeel zijn. Daarboven heeft Proximus 20 laptops in bruikleen ter beschikking gesteld voor administratief en medisch personeel. Krëfel Vilvoorde leverde in het collectepunt in het gebouw van GO - Campus De Brug 10 nieuwe microgolfovens en 10 nieuwe waterkokers. Ook tal van Vilvoordse bedrijven zochten, vonden en schonken allerlei persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Maar ook de Vilvoordenaar toonde zijn warm en solidair hart. Het collectepunt werd overstelpt met giften. Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois, coördinator van het collectepunt: “Het is hartverwarmend hoeveel mensen de gevraagde items aangeboden hebben op zo’n korte termijn. Waar echter nog steeds een grote vraag naar blijft zijn de PBM’s zoals gesloten verpakkingen met wegwerpoverals, FFP2-maskers en wegwerphandschoenen.”

Start schakelzorgcentrum gekoppeld aan piek besmettingen

Het schakelzorgcentrum in Vilvoorde wordt klaargestoomd om, indien nodig, ingeschakeld te worden van zodra de piek aan besmettingen bereikt is en de bestaande ziekenhuiscapaciteit ontoereikend is. Het schakelzorgcentrum zal dus geopend worden van zodra het signaal komt van AZ Jan Portaels en UZ Brussel dat hun capaciteit niet langer voldoende is om de piek op te vangen.

Wie zal er, na doorverwijzing, terecht kunnen?

  • Mensen die niet ziek genoeg zijn om doorverwezen te worden naar AZ Jan Portaels en UZ Brussel, maar té ziek zijn om thuis te blijven omwille van de thuissituatie.
  • Patiënten die nog niet voldoende hersteld zijn om terug te keren naar huis.
  • Niet-Covid-19 patiënten indien dit noodzakelijk is om de capaciteit van de ziekenhuizen AZ Jan Portaels en UZ Brussel te vrijwaren.

Het is cruciaal om zoveel mogelijk bedden beschikbaar te houden voor de meest ernstige zieken in de ziekenhuizen zelf.

Opgelet: Patiënten kunnen zich nooit op eigen initiatief melden aan het noodziekenhuis, maar enkel op doorverwijzing vanuit het tijdelijk medisch centrum cc Het Bolwerk of na ontslag uit AZ Jan Portaels, UZ Brussel of andere ziekenhuizen.

Het noodziekenhuis is een samenwerkingsverband van stad Vilvoorde, AZ Jan Portaels, Harno, Eerstelijnszone BraViO, en de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Machelen-Diegem, Meise, Wemmel, Grimbergen en Zaventem.