Schrijfmarathon Amnesty International

Ieder jaar rond 10 december, Internationale dag van de Mensenrechten, worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd of gefolterd worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Vilvoorde komen mensen samen tijdens de Schrijfmarathon van Amnesty International. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtencampagne, schrijf een brief en verander een leven.

Tijdens de Schrijfmarathon schrijven mensen van over de hele wereld brieven naar machthebbers om hen onder druk te zetten het onrecht in hun land aan te pakken. Dit jaar voert Amnesty onder andere actie voor de 17-jarige Janna, een jonge journaliste die met de dood bedreigd wordt omdat ze het geweld tegen Palestijnen aankaart. Er worden ook brieven geschreven voor Imoleayo uit Nigeria, die opgepakt werd nadat hij deelnam aan een protest tegen het geweld van de omstreden politie-eenheid SARS. Hij wordt beschuldigd van verzonnen aanklachten en kan voor jaren achter de tralies verdwijnen. Amnesty vraagt ook gerechtigheid en bescherming voor Anna en Vira uit Oekraïne. Zij zetten zich met hun ngo Sphere in voor LGBTI+- en vrouwenrechten, en werden al tientallen keren aangevallen door anti-LGBTI+-groepen. Ze doen telkens aangifte bij de politie, maar de daders worden niet berecht. Laat je stem horen tegen dit onrecht en schrijf mee. Elke actie telt, deze mensen hebben jullie steun hard nodig.

Brieven schrijven werkt!

Als we samen in actie komen, kunnen we voor verandering zorgen. Dat bewijst de Schrijfmarathon ieder jaar opnieuw. Vorig jaar werden wereldwijd meer dan 4.496.875 brieven, kaartjes en handtekeningen verstuurd. Die zorgden al snel voor impact. Vier van de tien mensen voor wie we schreven zijn intussen vrij! En ook voor de andere personen maakten de vele steunbetuigingen en internationale aandacht een groot verschil.

Ook Vilvoorde doet mee

Laat ook je stem horen tegen dit onrecht en schrijf mee. Ook Vilvoorde doet met plezier mee aan de Schrijfmarathon. De hele maand december staan er schrijfstanden in Bibliotheek Vilvoorde, in cc Het Bolwerk, in de wachtzaal van dienst Burgerzaken en in lokale dienstencentra waar je een brief of postkaart kan schrijven om zo het onrecht aan te klagen. Je ook kan thuis schrijven of online deelnemen.

Meer informatie

Adressen waar je heel de maand december een brief kan schrijven

 • Bibliotheek Vilvoorde
  Grote Markt 9, 1800 Vilvoorde
 • cc Het Bolwerk
  Bolwerkstraat 17, 1800 Vilvoorde
 • Administratief centrum Mattenkot (wachtzaal van dienst Burgerzaken)
  Lange Molensstraat 44, 1800 Vilvoorde
 • Lokaal dienstencentrum De Meer
  Harensesteenweg 72, 1800 Vilvoorde
 • Lokaal dienstencentrum Kassei
  Vlierkensstraat 83A, 1880 Vilvoorde
 • Lokaal dienstencentrum Far West
  Duchéhof (Maurits) 104, 1800 Vilvoorde
 • Lokaal dienstencentrum Den Dries
  Trekelsstraat (Karel) 46, 1800 Vilvoorde