Stad lanceert vrijwilligerscentrale

Gepubliceerd op donderdag 19 maart 2020 10.58 u.
Wil jij graag hulp bieden aan de kwetsbare groepen in Vilvoorde? Laat het ons weten via de vrijwilligerscentrale!

Eind vorig jaar brak in China het nieuwe coronavirus (Covid-19) uit. Intussen eiste het virus ook slachtoffers in ons land en namen de regeringen zware maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maatregelen die een grote impact hebben op iedereen, maar vooral kwetsbare groepen

Talloze Vilvoordenaars lieten echter al weten dat ze een handje willen toesteken door anderen te helpen bij boodschappen, hond uitlaten,… “Het is hartverwarmend om te zien dat dit niettegenstaande de moeilijke omstandigheden op heel wat plaatsen spontaan gebeurt. We moeten er echter voor zorgen dat dit voor eenieder veilig verloopt en binnen de afgekondigde spelregels. Safety first dus” ,aldus Hans Bonte. De stad start daarom vrijdag 20 maart om 9 uur met een vrijwilligerscentrale en zoekt helpende handen om extra diensten te organiseren naar senioren en andere risicogroepen die dreigen geïsoleerd te raken. Via de centrale wil de stad hulpvragen- en -aanbiedingen op elkaar afstemmen om zoveel mogelijk Vilvoordenaars te helpen. De vrijwilligerscentrale is open van maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 16 uur.

De stad wil bovendien vragen om extra alert te zijn voor mensen met noden in onze stad. Help mee om op zoek te gaan naar mensen die hulp nodig hebben. Je kan het online formulier ook invullen voor een hulpvraag van iemand anders die hulp nodig heeft.

Heb je hulp nodig?

Behoor je tot een risicogroep of heb je een zwakke gezondheid en heb iets nodig van de apotheek of supermarkt? Of een andere hulpvraag?

Registreer je hulpvraag via:

Alle hulpvragen worden zo snel mogelijk behandeld. U wordt gecontacteerd wanneer er een geschikte vrijwilliger gevonden is.

Wil je hulp aanbieden?

Als stad vragen we om eerst personen uit je directe omgeving (familie, buren, vrienden, …) te helpen. Download bijvoorbeeld het hulpkaartje, druk het af en steek het in de bus bij je buren om je hulp aan te bieden.

Wil je meer doen? Registreer je dan als vrijwilliger om bv. boodschappen te doen, naar de apotheek of post te gaan, brieven of tekeningen te maken, hulpkaartjes te verdelen, een babbeltje te doen via telefoon of de hond uit te laten. .

Hoe registreren?

Ook kinderen kunnen hun steentje bijdragen door een tekening te maken voor senioren of om het medisch personeel een hart onder de riem te steken.

Wil je hulp bieden, maar behoor je tot de risicogroep? Dan kan je zeker helpen door bv. eenzame senioren op te bellen.

Verzekering

De mensen die zich willen inzetten in het kader van Vlaanderen Helpt, doen dat in opdracht van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid zorgt ervoor dat je, als je helpt als vrijwilliger in dit verband, je verzekerd bent. Een vrijwilliger is iemand die zich uit vrije wil en onbezoldigd inzet voor anderen, in min of meer georganiseerd verband, in dit geval de Vlaamse overheid.

In essentie ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen. Meer details over de polis kan je hier vinden: https://urlverkorten.com/jucWO.

Wanneer je als vrijwilliger wil helpen, vragen we je voornaam, naam, (eventueel) je e-mailadres, welke taken je zal uitvoeren, je adres en je rijksregisternummer te vermelden.

Algemene vragen

De vrijwilligerscentrale is er enkel voor hulp aan te bieden of hulp te vragen. Voor algemene vragen kan u terecht op het gratis infonummer Iedereen die algemene vragen heeft over het coronavirus, kan contact opnemen via het centraal nummer 0800 14 689 van de overheid.