Verticale steekbank Grillet

Locatie machine: Mechelsesteenweg (ter hoogte van nummer 70)
Locatie fabriek: Mechelsesteenweg 70
Gift:  Werkhuizen Grillet
Geplaatst: 1992


Over machine en fabriek


“De machine is ter beschikking met alle uitstekende delen gedemonteerd en alle bewegende delen geblokkeerd”, zo staat genoteerd op een handgeschreven briefje gericht aan voormalig schepen van cultuur Van Asch in 1992. Afzender: p.v.b.a. Werkhuizen Grillet op de Mechelsesteenweg 70 in Vilvoorde.

De machine dateert uit 1906, en werd in 1992 aan de stad geschonken door het Vilvoordse bedrijf Grillet and Partners. De machine weegt 1,7 ton en was tot enkele weken voor de plaatsing nog in gebruik. Het is een typische werkbank die model kan staan voor gelijkaardige machines in talrijke Vilvoordse ateliers. Grillet and Partners werd in 1927 opgericht als kleine werkplaats door Leon Grillet op de Franklin Rooseveltlaan 110. Wegens plaatsgebrek door de enorme groei verhuisde de firma in 1969 Mechelsesteenweg 70. En daar zitten ze nog altijd. Grillet and Partners is gespecialiseerd in draai- en freeswerken, waarbij ze mechanische onderdelen maken zoals tandwielen, assen en koppelingen.


Over de kunst


De machine werd in 2012 geschilderd door de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs De Vest, naar een ontwerp van de kunstenaars van de Portaelskring. De felle tinten waren geïnspireerd door de verschillende kleuren die staal bij het opwarmen aanneemt.

Door de werken aan de Franklin Rooseveltlaan werd de machine weggehaald, en kreeg kunstenaar Marion Beeck de kans om de steekbank in een nieuw jasje te steken. Beeck wil met haar illustraties een ode brengen aan de arbeider en het handwerk. Grillet and Partners is één van de weinige bedrijven die nog steeds actief zijn in het hart van Vilvoorde. In 2027 bestaan ze zelfs 100 jaar! Beeck wou de machine terugbrengen naar het gloriemoment van activiteit door hem terug in de oorspronkelijke donkergroene kleur te schilderen. Dit groen verwijst ook naar de tuin van de familie Grillet, waarin de fabriek gebouwd werd. De andere kleuren komen allemaal terug in de machines die momenteel in gebruik zijn in het bedrijf.

Beeck liet zich inspireren door de verhalen van Michel Grillet, maar ook door de figuren van Frans Masereel, die prachtige houtsneden heeft gemaakt over de industriële revolutie. Verder werd ze geraakt door de vaststelling dat achter deze machines mensen staan die altijd onmisbaar zullen blijven in het maakproces. Zo tekende ze vier figuren op de machine die symbool staan voor de vier generaties die Grillet and Partners al bijna 100 jaar draaiende houden.

In 2015 studeerde Marion Beeck af aan het K.A.S.K. in Gent, waar ze grafisch ontwerp en illustratie volgde. Marion werkt voornamelijk met collages, waarop ze al dan niet verder werkt met potlood, verf of inkt. Het geeft haar ruimte om eventueel aanpassingen te maken of zich te bedenken. In haar atelier ligt een enorme stapel gekleurde papiervellen. Wanneer ze aan de slag gaat, vertrekt ze doorgaans vanuit één kleur, van waaruit ze haar creaties maakt. Op een positieve manier beperkt het haar mogelijkheden, en kan een eenduidige reeks ontstaan, eerder dan een botsende overdaad aan kleuren en figuren.

Beeck geeft les aan de Academie in Mechelen. Haar meest recente project was de creatie van een mural met de buurt en lokale schoolkinderen voor ontmoetingscentrum Nova op het Kiel in Antwerpen. Ze toonde haar werk in het SMAK in Gent, maakte een mural voor de Beestenmarkt en de Rabotwijk in Gent. Ze werkt ook vaak samen met Kunst in Zicht.