Verticale steekbank Grillet

Locatie machine: Mechelsesteenweg (ter hoogte van nummer 8)
Locatie fabriek: Mechelsesteenweg 70
Gift:  Werkhuizen Grillet
Geplaatst: 1992


Over machine en fabriek


“De machine is ter beschikking met alle uitstekende delen gedemonteerd en alle bewegende delen geblokkeerd”, zo staat genoteerd op een handgeschreven briefje gericht aan voormalig schepen van cultuur Van Asch in 1992. Afzender: p.v.b.a. Werkhuizen Grillet op de Mechelsesteenweg 70 in Vilvoorde.

Het bedrijf Werkhuizen Grillet schonk de stad deze verticale steekbank uit 1906. De machine weegt 1,7 ton en was tot enkele weken voor de plaatsing nog in gebruik. Het is een typische werkbank die model kan staan voor gelijkaardige machines in talrijke Vilvoordse ateliers.

Toen het bedrijf werd opgericht in 1927 als kleine werkplaats door Leon Grillet, was het gevestigd op de Franklin Rooseveltlaan 110. De firma bleef groeien en verhuisde in 1969 wegens plaatsgebrek naar de Mechelsesteenweg 70. En de firma zit daar nog steeds! Grillet & Partners is gespecialiseerd in draai- en freeswerken. Het maakt mechanische onderdelen zoals tandwielen, assen, koppelingen, etc.


Over de kunst


De machine werd in 2012 geschilderd door de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs De Vest, naar een ontwerp van de kunstenaars van de Portaelskring. De felle tinten zijn geïnspireerd door de verschillende kleuren die staal bij het opwarmen aanneemt.