Stadhuis

Het neo-classicistische stadhuis werd opgetrokken tussen 1870 en 1873 naar de plannen van architect Trappeniers. De blikvanger van het gebouw is het monumentale glasraam van de Brusselse glazenier Louis de Contini, ingehuldigd in 1893 door koning Leopold II.

De Overdekte Markt, ?de Met?, is een fraai voorbeeld van ijzer- en glasarchitectuur en uniek in zijn soort. Het gebouw werd opgericht in 1903 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Hauwaert, leerling van Victor Horta. Tot 1974 vond hier de wekelijkse markt van vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten plaats.

De bibliotheek van Vilvoorde werd al gesticht in 1869, maar verhuisde pas in 1949 naar de huidige locatie. Het echtpaar Lauwers-Van Ootegem schonk het stadsbestuur dit prachtige 17deeeuwse herenhuis. Architect Minner verbouwde het na de Tweede Wereldoorlog in neo-roccoco-stijl. Alle details – van de glasramen met Belgische schrijvers tot het ijzerwerk met de initialen van de schenkers – verwijzen naar de huidige bestemming als bibliotheek.