Naar inhoud

Realisatie en financiering van het project

Op basis van het Masterplan sloten stad Vilvoorde, Waterwegen en Zeekanaal NV in 2009 een publiek- private overeenkomst af met de private partner PSR Brownfield Developers voor de realisatie van dit ambitieus ontwikkelingsproject. De overeenkomst beperkt zich voorlopig tot het gebied tussen autokeuring, Willem De Backerstraat, Schaarbeeklei en het kanaal en bepaalt de afspraken en financiering ter realisatie van het project.

PSR Brownfield Developers is eigenaar van het grootste deel van de sites nadat zij de gronden verwierf en/of ruilde met zowel publieke als private partijen.

In 2013 stapte Matexi in zee met PSR. Het project wordt langs private zijde vandaag getrokken door Vilvoorde Development, een partnership tussen PSR en Matexi).

Op 30 oktober 2009 kende de Vlaamse regering 3 miljoen euro subsidie toe aan stad Vilvoorde voor de realisatie van haar aandeel in het stadsvernieuwingsproject De Molens. Via EFRO ontvangt de stad 600 000 euro subsidies voor de aanleg van het plein centraal in het project.

De werken voor het plein werden aangevat einde 2013. Het plein zal later begrensd worden met een gemengd programma van wonen, commerciële entiteiten voor buurtvoorzieningen en kantoren.

Voor wandelaars en fietsers wordt een kadeboulevard gerealiseerd langs het kanaal dat het gebied verbindt met het stadscentrum. Ook de Zenne wordt volledig geïntegreerd met een as voor langzaam verkeer erlangs. De oevers worden ingericht als waterfrontpark. Het park de Drie Fonteinen zal ontsloten worden door een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het kanaal, die gerealiseerd zal worden door Waterwegen en Zeekanaal NV. De brug wordt voor de helft gefinancierd door W&Z, ¼ door Agentschap Natuur en Bos en voor het resterende deel met middelen uit het Cargovilfonds.

In het voorjaar van 2014 werd de eerste bouwvergunning afgeleverd voor het monoblok op de voormalige site van de ‘Bloemmolens’. Het gaat om 136 appartementen.

Meer info vind je via http://www.4fonteinen.be.