Urban vibes

Voel de vibe van transformatie

“Vilvoorde heeft unieke toeristische troeven. Wat je ziet, is wat je krijgt: authentieke ervaringen, ruw en vol van leven.”

De industriële revolutie bracht bedrijvigheid naar Vilvoorde: chemie, autoassemblage, metaalconstructie en bouw. Vandaag is de stad in volle transformatie.

De parking van de voormalige Renaultfabriek achter het station - de CAT-site - ondergaat een metamorfose. Hier komt het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels en heel wat andere industriële, residentiële en recreatieve ontwikkelingen.

Met nieuwe perrons, overkappingen en doorgangen herleeft het station van Vilvoorde, en de hele stationsomgeving krijgt trouwens een volledige opwaardering.

Waar niet heel lang geleden de fabrieken het landschap aan de waterkant domineerden, is nu een heel nieuwe woon- en verblijfszone. Met de Kruitfabriek (dekruitfabriek.com), een socioculturele trekpleister voor jong en oud. En dan heb je de Focquet-site, een tijdelijk sportcomplex met indoor voetbalvelden voor blinden en slechtzienden, en padelvelden (yc5.be).

In 2018 kocht de stad de Asiat-site, een voormalig militair terrein tussen de Zenne en de Mechelsesteenweg. Deze plek kreeg vorm als een alternatieve, bruisende ontmoetingsplaats. Creatieve ondernemers en organisaties ontwikkelen er een hele waaier activiteiten. Het is onder meer de thuisbasis van het Horst festival en de Horst Exhibition (horstartsandmusic.com).