Vilvoorde eerste Vlaamse stad in Europees klimaat- en energienetwerk

Gepubliceerd op woensdag 27 februari 2019 9.59 u.
De gemeenteraad geeft groen licht voor de toetreding van Vilvoorde tot het Europees netwerk Energy Cities.

Vilvoorde wordt zo de allereerste Vlaamse stad die toetreedt tot een netwerk van intussen meer dan 1000 klimaatsteden. Energy Cities is een van de netwerken die het burgemeestersconvenant mee beheert. Via dat convenant engageren steden zich om hun CO2-uitstoot tegen 2020 sterk te verminderen.

Het stadsbestuur pleit onomwonden voor een duurzaamheidsrevolutie in Vilvoorde. Onze stad kent een enorme milieudruk wat nog eens tot uiting kwam in het CurieuzeNeuzen onderzoek. Dit heeft heel veel te maken met het mobiliteitsprobleem, de snelle groei van de stad en zijn ligging in het luchthavengebied en aan de rand van het hoofdstedelijk gewest. Een belangrijke ambitie uit de burgemeestersconvenant is de ontwikkeling en stimulering van duurzame energie. De stad heeft daarbij niet de ambitie om het warm water uit te vinden, maar maximaal te leren van andere steden. Vandaar het belang van dit Europese netwerk.”, aldus burgemeester Bonte.

Schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering, Peter Van Kemseke, ziet verschillende voordelen: “Via zo’n netwerk krijg je toegang tot heel wat expertise. Als andere steden goede ervaringen hebben met bijvoorbeeld het opstarten van een energiecoöperatie moeten wij zelf het warm water niet uitvinden. We kunnen gemakkelijker samenwerken om subsidies binnen te halen. Door lid te worden van dit netwerk willen we ook tonen dat wij het menen met ons ambitieus energie- en klimaatbeleid. Wij kunnen ook zelf ideeën geven aan andere steden. Zo merkte ik dat er veel interesse is in onze Klimaatket, die in verschillende Vilvoordse scholen de klimaatproblematiek ging uitleggen.

Vilvoorde heeft de uitstoot van zijn eigen gebouwen, wagens en openbare verlichting tussen 2011 en 2016 verminderd met respectievelijk 11 %, 14 % en 10 %. Maar om de 2020-klimaatdoelstelling te halen, is er nog veel werk. Het stadsbestuur is daar volop mee bezig, en de steun van Energy Cities’ netwerk kan daarbij helpen.

Claire Roumet, die aan het hoofd staat van Energy Cities, kijkt uit naar de samenwerking met Vilvoorde: “Vilvoorde wordt de eerste stad in ons netwerk uit Vlaanderen, een regio waar de bevolking steeds meer duurzame maatregelen vraagt. Het komt op een ogenblik dat week na week het momentum in de straten toeneemt. Ik kijk ernaar uit dat Vilvoorde zijn eigen ervaringen op vlak van energie-en klimaatbeleid zal delen met onze andere steden.