Vluchtelingen maken muziek in Vilvoorde

Gepubliceerd op vrijdag 26 juni 2020 9.30 u.
Op 20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Een dag om extra stil te staan bij iedereen die zijn land noodgedwongen heeft moeten verlaten, op zoek naar een veilige toekomst. Ook stad Vilvoorde heeft aandacht voor deze situatie.

De dag werd in 2000 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de onmenselijke omstandigheden waarin miljoenen vluchtelingen wereldwijd zich bevinden onder de aandacht te brengen. 

“Op Wereldvluchtelingendag staan we stil bij de miljoenen mensen overal ter wereld die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. Zij hopen veiligheid en bescherming te vinden voor zichzelf, hun kinderen en hun familie,” aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti. Ze vult aan: “Het leven van vluchtelingen wordt veelal gekenmerkt door onzekerheid over de toekomst en hun verblijfssituatie. Daarnaast is het zoeken van een plaats in een nieuwe maatschappij niet altijd eenvoudig omwille van bijvoorbeeld taalbarrières en culturele verschillen.”

In het kader van Wereldvluchtelingen werden in samenwerking met Agentschap Integratie en Inburgering, Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant, stad Vilvoorde en VDAB twee vluchtelingen samengebracht om samen muziek te maken. Een hartelijke ontmoeting waarbij twee onbekenden werden verbonden door muziek. Met een muziekvideo en een uitwisseling over muziek en toekomen in België als gevolg.

De video is terug te vinden op volgende link: https://vimeo.com/432194700

Siamak Abdollahi werkte in Iran altijd als muziekleraar, maar nu werkt hij in een restaurant via Groep Intro. “Ik luister regelmatig naar Nederlandse muziek om de Nederlandse taal te oefenen. Ik houd van Nederlandstalige muziek.” Ook Platini Mwaka houdt zich als muzikant veel bezig met muziek. “Nu schrijf ik mijn teksten in het Lingala of in het Frans, maar het lijkt me leuk om op een dag in het Nederlands te kunnen zingen”.

Platini vertelt dat hij vooral bang was toen hij aankwam in België: “Het was de eerste keer dat ik aankwam in Europa. Ik heb Afrika verlaten en daar zijn we gewend om anders te leven. Toen ik hier kwam wist ik niet waar ik moest beginnen, maar daarna begon ik beetje bij beetje te wennen aan België. Nu voel ik me op m’n gemak.” Ze zijn het erover eens dat Belgen vriendelijk en beleefd zijn. Platini: ’Iedereen zegt goedendag. Ik zeg ook goedendag. Daarnaast stelt Siamak: ‘Belgen zijn mensen die graag eten en drinken en ze zijn altijd stipt.” 

Ook Majd Khalifeh, journalist en documentairemaker bij VRT NWS, kwam als nieuwkomer in België. In 2017 schreef hij het boek ‘Herboren: hier komt een nieuwe Belg’, waarin hij de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht als nieuwkomer tot actieve burger beschrijft. Voor stad Vilvoorde stelde hij een lijst van boeken en films op rond dit thema. De meeste boeken en films zijn beschikbaar in de Vilvoordse bibliotheek.

De lijst met boeken en films is hieronder terug te vinden.