Voorbereidende werken voor Ringtrambus van start.

Gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2020 10.30 u.
De nutswerken vormen het startschot voor de vernieuwing van het Heldenplein vanaf voorjaar 2021. De werken verlopen gefaseerd in de Hanssenslaan (Benoit) en Stationlei.

Maandag 8 juni starten de eerste voorbereidende nutswerken in de Hanssenslaan (Benoit), tussen de Luchthavenlaan en het treinstation. De nutswerken zijn het startschot voor de vernieuwing van het Heldenplein vanaf het voorjaar van 2021 voor de komst van de Ringtrambus. Met dit project investeren De Werkvennootschap, stad Vilvoorde en De Lijn zowel in een veilig, vlot bereikbaar en groen stadscentrum als een betere mobiliteit in de Brusselse Noordrand.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden: “Op 28 juni begint de Ringtrambus eindelijk te rijden. De Werkvennootschap werkt ondertussen druk verder aan vrije busbanen, die telkens in gebruik genomen worden als ze klaar zijn. Zo ook in het centrum van Vilvoorde. Het is opnieuw een belangrijke stap voorwaarts richting een betere en duurzame mobiliteit in de Brusselse Noordrand. In de toekomst zal er een vlotte verbinding zijn tussen de westkant van Brussel, het treinstation in Vilvoorde en Brussels Airport.”

Ook burgemeester Hans Bonte kijkt uit naar de toekomst: “De komst van de Ringtrambus zal een nieuwe wind doen waaien in ons handelscentrum. Het Heldenplein krijgt daarin een bijzondere en centrale rol. Het wordt een verblijfsplein, met veel groen waar het aangenaam vertoeven is. Bovendien leggen we de fundamenten voor Vilvoorde als een duurzame en mobiliteitsgerichte stad. Na de grondige vernieuwing van de Grote Markt en de winkelstraten van de voorbije jaren, wordt de vernieuwing van het Heldenplein, de Stationlei en de renovatie van het station het sluitstuk van de vernieuwing van het centrum.”

Marijn Struyf, woordvoerder van De Werkvennootschap: “In de lente van volgend jaar willen we met steun van stad Vilvoorde starten met de make-over van het stadscentrum voor de intrede van de Ringtrambus.” Dat beaamt schepen voor openbare werken en burgerzaken Katrien Vaes: “Voorafgaand aan de effectieve infrastructuurwerken van De Werkvennootschap, verplaatsen en vernieuwen de nutsmaatschappijen vanaf volgende week tot maart 2021 hun leidingen en kabels. De nutswerken vinden plaats langs het toekomstige tracé van de Ringtrambus door Vilvoorde. In totaal zijn er acht fases die achtereenvolgens worden uitgevoerd om de hinder te beperken.”

Nutswerken Benoit Hanssenslaan en Stationlei

Op maandag 8 juni start de eerste van acht fases. De nutsmaatschappijen voeren dan hun verplaatsingswerken uit in de Hanssenslaan (Benoit), tussen de Luchthavenlaan en het treinstation. Op de rotonde zelf wordt er niet gewerkt. De werken in deze zone duren tot eind juni. Aansluitend verhuist de werfzone naar de Stationlei (fase 2), tussen de rotonde met de Hanssenslaan (Benoit) en die van de Schaarbeeklei. Tot begin augustus wordt daar in eerste instantie gewerkt aan de kant van het Hanssenspark. Daarna volgt de noordzijde van de Stationlei (fase 3). De aannemer van de nutsmaatschappijen werkt door tijdens het bouwverlof om de hinder in de Stationlei zo beperkt mogelijk te houden.

Eenrichtingsverkeer naar centrum, omleiding naar Luchthavenlaan

De verkeersafwikkeling tijdens de nutswerken in de Hanssenslaan en de Stationlei is steeds dezelfde. In de straat waar gewerkt wordt, geldt telkens eenrichtingsverkeer richting het centrum. Fietsers kunnen wel in beide richtingen door. Voor verkeer vanuit Vilvoorde richting rotonde ‘De Vuist’ geldt een omleiding. Ook bestemmingsverkeer naar de Hanssenslaan (Benoit) en de Stationlei rijdt vanuit het centrum om via Schaarbeeklei, Vilvoordelaan, Woluwelaan en Luchthavenlaan. Het busverkeer volgt een aangepaste route via de Buissetstraat (Xavier) en Leuvensestraat.

Uitkijken naar de lente van 2021

Ondertussen is het reikhalzend uitkijken naar het voorjaar 2021. “Lopen de nutswerken volgens planning, dan kunnen we starten met de grootschalige werken voor de vernieuwing van de Stationlei en de herinrichting van het Heldenplein. De twee rotondes aan het Heldenplein gaan we vervangen door kruispunten met slimme verkeerslichten. In de Stationlei komen er vrije busbanen en vrijliggende fietspaden. We zetten in op een vlotte, veilige en duurzame mobiliteit.” aldus Struyf. De Werkvennootschap hoopt tegen de zomer van 2023 de werken in Vilvoorde centrum af te ronden.

Blijf op de hoogte!

We zetten samen met stad Vilvoorde in op Minder-Hinder en communicatie” vertelt Marijn Struyf. “De omwonenden en weggebruikers maximaal en tijdig informeren, daar gaan we voor. De komende weken valt er nog een uitgebreide infofolder bij de Vilvoordenaar in de bus. Maar we vragen ook aan iedereen om zich in te schrijven op onze digitale nieuwsbrief. Dat kan op de webpagina waar ook alles over de werken staat: www.heldenpleinvilvoorde.be.”