Wandeltochten

Wil je een nieuwe kant van Vilvoorde ontdekken? Er gewoon eens tussenuit in de natuur? Of ben je op zoek naar een fotozoektocht met het hele gezin? Hieronder vind je een heel pallet aan uitgestippelde Vilvoordse wandelingen. Download de brochure met de routebeschrijving en je kan meteen vertrekken!

Fotozoektochten en (inter)actieve wandelingen


 • Belpop Bonanza wandelroute (14 km)

Deze wandeling kan je ook als fietstocht doen.

Stapschoenen en een smartphone. Dat is het enige wat je nodig hebt om deze zomer een duik te nemen in het muzikale verleden van Vilvoorde. Jan Delvaux en Jimmy Dewit gidsen jou virtueel door het Vilvoords Belpop-erfgoed, aan de hand van QR-codes waarachter steeds een mooi verhaal schuilt. Download de brochure voor meer informatie en het routeplan.

 • Stal Cheval wandeling (12 km)

Deze fotozoektocht kan je ook als fietstocht doen.

De Vilvoordse vereniging Stal Cheval maakte een fotozoektocht rond graffiti in Vilvoorde. De zoektocht kan je zowel te voet als met de fiets doen. Een aanrader voor wie Vilvoorde al goed kent en de stad graag eens op een andere manier ontdekt.

 • Van speelplek tot speelplek – 3 wandelingen (6,3 km / 5,5 km / 3,8 km)

De Gezinsbond maakte drie buggywandelingen boordevol speeltips voor kinderen. De wandelingen hebben allemaal hetzelfde start- en eindpunt, maar houden rekening met grote en minder grote stappers: er is een wandeling van 3.8 km, één van 5.5 km en één van 6.3 km. Bovendien kan je aan de wandeling ook een fotozoektocht koppelen. Wie vóór eind september het juiste antwoord indient, maakt kans op een Vilvoordebon ter waarde van 25 euro.

 • Oriëntatieloop (oriëntatiewandeling) Domein 3 Fonteinen (4 of 6 km)

De Vilvoordse Atletiek Club bokste een oriëntatieloop in elkaar. Hierbij geen plannetje zoals bij de andere wandelingen: aan de hand van coördinaten zoek je zelf je weg in Google Maps. Op elke locatie daagt de VAC je bovendien uit tot een extra oefening. Deze oefeningen zijn niet verplicht, maar wel een aanrader voor wie er graag een sportieve activiteit van maakt. Om goed voorbereid aan deze oriëntatieloop te starten, kan je de uitleg, het coördinatenblad en het oplossingenblad downloaden.

 • Gekke bomenwandeling (5,2 km)

De Gekke bomenwandeling van vzw The Hedge combineert leerrijke weetjes over bomen met te gekke spelletjes, goed voor een hele namiddag speelplezier. Download de wandeling, vul je rugzak met de materialen die op de eerste pagina vermeld staan, en trek op pad.

 • Wandeling: Spel: Red Peutie van de bladluizen 

Op zoek naar een leuke, interactieve wandeling voor kinderen? Dankzij vzw The Hedge kan je Peutie helpen redden van de bladluizen. Gebruik je ogen tijdens deze wandeling en los de vragen op. Dankzij dit plannetje vind je je weg. Je vindt er ook een link naar het spel, zodat je het via de tablet of smartphone meteen online kan meespelen. Neem je liever geen toestellen mee op je tocht? Download dan dit document met alle vragen. Dan kan je later het spel spelen op de computer thuis.

 • Fotozoektocht Tour van ’t Faubourg (3 km)

Ook de Scouts & Gidsen Vilvoorde maakten voor families uit Vilvoorde en omstreken een leuke fotozoektocht. Verken Faubourg tijdens deze wandeling van 3 km en ontdek waar de 10 foto’s getrokken werden.

 • Zen aan de Zenne stiltewandeling

Hoe kunnen we nog tot rust komen in een stad en de drukke computer die ons hoofd is even op pauze te zetten?
In samenwerking met de stad Vilvoorde werd door het team van Zen aan de Zenne in elke wijk een aantal stiltepunten in kaart gebracht. Je kan individueel een wandeling langs deze punten maken of gewoon enkele punten bezoeken. Download de brochure en via een QR-code kan je op elk punt een yoga- of meditatie-oefening doen of gewoon enkele momenten stilstaan en de volledige aandacht bij jezelf houden. Op die manier kan je bepaalde dingen opmerken die je anders niet zou zien, horen, ruiken of voelen.
De oefeningen werden gemaakt door yogadocenten, stilteliefhebbers en mindfulness- en meditatiecoaches. De poses zijn laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Je moet niets meebrengen.

Cultuurverkennerswandelingen


 • Historische wandeling door Koningslo (6 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Koningslo heeft een rijke, gevarieerde geschiedenis, waar je tijdens deze historische wandeling heel wat over te weten komt. Download de brochure en ga op pad. Vanaf juli kan je deze wandeling ook als gegidste wandeling aanvragen.

 • Staalkaart van de moderne architectuur (5,5 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

De architecten Engels en Dewinter realiseerden in de periode 1950-1960 tal van modernistische projecten in hun geboortestad Vilvoorde. Op deze wandeling ontdek je maar liefst 37 panden van deze architecten. Zij creëerden telkens totaalconcepten: van gebouw over meubel- en interieurontwerp tot tuinaanleg. Dankzij de brochure met eenvoudige routebeschrijving leer je het verhaal kennen achter elk van deze panden.

 • Wandeling ‘Sporen van de Groote Oorlog’ (5 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Ben je benieuwd hoe het leven in Vilvoorde verliep tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wonen, werken, naar school gaan? Je ontdekt het tijdens deze wandeling. En wie was Dikke Pie? Waarom wapperde er een Amerikaanse vlag aan de bloemmolens Drie Fonteinen? Op deze en nog meer vragen brengt deze wandeling een antwoord. Je vindt de route en heel wat informatie in de brochure, en onderweg kan je QR-codes scannen voor nog meer weetjes over Vilvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 • Centrumwandeling (4 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Ontdek hoe mooi en verrassend Vilvoorde kan zijn dankzij een gezellige route langs 16 markante, historische locaties in de binnenstad en aan het water. Dankzij de brochure kom je doorheen de wandeling heel wat meer te weten over Vilvoorde als boeiende en bloeiende stad.

 • Pjeirefretterswandeling (4 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Deze wandeling volgt een parcours door Vilvoorde, langs plekken die gelinkt zijn aan het thema ‘paarden’. Waar komt de naam Pjeirefretters vandaan? Wat is de link tussen de industriestad en haar paarden? Van wie zijn de verschillende sculpturen in de vorm van een paard? Download de brochure en ontdek de eeuwenoude link tussen Vilvoorde en het paard tijdens deze unieke stadswandeling.

 • Wandeling Klein Hoogveld (4 km)

Nieuwsgierig naar de petites histoires over Koningslo? Dan loont deze wandeling zeker de moeite! In de brochure vind je een uitgebreide routebeschrijving vol interessante weetjes over de wijk.

 • Vilvoorde aan het water (3 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Deze wandeling combineert het oude met het nieuwe. Laat je met behulp van deze brochure langs het kanaal leiden, door het prestigieuze en grootse stadsvernieuwingsproject Watersite, met als blikvanger het beruchte historische Tuchthuis. Verder ontdek je meer over de geschiedenis van De Kruitfabriek en loop je op een houten wandelpad langs de Zenne.

 • Tuchthuis

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Het Tuchthuis, in de volksmond ‘de correctie’ genoemd, was de tweede moderne gevangenis van het land. De gevangenis sloot in 1871 en werd nadien gebruikt als legerkazerne. Nu is het de spil in een prestigieus stadsvernieuwingsproject. Toch werd het verleden bewaard en is een oude vleugel in ere hersteld. De BBC gebruikte het Tuchthuis ook als locatie voor de succesvolle televisiereeks Les Misérables. Dit uniek Vilvoords erfgoed met internationale uitstraling is zeker een bezoekje waard. Normaal is het Tuchthuis enkel te bezoeken onder begeleiding van een gids. Deze zomer zal de stad echter enkele bezoekdagen organiseren voor beperkt publiek. Houd de website en de Facebookpagina van de stad in de gaten voor meer informatie over deze bezoekdagen. Nu al benieuwd naar het Tuchthuis? Bekijk dan zeker de brochure.

 • Industrieel erfgoed (3 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Herbeleef het rijke industriële verleden van Vilvoorde op een wandeling langs fabrieken, arbeiderswoningen en het straatmuseum. Je passeert restanten van veelal vervlogen erfgoed en dankzij de brochure ontdek je de verhalen achter deze overblijfselen van Vilvoordse nijverheid.

 • Op verkenning in de Far-West (2,5 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

De wijk Far-West kent zijn oorsprong in de jaren 20 van de vorige eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog was er een groot woningtekort. De sociale woningmaatschappij Vilvoordse Haard startte met het bouwen, verkopen en vehuren van een reeks sociale woningen. Deze werden gebouwd rond een centraal gelegen park met als doel om hechte sociale gemeenschappen te vormen. De wandeling neemt je mee dwars doorheen het hart van de wijk en biedt je een zicht op de diverse wijk Far-West. Download de brochure voor de route en meer uitleg.

 • Tyndale wandeling (1,5 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

William Tyndale heeft een standbeeld, een park en een museum in Vilvoorde. Maar wie was deze man? Waarom komt zijn naam zo vaak voor in onze stad? Welke rol speelde hij in de geschiedenis? Je leest er meer over in deze brochure. Combineer een wandeling die start aan het W. Tyndalepark met een bezoek aan het W. Tyndalemuseum en ontdek meer over deze bijzondere man.

 • Vilvoordse Stadswallen (binnenkort beschikbaar)

De stadswallen en poorten mogen dan wel verdwenen zijn uit het straatbeeld, ze hebben een blijvende invloed nagelaten. De ontwikkeling van de stad, het stratenpatroon, de straatnamen, de ligging van beken en rivieren,... allemaal zijn ze op één of andere manier terug te brengen tot de wallen. Aan de hand van tien verschillende punten in de stad kunnen geocachers heel wat bijleren over de stadswallen. Deze wandeling, georganiseerd door student Geschiedenis Sander Somers, is binnenkort beschikbaar op onze website.

Groenwandelingen


 • Van Basiliek tot Basiliek – van Vilvoorde naar Grimbergen (9 of 12,5 km enkel)

De wandeling van de basiliek van Vilvoorde naar die van Grimbergen is 9 km of 12,5 km lang. Let op! De wandeling is geen lus, dus je eindigt niet op je startpunt! Het is een eenvoudige wandeling, maar bij regenweer kan je toch best modderschoenen aantrekken. In de brochure vind je meer informatie over de verschillende parken en natuurgebieden waar je doorheen wandelt.
Corona-tip: maak je graag gebruik van de horeca-aangelegenheden die je op je route tegenkomt? Informeer je dan vooraf over de mogelijkheden!

 • Trage Wegen van Houtem (8 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Trage Wegen zijn vaak oude historische verbindingen tussen dorpen. Die zijn ook op ecologisch vlak belangrijk. Planten en dieren kunnen er zich langs verspreiden en de wegen vormen ook zelf een biotoop voor een grote verzameling planten, insecten, vogels en kleine dieren. Het is een ideale plek om midden in de natuur te genieten van weidse landschappen. De wandelroute is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Bij nat weer zijn laarzen of stevige stapschoenen aangeraden. De route kan je hier downloaden.

 • Wandeling Floordam- en Peutiebos (8 km)

In deze brochure vertelt Natuurpunt je meer over de vegetatie in Peutiebos en het aangrenzende Floordambos. De 6 km lange wandeling door Floordambos is door de Trawoolbeek verbonden met een kortere wandeling (2 km) in Peutiebos.

 • Dorentwandeling (7 km)

De Dorentwandeling kent zijn start ter hoogte van de Sint-Jozefkerk in de wijk Far-West. Na een tocht langs de wijk loop je via de Zenne naar een prachtig stukje natuur, de Dorent. In dit natuurgebied op de grens met Zemst heb je de kans om kamsalamanders of verschillende watervogels te spotten. Via de Schoewever, een groene buffer tussen Houtem en Vilvoorde, kom je terug in de Far-West. Download dit plannetje om niet verloren te lopen.

 • Verrassend Vilvoorde-wandeling (6,2 km)

Tijdens deze wandeling van Regionaal Landschap Brabantse Kouters ontdek je hoe verrassend groen Vilvoorde is. Bekijk de wandeling via hun website. Je kan er de route ook downloaden.

 • Buren in oorlog – Het park Drie Fonteinen tijdens de Groote Oorlog (5 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Deze wandeling van 5 km combineert natuur met cultuur: het prachtige park Drie Fonteinen speelde een belangrijke rol tijdens de Groote Oorlog. De twee toenmalige kasteeleigenaren drukten elk op hun manier hun stempel op de geschiedenis. Zo behoedden de molens van Drie Fonteinen Vilvoorde en heel Brabant van de hongersnood. De brochure geeft je heel wat informatie over dit vergeten brokje oorlogsgeschiedenis.

 • Park Drie Fonteinen en Japanse tuin (4 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

Deze wandeling brengt je in een oase van rust en groen. Park Drie Fonteinen is één van de mooiste en oudste Engelse parken van België. Het reliëfrijke domein van 5 hectare groot is het hele jaar door de moeite om te bezoeken. Het landschap werd aangelegd in informele Engelse stijl en later aangevuld met een stuk strakke Franse tuin. Download de brochure voor een wandeling van 3.1 km door het park. We raden je echter ook aan om daarnaast nog richting de Japanse tuin te trekken. Die werd aangelegd in samenwerking met onze Japanse zusterstad Komatsu. Je vindt de Japanse tuin als je richting Medialaan wandelt.

 • Holle wegen (4 km)

Vanaf juli kan je deze wandeling ook onder begeleiding van een gids doen.

In het zuidwesten van Vilvoorde ligt de waardevolle vallei van de Tangebeek. Langs dit natuurgebied vind je verschillende stukjes holle weg die vroeger kilometers lang waren. Je start de wandeling best op de parking van park Drie Fonteinen aan het Ruiterijcomplex. Kom tot rust in een prachtig stukje natuur en ontdek een plek voor plant en dier. Let wel op, een deel van het traject is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen! Meer informatie en de route vind je in de brochure.

Boek je wandeling met stadsgids


Verschillende cultuur- en groenwandelingen kunnen geboekt worden met gids. Ook een bezoek aan het Tuchthuis is mogelijk met een gids. Voor een groep tot 25 personen bedraagt de kostprijs 45 euro. Hierbij wordt een administratiekost van 6 euro gerekend. Is de groep groter dan 25 personen of wenst u meerdere gidsen dan komt er per extra stadsgids 39 euro bij. De algemene voorwaarden voor de reservatie vind je terug onderaan deze pagina.

Gidsen kunnen doorheen heel het jaar geboekt worden zowel in de week als in het weekend. Is de wandeling niet volledig je ding? Neem dan contact op met de dienst Communicatie en dan werken we iets op maat uit.

Word stadsgids


Stad Vilvoorde legt een vrijwilligersdatabank van kandidaat-gidsen aan. Wens jij met veel enthousiasme wandelingen in Vilvoorde te begeleiden? Weet je wat af van de rijke Vilvoordse geschiedenis en boeiende stadslegendes? Kan je boeiend vertellen?

Stel je dan zeker kandidaat en vul het formulier in!

Bijlagen