Vernieuwing deel Steenkaai en nieuw Broekplein

In 2018 startte de aanleg van het Broekplein en de vernieuwing van een deel van de Steenkaai als onderdeel van het stadsvernieuwingsproject Watersite. Deze vormen samen een belangrijk deel van het openbaar domein in het projectgebied 4 Fonteinen. De aanleg van dit deel van het openbaar domein is cruciaal in de beleving van deze nieuwe woonontwikkeling. Het project is een samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv en stad Vilvoorde.

Het Broekplein - in het verlengde van de Broekstraat - vormt een autovrij plein tussen het Zeekanaal Brussel-Schelde en de Harensesteenweg.

Voortgang van het project

Er zijn bufferbekkens ingebouwd om bij hevige regenval een overstroming te voorkomen. Ook de kokers van de rivier Woluwe – die door ouderdom slijtage vertoonden – zijn vernieuwd en verlegd. Om de kruising met de Zenne te realiseren werd een brug aangelegd. Naast deze brug komt een toegankelijke groene zone met zicht op de Zenne. Het plein verbreedt richting de kade om een uitzicht op het Zeekanaal te bieden. De zone tussen de Harensesteenweg en de Schaarbeeklei zal in 2020 aangelegd worden.

Toekomst van het project

Rondom het plein worden verschillende projecten gepland. Zo zal er o.a. in 2021 een basisschool van het Go!-Onderwijs openen op de hoek van het Broekplein en de Harensesteenweg.