Archeologiedagen

Ontdek de verborgen schatten van Vilvoorde op de Archeologiedagen!

Stap binnen in de boeiende wereld van geschiedenis en archeologie tijdens de Archeologiedagen in Vilvoorde! Op 24 en 26 mei nodigen we je uit om de rijke geschiedenis van onze stad te verkennen en te beleven. Alle activiteiten zijn gratis, schrijf je in via Vilvoorde > Vrijetijdsaanbod. Ter plekke kan je ook aansluiten.

Vrijdag 24 mei om 20 uur

  • Stadsdichter Jurgen Masure geeft het startschot voor de archeologiedagen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop met een eigen creatie over het middeleeuwse Vilvoorde.
  • Hierna vertelt fysische antropologe Nandy Dolman in haar lezing meer over de archeologische opgravingen die afgelopen zomer plaatsvonden aan het Heldenplein en de huidige stand van het onderzoek. Kom meer te weten over de laatmiddeleeuwse Vilvoordenaars in deze unieke blik achter de schermen.

Zondag 26 mei tussen 13 en 18 uur

We toveren de binnenplaats van het Tuchthuis om naar een heus archeologiefeest!
Verwacht je aan verschillende activiteiten die je meer bijbrengen over het verleden van Vilvoorde.

  • Voor kinderen is er een workshop voorzien waarin we op een muzikale manier verder de wereld van de archeologie ontdekken & aansluitend een eigen fossiel maken in klei. Deze workshop wordt voorzien door L’ateljee
  • Neem een kijkje in het open atelier waar de verwerking van Vilvoordse archeologische vondsten plaatsvindt. Je zal er zowel botmateriaal als keramiek terugvinden. Deze worden uitgepakt, zorgvuldig bestudeerd en nadien klaargemaakt voor de verhuis naar het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant. 
  • Wil je meer weten over het Vilvoorde van vroeger of ben je benieuwd hoe je straat er driehonderd jaar geleden uitzag? Kom dan zeker ook langs bij ons kaartenkabinet.
  • Ben je eerder benieuwd wat er zoal ondergronds te vinden is? Neem dan zeker een kijkje bij onze metaaldetectoristen. Zij laten je zien wat ze zoal gevonden hebben in onze streken en vertellen je hoe ze te werk gaan.
  • Daarnaast zijn er gegidste wandelingen door het Tuchthuis om 13 uur en langs de Stadswallen om 16 uur die een verrijkende blik op de stad bieden.
  • Voor wie een unieke ervaring zoekt, is er de mogelijkheid om Vilvoorde te ontdekken tijdens een tocht met paard en kar die je langs het Tuchthuis en door het centrum voert.

Kom meer te weten over alles wat er rond archeologie leeft en ontdek de mysteries van het verleden van Vilvoorde op een toegankelijke en boeiende manier!

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de IOED Erfgoed Brabantse Kouters, BAAC Vlaanderen, Heemkundige Kring Hertog Hendrik I vzw, het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant te Zellik, Histories vzw en Detectum en Metaalverhaal.be.