Archeologiedagen: op zoek naar de verdwenen stadswallen

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober doet stad Vilvoorde voor de eerste keer mee met de Archeologiedagen. Door op zoek te gaan naar de verdwenen stadswallen, willen we laten zien dat ook de Vilvoordse bodem vol verhalen zit.

Vilvoorde was ooit omringd door stadswallen. In 1357 krijgt de jonge stad Vilvoorde van hertogin Johanna van Brabant de toestemming om stadswallen te bouwen. Hoewel er vandaag niets meer van te zien is, hebben deze versterkingen wel hun stempel gedrukt op het uitzicht en het stratenpatroon van de stad. De heraanleg van de Rooseveltlaan bood archeologen de kans om te zoeken naar tastbare sporen van deze oude stadswallen.

Tijdens de Archeologiedagen kan je het boeiende verhaal van de verdwenen wallen en poorten ontdekken via een geleide wandeling door de Vilvoordse stadsgidsen. Dat kan gratis en zonder inschrijving. Bij het startpunt krijg je uitleg bij de recente archeologische opgravingen.

Wist je trouwens dat er een wandeling bestaat die de Vilvoordse stadswallen belicht? Hier kan je de route vinden. Je kan de wandeling ook boeken met een gids die je meer details en bijzondere anekdotes kan vertellen.

Meer weten over de Archeologiedagen in Vilvoorde? Dat kan via deze link.

Start wandeling: Rooseveltplaats thv. Mechelsesteenweg.

Wanneer:

  • zaterdag 9 oktober 2021 van 14 tot 16 uur,
  • zondag 10 oktober 2021 van 14 tot 16 uur.