Autovrije Zondag

18 september 2022: 21e editie Autovrije Zondag

Op zondag 18 september 2022 vindt de 21e editie van Autovrije Zondag plaats. Op deze dag kan je ten volle genieten van lege straten en een autovrij Vilvoorde! Straten genieten van een dagje autorust en fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen krijgen vrij spel.

Waar auto’s verdwijnen, verschijnen mensen. In plaats van motorlawaai en uitlaatgassen, voeren gebabbel en gelach, muziek en belgerinkel de boventoon. Het doet deugd aan oren, longen en hart. Redenen genoeg om die dag rond te wandelen en te fietsen in de autovrije wijken Faubourg, Far-West en een deel van het Centrum.

Tussen 10 en 18 uur zijn alle straten tussen de Woluwelaan, Leuvensesteenweg, Hanssenslaan (Benoit), Stationlei, Heldenplein, Vuurkruisenlaan en het Zeekanaal Brussel-Schelde autovrij.

De Lange Molensstraat, Vlaanderenstraat, Zennelaan en Gendarmeriestraat blijven open voor autoverkeer naar AZ Jan Portaels. Doorgaand verkeer tussen Brussel en Mechelen wordt omgeleid via de Woluwelaan. De bewoners van de autovrije zone kunnen geen gebruikmaken van hun auto binnen de autovrije zone. Geparkeerde auto’s mogen blijven staan.

De parking onder de Grote Markt blijft bereikbaar.

Doorgangspas

Uitzonderlijk kan een doorgangspas aangevraagd worden, voor volgende redenen:

  • beroepsmatige verplaatsing om medische redenen (zorgverstrekkers, wachtdienst huisarts of dierenarts, thuisverpleegkundige,…);
  • ziekenhuis-, kliniek-, rusthuis- en luchthavenpersoneel waarvan het uurrooster niet overeenstemt met dat van het openbaar vervoer;
  • niet-medische wachtdienst (loodgieter, beheerder alarmsystemen, slotenmaker,…);
  • marktkramers die binnen de autovrije zone gedomicilieerd zijn en die op zondag werken;
  • mensen met een handicap.

Bij het indienen van jouw aanvraag moet je een bewijs van tewerkstelling toevoegen. Marktkramers dienen een bewijs van activiteit toe te voegen. Personen met een handicap moeten bij de aanvraag de mindervalidekaart toevoegen en de aanvraag motiveren.

De aanvraag moet vóór woensdag 14 september 2022 ingediend worden via het digitaal formulier.

Kan je jouw aanvraag niet digitaal invullen? Maak een afspraak met dienst Openbaar Domein en Mobiliteit via 02 255 47 70.

Heb je een onverwachte, dringende verplaatsing met een geldige reden de dag zelf, dan bel je naar de lokale politie Vilvoorde-Machelen op het nummer 02 253 33 33 om toelating te vragen.

Fietstaxi

Wie een verplaatsing moet maken binnen de autovrije zone kan gebruikmaken van één van de fietstaxi’s die deze dag ter beschikking staan. Tussen 10 en 18 uur kan je bellen naar het nummer 0476 07 51 31 zodat de fietstaxi jou kan ophalen. Deze fietsen staan gestationeerd op de Rooseveltlaan (Franklin).
Wie een verplaatsing moet maken buiten de autovrije zone, maar in de autovrije zone woont, kan de wagen buiten de zone parkeren en een fietstaxi bestellen tot aan de wagen.
Wil je zeker zijn van je verplaatsing met de fietstaxi, dan kan je deze ook al op voorhand hier reserveren.

Fietstochten

Aan de stand van KWB Far-West kan je knooppuntstrookjes afhalen voor verschillende fietsroutes (20-30-40 km) in de omgeving.
Aan de stand van stad Vilvoorde kom je meer te weten over fietstochten in en rond Vilvoorde.

Graffitifietstocht

Zin in een leerrijke Street Art fietstocht doorheen Vilvoorde begeleid door gids Annie? Deze fietstocht brengt je langs heel wat kunstwerken in de stad. Zo kan je de gouden vos van Dzia bewonderen op het gebouw van De Kruitfabriek, het ontroerende mural over het immigratieproces vanuit de Andalusische zusterstad en het werk van de wereldberoemde Portugese kunstenaar Bordalo op de gevel van het internaat van Horteco. De route van 10 kilometer begint aan de Visit Vilvoorde infostand op het Rooseveltplein om 13 uur en eindigt op de Grote Markt. Als je zelf niet over een fiets beschikt kan je een Blue Bike reserveren bij ons. Je komt je Blue Bike kaart halen aan de infostand en pikt je fiets op aan het station. Kom dus zeker op tijd. Als je zelf wel over een fiets beschikt dan reserveer je ook op voorhand via de link. Indien er nog plek vrij is kan je ook ter plekke aansluiten. Waar wacht je nog op?

https://reservaties.vilvoorde.be/Zwembadenevenementen.aspx

Fietstocht naar Infrabel

We zetten die dag ook graag de trein in de aandacht. Infrabel zal sensibiliseren rond spoorveiligheid en een jobstand inrichten. Je kan ook fietsen naar de Infrabel productiesite in de indrustriezone Vilvoorde-Haren. De site is vrij te bezoeken tussen 13 en 17 uur en je krijgt er uitleg over Infrabel en haar activiteiten. De techniekers zijn aanwezig en je kan een werktrein bezoeken.
De fietstocht kan je hier downloaden.  
Of je print hier de flyer met nodige informatie af.

Mobiliteitsmarkt

Rooseveltlaan (Franklin) tussen Mechelsestraat en Nowélei (Jean Baptiste)

Bezoek de verschillende standen die mobiliteit en duurzaamheid in de kijker zetten en ga langs bij de eet- en drankstanden. Laat de kinderen fietsen op het verkeerspark of laat het competitiebeest in je los en doe mee aan de wedstrijd ‘Fietsen op rollen’ of waag je eens aan slow biken.

In 2021 werd het participatieproject “Vilvoorde is van jou. Maak er iets van!” opgestart. Ondertussen gaven al drie wijken vorm aan een plan voor een mooiere, groenere en verkeersveiligere wijk en wordt alles klaargemaakt voor de uitrol in wijk Faubourg. Ben je benieuwd wanneer jouw wijk aan bod komt in dit participatieproject? Kom dan langs op de stand van de stad en krijg een update van de projectmedewerkers.

Kocht je de afgelopen maanden een nieuwe fiets, dan kan je deze ter plekke laten labelen. Breng zeker jouw identiteitskaart mee.

Kinderen die nog met steunwieltjes fietsen, kunnen in aanwezigheid van de ouders een korte intensieve opleiding ‘KIJK IK FIETS’ krijgen om zonder steunwieltjes te leren rijden. Er is een sessie van 9.30 tot 12 uur. Vilvoordenaars betalen 6 euro per kind, inwoners met een V-pas betalen 1,20 euro per kind en niet-inwoners betalen 9 euro per kind. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt tot 20 kinderen en inschrijven is verplicht.

Meer info vind je op www.vilvoorde.be/kijkikfiets!

Segway, monowheel, elektrische step, … er zijn steeds meer nieuwe voortbewegingstoestellen die het woon-werkverkeer kunnen bevorderen. In de steden zie je ze meer en meer in het straatbeeld. Toch blijft er veel onwetendheid en onduidelijkheid over. Zo zijn er vragen over de plaats op de weg, verzekering, uitrusting en opleiding. Anderzijds is de stap groot om deze vaak dure toestellen aan te kopen zonder het eerst eens te kunnen uitproberen.

Op de mobiliteitsmarkt kunnen maximum 10 deelnemers per uur deze toestellen én elektrische fietsen (met midden- en voormotor) en plooifietsen uittesten. Wij voorzien veiligheidsuitrusting en de verzekering van de toestellen. Wil jij deze verschillende voortbewegingstoestellen uitproberen, kom dan zeker langs! Je krijgt er ook nuttige tips over correct gebruik.

De stand van Groep Intro is een echte ‘onderhoudshub’. Fietsen kunnen een check-up en diagnose krijgen. Ook een eenvoudig onderhoud is mogelijk: banden oppompen, ketting smeren, versnellingen afregelen, een band plakken of vervangen, of een nieuwe remkabel installeren.

Je kan er ook aan een lage prijs enkele uren of een hele dag een (elektrische) fiets huren - handig om de evenementenzone te bezoeken. Je kan ook de elektrische rolstoelfiets uittesten. Altijd al eens een Bluebike willen huren? Geïnteresseerden krijgen info over de werking, tarieven en een lidmaatschap bij Blue-bikes.

In het fietslabo van Zennelab kan je zelf jouw fiets komen repareren met behulp van vrijwilligers. Je leert er onder andere hoe je jouw remmen moeten regelen en jouw banden moet plakken. Zo rij je veilig met de fiets!

Aan de stand van stad Vilvoorde kom je meer te weten over de toeristische wandelingen en fietstochten in en rond Vilvoorde.

Vrijetijdsmarkt

Leuvensestraat – Varkensmarkt – Guldenschaapstraat – Rooseveltlaan (Franklin)

In de Leuvensestraat, de Guldenschaapstraat en op de Varkensmarkt kan je tal van verenigingen ontdekken. Ze maken er hun aanbod bekend en je kan er je inschrijven voor het komende seizoen. Daarnaast kan je er ook genieten van een drankje en een hapje om de Vilvoordse verenigingen te steunen. Je kan er talrijke gerechten proeven die de vereniging typeert. De verenigingen voorzien daarnaast tal van activiteiten. Speel een spel badminton, voetbal erop los, doe mee aan een initiatie volksdans, leer een cocktail maken, speel muziek op afval of ontdek een klein theaterstuk, … Het kan allemaal op de vrijetijdsmarkt!

Je kan een bingokaart ophalen aan de infopunten van stad Vilvoorde. Als je deelneemt aan 8 activiteiten van verenigingen, kan je een prijs afhalen bij het infopunt.

Heb je nog energie over om te shoppen? Dan kan je terecht bij enkele handelszaken die ook hun deuren op de Autovrije Zondag openhouden.

Jeugddag

Maurits Duchépark

Het Maurits Duchépark is dé plaats van afspraak voor de jeugddag: het evenement voor jongeren tussen 6 en 12 jaar. 

Laat je verrassen door een divers aanbod van spelmateriaal en workshops. Kom samen met je ouders, vrienden, de jeugdbeweging of helemaal alleen: iedereen is welkom!

Wil je graag meer weten over de stedelijke jeugdactiviteiten, speelpleinen en sportkampen? Dan ben je ook hier aan het juiste adres. Je kan ook jouw honger en dorst stillen met een hapje en een drankje.

Plein Publiq – straattheater event

cc Het Bolwerk

Plein Publiq is een laagdrempelig circusfestival voor een breed publiek: jong, oud, families met kinderen, circusliefhebbers en toevallige passanten.

Kom vanaf 13 uur genieten in cc Het Bolwerk van verrassende acrobatische acts, indrukwekkende performances, ludieke workshops, ateliers en zoveel meer … Vaak een beetje gek, maar soms ook breekbaar en poëtisch, zinnenprikkelend geniaal of huiveringwekkend en opwindend.

Ontdek het programma op www.hetbolwerk.be en kom eens langs voor onder andere de volgende voorstellingen:

  • Up Time door Cie Mirador: Een stukje explosief circus met een burlesk duo dat je terugvoert naar de swinging 30’s!
  • No Way Back door Duo Berlingo: Een komische circusvoorstelling over speelsheid, kameraadschap en tweedracht. Over de zoektocht van twee vrienden met een fascinatie voor plastic bakken. Ze willen vat krijgen op de situatie, verliezen zich in hun eigen spelregels en gaan tot het uiterste. Tot de torens vallen.
  • Jump Cut door Double Take / Cinematic Circus: Jump Cut zoomt in op een woonkamer en toont een excentriek koppel dat gedwongen wordt de realiteit van hun leven onder ogen te zien. Een verhaal door tijd en ruimte, vol met symboliek, geluidseffecten paradoxen, bevreemdende proporties en de unieke combinatie van acrobatie en cinematografie.

Bovendien is er een waaier aan randanimatie voor groot en klein zoals ‘Eiland Amadeo’ (Amadeo Collectif), ‘Pretje Momentje’ (Buro Rococo), ‘Pop-up Petanque’ (Fou de Boules), ‘Dromenverteller’, ‘Smink en Kapperssaloon’ …

In aansluiting met het jaarthema 'kunst in het straatbeeld: Vilvoordse graffiti', is er een inloopworkshop met graffiti voor iedereen vanaf 10 jaar. Opgelet: deze workshop gaat door onder de luifel op de Grote Markt.

Culturele Partners

Grote Markt

Dit jaar zijn ook de culturele partners van onze stad aanwezig op de Grote Markt! De bibliotheek opent speciaal haar deuren. Maak kennis met onze stedelijke academie voor muziek, woord en dans. De stedelijke academie voor beeldende kunst Jan Portaels is ook van de partij om samen met de Koninklijke Portaelskring vzw te zorgen voor de creatieve noot.

Roll & Skate

Asiat Park, Mechelsesteenweg 255

Skate of rolschaats je graag? In Asiat Park kan je terecht aan de skatestraat om te skaten en rolschaatsen. Er is een rollerbattle van 13 tot 14 uur.

Wil je graag eens in groep door Vilvoorde rolschaatsen of skeeleren? Trek je skates aan en verzamel om 14.30 uur aan de skatestraat in Asiat Park. We begeleiden jou langs een leuke route door het centrum van Vilvoorde.

Afsluiten kan vanaf 17 uur met een heuse afterdrink in Asiat Park.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Skeetkroew vzw in samenwerking met Ride & Roll Events.

Opendeur Brandweer

Eindelijk! Terug van weggeweest door de coronarestricties: opendeurdagen bij de brandweer!

We verwachten jong en oud op zondag 18 september 2022 in onze post te Vilvoorde.

Maak kennis met onze fascinerende job en vooral met de mensen die het allemaal mogelijk maken: jullie brandweermannen en -vrouwen die zich dagelijks inzetten voor jullie veiligheid.

EXPO1800: fotochallenge Vilvoorde

Maak je een fietstocht buiten de autovrije zone, kom dan langs bij EXPO1800. Dit is de zomerse fotochallenge van de stad met expo’s in de wijken.

De winnende foto’s van het thema ‘Water’ kan je die zondag voor de laatste dag bekijken in het Cargillpark in Broek en op het pleintje aan de kerk en de Haesendonckstraat in Houtem.