Boekenlijst van Luisterpunt

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Aan iedereen die geen of moeilijk gewone gedrukte boeken kan lezen, bezorgen wij lectuur in aangepast leesformaat: Daisy-luisterboeken (+30.000) en brailleboeken (+18.000). Lid worden en boeken lenen is volledig gratis.

www.luisterpuntbibliotheek.be

www.ikhaatlezen.be

https://www.youtube.com/playlist?list=PL3hwfxcaHp_oiIE2yZXK8Cj8PPLYfdX_L

  1. Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer (Caroline - voorzitter)
    De basis van het werk is een ontroerend verhaal over de verbroken liefde van de auteur die zijn verdriet van zich afschrijft in een oud statig hotel met geschiedenis. Daarin verweven zit ook een nevenverhaal met de schilder Caravaggio. Pfeijffers woordkeuze en stijl zijn meeslepend en verbluffend. Heerlijk.

  2. Wij zijn evenwijdig – Maud Vanhauwaert (Saskia)
    De poëzie van Maud Vanhauwaert lees ik bijzonder graag. Ze las Wij zijn evenwijdig zelf in voor Luisterpuntbibliotheek, en het is niet alleen een feest om te luisteren, maar ook om te kijken. De mooie stem, de inleving, de expressie, de zinnen: prachtig, speels en helder treffend tegelijk. Ik volg Maud Vanhauwaert met grote interesse van in het begin van haar carrière en ze stelt me nooit teleur! Haar taal is een feest, haar performances ook.

  3. Op reis naar het onbekende Litouwen – Kurt Van Eeghem (Rita)
    Een ode aan het onontdekte Litouwen, geschreven door een gepassioneerd reiziger en minnaar van de kunsten. Architectuur, muziek, schilderkunst… het komt allemaal aan bod in dit inspirerende boek. Kurt Van Eeghem schrijft het met passie en geestdrift en las het Daisy-boek dan ook nog zelf in met aanstekelijk enthousiasme!

  4. De ondergrondse spoorweg - Colson Whitehead (Lieve)
    Een historisch boek over een brandend actueel onderwerp: de onderdrukking en uitbuiting van de zwarten in 19e-eeuws Amerika. Een boek over de slavernij dat het verhaal vertelt van een jonge zwarte vrouw die kan ontsnappen met de hulp van blanken die zich in een ondergrondse verzetsbeweging hadden georganiseerd. Het leven als vrije zwarte daarna loopt ook niet van een leien dakje, eigenlijk blijven zij loslopend wild waarop geschoten mag worden.

  5. De glazen stolp – Sylvia Plath (Dries)
    ‘De glazen stolp’ is een diep zintuigelijk vluchtrouteverhaal van een meisje dat het leven als een buffet verslindt en dat het beu is om de normale successen te beleven. Schrijfster Sylvia Plath zaait met nihilisme, ontsnappingsdrang, kleinburgerij en feminisme wind voor de perfecte storm. Denk maar niet dat je dit verhaal snel zal vergeten. Ideaal voor wie van intens leven houdt.

  6. Bruiloftslied – Stig Dagerman (Thomas)
    Dit boek beschrijft de 24 uur voorafgaand aan een huwelijk in een klein Zweeds dorpje, waar de jonge Hildur gaat trouwen met de veel oudere slager Westlund. Door de ‘stream of consciousness’-schrijfstijl voelt het aan als een beklemmende droom die je doorwaadt, waarbij je telkens de diepe innerlijke leefwereld van de personages binnentreedt en de lagen van hun gedeelde geschiedenis blootlegt. ‘Bruiloftslied’ is een boek waaraan je je helemaal moet overgeven.

  7. Taal der spreuken – Blake Charlton (Jan)
    De schrijver is zelf zwaar dyslectisch en schrijft over een dyslectische magiër die de spreuken niet kan lezen en verkeerd uitspreekt. Daardoor kan hij nooit een echte magiër kan worden.
    Wat mij aanspreekt is dat het anders zijn van het hoofdpersonage heel herkenbaar is. Hij wordt bespot, uitgesloten en blijkt uiteindelijk de redder te zijn omdat hij verandering kan brengen in een verstarde wereld waar de magie eigenlijk aan het afsterven is omdat er geen vernieuwing is. We vergeten vaak of weten niet dat heel wat van de grote veranderaars in onze wereld ook dyslectisch zijn: Einstein, Bell, Disney, Steve Jobs, …

  8. Mijn kinderjaren in de Provence – Marcel Pagnol (Tom)
    In ‘Mijn kinderjaren in de Provence’ beschrijft Marcel Pagnol zijn zomervakanties in de Provence aan het begin van de twintigste eeuw. Dat doet hij in geuren en kleuren. Het is een ode aan de natuur, aan het ouderschap en een zorgeloze kindertijd. Voor mij is dit het toonbeeld van wat een band tussen een vader en zijn kind kan zijn.

  9. De buik van Brussel - Lucas Catherine (Lieven)
    Vanaf de eerste bladzijde sleept de auteur je op een boeiende manier mee in de geschiedenis van de Vismarkt in Brussel, hij kan het op zo’n boeiende manier vertellen, dat je als het ware meewandelt in de rijke geschiedenis van deze buurt. Het ultieme bewijs dat geschiedenis, hier van een bekende Brusselse buurt, geen saaie opsomming hoeft te zijn van data, maar aan de hand van heel wat anekdotes en verhalen zeer boeiend kan zijn voor het grote publiek.

  10. De verlossing – Willem Elsschot (Diego)
    ‘De verlossing’ is een minder bekend werk van Elsschot, maar moet zeker niet onderdoen voor Kaas of Lijmen/Het Been, integendeel. Het verhaal draait rond de strijd tussen de gehaaide vrijzinnige winkelier Pol Van Domburg en de eenogige pastoor Kips. Die laatste wil koste wat het kost zijn dorp ‘beschermen’ tegen het gevaar dat Van Domburg is, zelfs al moet hij daarvoor het hele dorp tegen hem opzetten. Elsschot zegt zoals altijd veel met weinig woorden en er valt ook heel wat te lachen op weg naar de uiteindelijke ‘verlossing’.