Fiets- en voetgangersbrug

In het verlengde van het Broekplein in Vilvoorde bouwt De Vlaamse Waterweg nv in samenwerking met de stad Vilvoorde en het Agentschap Natuur & Bos een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over het Zeekanaal Brussel Schelde. De brug verbindt het domein van ‘Drie Fonteinen’ op de linkeroever met de toekomstige woonwijk ‘Vier Fonteinen’ op de rechteroever.

Kader

De brug kadert in de uitbouw van recreatief netwerk ‘Van basiliek tot basiliek’; een recreatieve verbinding door het groen die de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Vilvoorde verbindt met de Sint-Servaas basiliek in Grimbergen. De brug zal bovendien deel uitmaken van de fietssnelweg FR0; de wenslijn ‘Ringroute Brussel’.

Totaalproject

Een gespecialiseerd aannemer bouwt een beweegbare brug van ongeveer 115 meter van het type dubbele basculebrug. Zowel een lift als een trap met fietsgoot zullen toegang geven tot de nieuwe brug. In gesloten toestand is een vaargabarit van 50 x 9,10 meter verzekerd. In gesloten stand is de doorvaarthoogte ongelimiteerd.

Nog enkele cijfers:

  • Hoofdoverspanning van 63 meter.
  • Totale lengte van 115 meter.
  • Nuttige breedte voor voetgangers en fietsers is 4 meter.
  • Hoogte van de brug in gesloten stand: 13 meter.
  • Hoogte brug in geopende stand: 40 meter.
  • De twee brugklappen wegen elk zo’n 140 ton.

Naast de brug voorziet het project ook in de vernieuwing van ongeveer 100 meter kaaimuur en de aanleg van een parkje op linkeroever. De aanleg van het Broekplein zal in een latere fase gebeuren.

Aannemer

Een consortium van Artes Roegiers – Artes Depret – Constructiewerkhuizen De Meyer – Ney & Partnerts staat in voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de brug.

Hinder en minderhindermaatregelen

Tijdens de werken zal het jaagpad op beide oevers niet toegankelijk zijn. Op rechteroever kunnen fietsers omrijden via een tijdelijke omleiding.

Op linkeroever is de Brusselsesteenweg momenteel onderbroken door werken van De Werkvennootschap. Meer informatie vind je op: https://www.werkenaandering.be/nl/werken-aan/fietsinfrastructuur/f23-kanaalroute-noord#het-project.

Naam voor de brug

De fiets- en voetgangersbrug heeft nog geen naam en daarvoor hebben we jou nodig! Geef jouw idee vóór 15 augustus door via:

  • onderstaand formulier;
  • 02 255 45 11;
  • info@vilvoorde.be.

Na het verzamelen van alle suggesties maakt het stadsbestuur een shortlist van de meest populaire namen. Daarna is het opnieuw aan jou want uit deze shortlist kies jij de uiteindelijke naam!

Partners

De Vlaamse Waterweg nv werkt voor de uitvoering nauw samen met de Stad Vilvoorde en Natuur & Bos van de Vlaamse overheid. Beide partners delen ook in de kosten. De kostprijs van de brug bedraagt ongeveer 10 miljoen euro.

De Vlaamse Waterweg nv stemt ook af met De Werkvennootschap en met Matexi. De Werkvennootschap is bouwheer voor de heraanleg van de Brusselsesteenweg en de bijhorende fietsostrade F23 (Kanaalroute Noord). Matexi voert het stadsvernieuwingsproject ‘Vier Fonteinen’ uit op rechteroever.