EXPO1800: fotochallenge Vilvoorde

Stad Vilvoorde daagt je net als de vorige 2 zomers uit om foto’s te nemen: houd je fototoestel of smartphone in de aanslag en maak foto’s voor EXPO1800! Twee tentoonstellingen verspreid over vier verschillende wijken, telkens rond een bepaald thema, dat is EXPO1800. De thema’s voor deze zomer zijn “Mijn Straat” en “Water”.

In elke wijk worden gedurende meer dan 3 weken 17 foto’s tentoongesteld. Al wie in Vilvoorde woont, werkt, studeert, of een andere link heeft met onze stad, kan deelnemen aan de challenge.

Voor ons hoef je echt geen professionele of doorgewinterde amateurfotograaf met een duur toestel te zijn om te kunnen deelnemen. Integendeel, wij willen net ook die mensen zonder veel foto-ervaring ‘uitdagen’ om ervoor te gaan. Wij beschouwen EXPO1800 dan ook veel meer als een unieke kans om een van uw foto’s te laten tentoonstellen dan als een wedstrijd. M.a.w. niet twijfelen, stuur die foto gewoon maar door!

De jury krijgt de foto’s anoniem te zien en maakt een selectie op basis van hun persoonlijke smaak.

Foto’s hoeven niet noodzakelijk in Vilvoorde getrokken te zijn. Foto’s die onze stad mooi in beeld brengen hebben een klein streepje voor, maar uiteraard blijft de kwaliteit van de foto altijd het eerste criterium.

Simultaan met de expo in de wijken kan je ook op Facebook de geselecteerde foto’s bewonderen. De deelnemer van de foto met het meeste aantal ‘likes’ krijgt een leuke publieksprijs.

Om deel te nemen moet je je inschrijven. Je vindt de voorwaarden en een inschrijvingsformulier onderaan deze pagina bij. Per challenge moet je een inschrijvingsformulier invullen en kan je 5 foto’s inzenden.

Challenge 1: Mijn Straat

Zend je foto’s in vóór vrijdag 8 juli 2022, 9 uur.

  • Inspiratie: Soms moet je het niet ver gaan zoeken om een interessant of intrigerend beeld vast te leggen. Je eigen straat, buurt of wijk kan veel te bieden hebben, als je maar goed kijkt: een toevallige voorbijganger, een opvallende voorgevel, een gezellig pleintje, een BBQ onder buren, je straat na zonsondergang, een kat voor het raam, je eigen kinderen in de tuin, enzovoort. Uiteraard hoef je het thema niet letterlijk te nemen en mag je verder kijken dan je eigen straat. Maar het is toch een uitnodiging om het niet te ver te gaan zoeken en stil te staan bij de verborgen schoonheid van de kleine, alledaagse dingen in uw eigen nabije leefwereld.

  • Tentoonstelling: de geselecteerde foto’s worden tentoongesteld in de wijken Peutie (Vredeplein) en Kassei (speelpleintje Vlierkensstraat, achter het Lokaal Diensten Centrum) van vrijdag 22 juli tot zondag 14 augustus 2022.

  • Publieksprijs: naast de expo in de wijken kan je de foto’s ook bekijken op de facebookpagina van de stad. De deelnemer van de foto die de meeste ‘likes’ verzamelt tussen maandag 1 en dinsdag 16 augustus, krijgt als prijs een ‘afdruk op groot formaat’.

Challenge 2: Water

Zend je foto’s in vóór vrijdag 5 augustus 2022, 9 uur.

  • Inspiratie: “Water is de bron van alle leven”, wordt gezegd. Volgens de wetenschap begon alle leven op aarde in het water; elk levend wezen op Aarde bestaat voor meer dan de helft uit water; en zonder water zou alles binnen de kortste keren uitsterven. Water is dus ons kostbaarste goed. Reden genoeg om er eens bewust bij stil te staan ...én het te fotograferen. Je vindt het overal en manifesteert zich op allerlei manieren: van het kanaal in Vilvoorde of de vijver in het stadspark, flessen drinkwater in de supermarkt tot een zweetdruppel op iemands gezicht, condens op het raam of de regen die uit de hemel valt. Er zijn dus honderden methodes om ‘water’ in beeld te brengen. Wij rekenen op uw creatieve geest om met dit universele thema origineel uit de hoek te komen.

  • Tentoonstelling: de geselecteerde foto’s worden tentoongesteld in de wijken Broek (Cargillpark) en Houtem (pleintje aan de kerk, Haesendonckstraat), van vrijdag 19 augustus tot zondag 18 september 2022.

  • Publieksprijs: naast de expo in de wijken kan je de foto’s ook bekijken op de facebookpagina van de stad. De deelnemer van de foto die de meeste ‘likes’ verzamelt tussen maandag 29 augustus en maandag 19 september, krijgt als prijs een ‘afdruk op groot formaat’.