Fietssnelwegen

Vilvoorde telt maar liefst zes geplande fietssnelwegen. Een groot deel van deze routes waren al befietsbaar, maar deze boden nog niet het nodige comfort. De komende jaren wordt er verder gewerkt om de veiligheid en het comfort op deze routes te verhogen. Een deel van de fietssnelwegen liggen op gemeentewegen, andere delen liggen op wegen beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer of De Vlaamse Waterweg.

F1 (5,9 km) Antwerpen - Brussel

De F1 vormt een 45 kilometer lange route van Antwerpen naar Brussel. Een groot deel van deze fietssnelweg is reeds aangelegd en biedt het nodige comfort. In Mechelen zijn de werken nog volop aan de gang.

De F1 volgt in Vilvoorde voor een deel de loop van de Zenne. Ter hoogte van de Jan Frans Willemstraat kan er aangesloten worden op de Kanaalroute F23 richting Boom.

Na de passage op de site Forges de volgt de route de het Zeekanaal richting Brussel. De aanleg van deze missing link is gestart. Het einde is voorzien in juli 2023.

Bij de Europabrug in het centrum van Vilvoorde is er een uitwisseling met de F23 (Boom-Brussel) aan de andere zijde van het kanaal. Hier kan er ook aangetakt worden op de F214 (Vilvoorde Medialaan -Brucargo). De fietssnelweg in het Kanaalpark (Houtkaai is grotendeels afgewerkt). In 4 Fonteinen (Steenkaai) zullen de werken de komende jaren stapsgewijs worden uitgevoerd.

Binnenkort kan er ook van zijde gewisseld worden aan het vernieuwde Broekplein. Via de nieuwe fiets- en voetgangersbrug van 4 Fonteinen kan er dan het kanaal worden overgestoken. Er kan op deze plek ook aangesloten worden de F217 Vilvoorde – Machelen.

Aan de Budabrug (grondgebied Brussel) kan gelijkvloers het kanaal worden overgestoken om dan verder te fietsen tot het centrum van Brussel.

F23 (2,0 km) Kanaalroute Boom-Brussel

De F23 biedt een snelle, rechte een aangename verbinding naar Brussel. Hoewel dit traject nog niet in zijn definitieve vorm is gerealiseerd, kan je met enkele aanpassingen wel de route gebruiken.

De wenslijn van deze Kanaalroute Noord is een onderdeel van de Kanaalroute en volgt het kanaal van Willebroek. Ze verbindt hierbij Kapelle-op-den-Bos met Grimbergen, Vilvoorde en Brussel. In Vilvoorde kan je makkelijk doorsteken naar de F1, de fietssnelweg die Vilvoorde langs de Zenne met Mechelen verbindt. In Brussel is er aansluiting op de KC/CK, met het Saincteletteplein als poort tot de Brusselse vijfhoek. Daarna gaat het verder naar de F20, de Kanaalroute Zuid richting Halle.

Van Willebroek fiets je via Kapelle-op-den-Bos naar Vilvoorde over een jaagpad of langs een fietspad. Het comfort en de breedte is niet over de volledige route optimaal. Het jaagpad is in het beheer van de Vlaamse Waterweg, zij hebben grote plannen voor de verbetering. De andere fietspaden zijn in het beheer van de gemeenten langs het kanaal.

De F23 sluit op Brussels grondgebied aan op de Budabrug en op de F1 (Antwerpen – Brussel). Ook via de nieuwe fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van Lenterik zal er binnenkort een aansluiting zijn met de F1 en met de F217 (Vilvoorde – Machelen). De volgende aansluiting is aan de Europabrug. Hier kan aangetakt worden op de F214 (Vilvoorde Medialaan – Brucargo) en weer uitgewisseld worden met de F1.

Ook in Grimbergen kan via de Verbrande Brug gelijkvloers het kanaal overgestoken worden om aan te sluiten op de F1 richting Antwerpen.

Meer info via: https://www.werkenaandering.be/nl/werken-aan/fietsinfrastructuur/fietssnelweg-f23.

F214 (5,0 km) (Vilvoorde Medialaan – Brucargo)

De F214 verbindt de luchthaven van Zaventem via het station van Vilvoorde met de Medialaan en de nieuwe fietsbrug van het op- en afrittencomplex 6. De fietssnelweg loopt dwars door het centrum van Vilvoorde en passeert het mooie domein van Drie Fonteinen.

De nieuwe fietsbrug aan het op- en afrittencomplex, waardoor er conflictloos kan gefietst worden wordt in het najaar van 2022 afgewerkt.

De studie voor de aanleg van de fietssnelweg in Kassei is opgestart.

De werken aan de fietssnelweg vanaf de Vuurkruisenlaan tot aan het station zijn opgestart.

De fietsbrug over de E19 (Machelen) is reeds afgewerkt.

FR0 (4,7 km) Ringfietsroute Brussel

Zie jij de fiets ook als alternatief voor de files in en rond Brussel? Dan klinkt de te realiseren FR0 je vast als muziek in de oren. De wenslijn van deze fietssnelweg verbindt de gemeenten in de noordrand van Asse tot Kraainem. De route wordt zo de ruggengraat tussen alle fietssnelwegen die vanuit heel Vlaanderen naar Brussel lopen.

In Vilvoorde gaat de FR0 via Koningslo (Romeinsesteenweg en Indringingsweg) tot aan de nieuwe fietsbrug aan het op- en afrittencomplex 6. De studie voor de aanleg van dit gedeelte is opgestart.

Hoe de fietssnelweg vanaf het op- en afrittencomplex kan aansluiten op de F215 Spoorroute aan de overzijde van het kanaal is nog in onderzoek.

Meer info via: https://www.werkenaandering.be/nl/werken-aan/fietsinfrastructuur/ringfietspad-fr0-haren-vilvoorde.

F215 (1,5 km) Spoorroute Vilvoorde Station-Kerklaan Station

De F215 zal een korte verbinding vormen tussen het station van Vilvoorde (Luchthavenlaan) en de halteplaats Kerklaan aan de oostelijke zijde van het spoor. De fietssnelweg takt ter hoogte van de Kerklaan aan op de FR0 (Ringfietsroute Brussel) en de F217 (Vilvoorde – Machelen) twee oostwestverbindingen: de FR0 bij de Kerklaan in Machelen en de F214 bij het station van Vilvoorde.

Zo wordt het station van Vilvoorde op termijn een uitvalbasis voor iedereen die een vlot fietsalternatief zoekt in deze drukke regio.

Dit is een toekomstige fietssnelweg, de route is momenteel nog niet aangelegd. In april 2021 rondde de provincie Vlaams-Brabant aan studie af naar de F215. De plannen die daaruit voortkwamen werden aan de Werkvennootschap overgedragen. Zij zullen de fietssnelweg op termijn realiseren in het kader van Werken aan de Ring.

F217 (0,4 km)

Via de F217 fiets je in de toekomst tussen de luchthaven (FR20) en het Zeekanaal in Vilvoorde. Je passeert het centrum van Machelen, de halteplaats Kerklaan en kan doorfietsen tot aan de nieuwe fiets- en voetgangersbrug van 4 Fonteinen. Hier kan je aansluiten op de F1 Antwerpen – Brussel en de F23 Boom – Brussel. De route is nog niet als fietssnelweg aangelegd, maar je kan de route wel al volledig befietsen via bestaande wegen. Er staan wel enkele verbeterpunten op de agenda. De F217 verbindt de luchthaven van Zaventem (FR20) via Machelen met de FR0 in de buurt van de Renault-site.