Fietssnelwegen

Vilvoorde telt maar liefst zes geplande fietssnelwegen. Een groot deel van deze routes waren al befietsbaar, maar deze boden nog niet het nodige comfort. De komende jaren zal er hard gewerkt worden om de veiligheid en het comfort op deze routes te verhogen. Een deel van de fietssnelwegen liggen op gemeentewegen; andere delen liggen op wegen beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer of De Vlaamse Waterweg.

F1 (5,9 km)

De F1 voert langs het westen rond het stadscentrum en vormt een 45 kilometer lange route van Antwerpen naar Brussel. De F1 volgt voor een deel de loop van de Zenne. Na de passage op de site Forges de Clabecq (start uitvoering in 2021) volgt de route de oostelijke kanaaloever. Bij de Europabrug in het centrum van Vilvoorde is er een uitwisseling met de F23 aan de andere zijde van het kanaal gepland. Zo kan ook de F214 en de FR0 bereikt worden richting Heizel. Ten zuiden van de Europabrug voert de F1 als fietscorridor langs het Kanaalpark en 4 Fonteinen richting Budabrug.

F214 (5,0 km)

De F214 vormt een oostwestverbinding dwars door het centrum van Vilvoorde. Deze route verbindt de luchthaven van Zaventem via het station van Vilvoorde met de FR0 bij het afrittencomplex nr. 6 van de R0 bij de Medialaan. Het deel tussen station en Kassei wordt aangelegd bij de herinrichtingswerken voor de ringtrambus (2021-2022).

FR0 (4,7 km)

De FR0 vormt een ringvormige route rond Brussel en komt Vilvoorde binnen vanaf de Heizel (Laken). De FR0 gaat via Koningslo en een zoekzone in de buurt van het viaduct van Vilvoorde naar de Kerklaan in Machelen en verder naar Woluwe (Brussel).

F23 (2,0 km)

De F23 of Kanaalroute Noord verbindt Brussel via Vilvoorde met Boom en volgt de westelijke kanaaloever (Drie Fonteinen, Kassei). Via de Europabrug is er een uitwisseling met de F1 op de oostelijke kanaaloever mogelijk. Op dezelfde plaats wordt de F214 gekruist waarlangs de luchthaven van Zaventem bereikt zal kunnen worden. De werken aan de F23 tussen Brussel en Verbrande Brug lopen van 2019 tot 2022. Informatie over de werken kan je hier terugvinden.

F215 (1,5 km)

De F215 of Spoorroute vormt een korte verbinding tussen twee oostwestverbindingen: de FR0 bij de Kerklaan in Machelen en de F214 bij het station van Vilvoorde.

F217 (0,4 km)

De F217 verbindt de luchthaven van Zaventem via Machelen met de FR0 in de buurt van de Renault-site.