Grote Markt

Het stadscentrum van Vilvoorde onderging een volledige metamorfose. Die herinrichting verliep in twee delen: de bouw van de ondergrondse parkeergarage en de vernieuwing van de bovenbouw. Deze centrumvernieuwing bereikte zijn eindpunt met de herinrichting van de Grote Markt.

Ondergrondse parking

Op 1 februari 2017 gingen de werken aan de ondergrondse parking van start. Na 1,5 jaar hard werken, ging de parking officieel open op 21 april 2018.

De parking telt twee verdiepingen en 192 parkeerplaatsen. Bovendien is de parking uitgerust met onder meer speedgates, elektrische laadpalen en een optimale wifi-verbinding.

De parkinginrit is gelegen in de Marktstraat, terwijl de parking verlaten mogelijk is via de uitrit in de Bergstraat. Verder kan iedereen de parking te voet verlaten via twee soorten stijgpunten: lift en trapkoker. Beiden geven uit op het marktplein zelf.

Grote Markt

De Grote Markt was in 2016 toe aan een facelift: de straatstenen lagen los, het uitzicht was onaantrekkelijk omdat het plein 1 grote parkeerplaats geworden was. Vandaar dat de herinrichting van de Grote Markt het plein teruggaf aan de Vilvoordenaar.

Op maandag 22 januari 2018 begonnen de werken aan de bovengrondse inrichting van de Grote Markt. De opening van de vernieuwde Grote Markt werd 4 dagen lang uitbundig gevierd van 4 t.e.m. 7 oktober 2018 tijdens de Grand Opening.

De Bergstraat werd volledig heraangelegd en ook de Marktstraat steekt in een nieuw jasje. Op het marktplein zelf werden boombunkers geplaatst, die de nieuwe lindebomen van een optimaal watergeleidingssysteem voorzien. Daarnaast plaatste de aannemer trappen op het marktplein en werd de Grote Markt tussen de Peperstraat en Preckherstraat (Jean) en tussen de Pootstraat (Karel Jan Frans) en de Preckherstraat (Jean) opnieuw aangelegd. Ook de Pootstraat (Karel Jan Frans) kreeg een volledig nieuwe bestrating.

Waterpartij voor speelplezier in warme maanden

Zowel kinderen als volwassene kunnen plezier beleven aan de waterpartij in het midden van het plein. Bovendien kunnen de fonteintjes worden uitgezet wanneer er bijvoorbeeld evenementen plaatsvinden of vriesweer aankomt.

Luifel doet eer aan het verleden

Het pronkstuk van de Grote Markt, de houten luifel, geeft een originele blik op het verleden en doet denken aan de vroegere Lakenhalle en de kiosk. Bovendien is het tegelijkertijd een overdekte gebruiksruimte die tal van mogelijkheden biedt voor gezellige evenementen.